Από τον έλεγχο του μεταβολισμού μέχρι την αναπνοή, την πέψη, την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη γονιμότητα, ο μικροσκοπικός αλλά πανίσχυρος θυρεοειδής αδένας παίζει σημαντικό ρόλο σε περισσότερες λειτουργίες του σώματος απ’ όσες νομίζουμε.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διατήρηση της σωστής λειτουργίας του είναι τόσο σημαντική για τη συνολική υγεία. Ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση είναι με το που ανοίξουμε τα μάτια μας.

Η δρ. Deena Adimoolam, ενδοκρινολόγος και παθολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, μοιράζεται τέσσερις απλές πρωινές συνήθειες που υποστηρίζουν την εύρυθμη θυρεοειδική λειτουργία.

Προσθέστε γαλακτοκομικά στο πρωινό σας

Η υγεία του θυρεοειδούς εξαρτάται και από τα τρόφιμα που βάζετε στο πιάτο σας. Εν προκειμένω, τα γαλακτοκομικά προϊόντα , όπως το γάλα και το γιαούρτι, περιέχουν μια σειρά από μέταλλα που υποστηρίζουν τον θυρεοειδή, όπως το σελήνιο, το ιώδιο και ο ψευδάργυρος.

«Τα συγκεκριμένα μέταλλα θεωρούνται σημαντικά για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, ειδικά για όσους έχουν γνωστή πάθηση του θυρεοειδούς» επισημαίνει η δρ. Adimoolam.

Εκτός από τα γαλακτοκομικά, θα μπορούσατε να προσθέσετε και άλλα τρόφιμα πλούσια σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, όπως μια ομελέτα καθώς τόσο το σελήνιο όσο και το ιώδιο βρίσκονται στα αυγά.

Διαχειριστείτε το άγχος

Ο θυρεοειδής δε μένει ανεπηρέαστος από το άγχος που εκδηλώνεται ούτως ή άλλως στο σώμα. Ειδικότερα, όσον αφορά τη λειτουργία του θυρεοειδούς, το στρες μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, όπως τη νόσο του Graves ή τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, προκαλώντας αυξημένα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών και μειωμένα επίπεδα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH).

Κόντρα στο άγχος, θα μπορούσατε να εντάξετε στην πρωινή σας ρουτίνα μια πρακτική γιόγκα ή τον διαλογισμό.

Ασκηθείτε 

Μέσω της άσκησης, ρυθμίζεται τόσο το άγχος όσο και η υγεία του θυρεοειδούς. Η σωματική δραστηριότητα μειώνει τις ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, και αυξάνει τις ενδορφίνες, δηλαδή τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που ανεβάζουν τη διάθεση. Κι όπως ήδη αναφέραμε παραπάνω, ο έλεγχος του άγχους θεωρείται θεμελιώδης για την υγιή λειτουργία του θυρεοειδούς.

Προτιμήστε καλλυντικά χωρίς χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα

Ορισμένα από τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας που χρησιμοποιούμε στην πρωινή μας ρουτίνα, όπως οι κρέμες, τα σαμπουάν, τα αποσμητικά, τα καλλυντικά και τα αρώματα θεωρούνται ως μια «αόρατη» απειλή για την ισορροπία του θυρεοειδούς. Αυτό συμβαίνει, διότι η υπερβολική έκθεση στους «ενδοκρινικούς διαταρράκτες» θα μπορούσε να διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Πράγματι, ουσίες όπως τα parabens και οι φθαλικές ενώσεις, που συνήθως βρίσκονται στα παραπάνω προϊόντα, μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό μέσω του δέρματος. Επομένως, φροντίστε να επιλέγετε είδη προσωπικής φροντίδας χωρίς αυτές τις ενώσεις, αλλά και χωρίς συνθετικά αρώματα.

Διαβάστε επίσης: 

Φταίει ο θυρεοειδής που δεν χάνω βάρος – Και άλλοι πέντε μύθοι υγείας

Κούραση: Πότε «φταίει» ο θυρεοειδής για την κόπωση που νιώθετε