Εάν ψάχνετε λίγες δόσεις ενέργειας σε τεχνητά σκευάσματα που υπόσχονται να σας χαρίσουν την ενέργεια του… Σούπερμαν, προκειμένου να τα προλάβετε όλα, εμείς σας προτείνουμε να δοκιμάσετε πρώτα τα φυσικά ενισχυτικά ενέργειας, αναγνωρισμένα και από την επιστήμη τα οποία μας προτείνουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Harvard.

Ελέγξτε το άγχος 

Σίγουρα κανένας δεν απέβαλε το άγχος απλώς επειδή κάποιος τον συμβούλευσε να μην… αγχώνεται, ωστόσο το έντονο στρες μας «ρουφάει» την ενέργεια. Η συζήτηση με έναν φίλο ή συγγενή, η συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης ή η επίσκεψη σε έναν ψυχοθεραπευτή θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εκτόνωση του στρες. Επιπλέον, δραστηριότητες, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα και το τάι τσι θεωρούνται επίσης αποτελεσματικά εργαλεία για τη μείωση του στρες.

Αποφορτιστείτε

Ένας από τους κύριους λόγους για την κόπωση είναι ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, είτε πρόκειται για την επαγγελματική μας σταδιοδρομία είτε για τις οικογενειακές μας υποχρεώσεις. Προσπαθήσετε να κατηγοριοποιήσετε τις υποχρεώσεις σας σε όσες αποτελούν μια προτεραιότητα και σε όσες θα μπορούσαν να αναβληθούν -για λίγο. Εξίσου σημαντικό είναι και να μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια.

Ασκηθείτε

Η γυμναστική σχεδόν εγγυάται ότι θα κοιμηθείτε πιο ήσυχα, ενώ παράλληλα προσφέρει στα κύτταρά σας περισσότερη ενέργεια προς καύση και καλύτερη κυκλοφορία του οξυγόνου. Την ίδια στιγμή, η άσκηση οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, η οποία συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης. Μόλις ένας σύντομος περίπατος με γοργό βήμα αρκεί!

Αποφύγετε το κάπνισμα

Στις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος, προσθέσετε επίσης τη μείωση των επιπέδων ενέργειάς σας, προκαλώντας διαταραχές ύπνου. Η νικοτίνη επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και διεγείρει τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων που σχετίζονται με την εγρήγορση, καθιστώντας δυσκολότερο να αποκοιμηθείτε. Και μόλις αποκοιμηθείτε, η εθιστική του δύναμη μπορεί να ενεργοποιηθεί και να σας ξυπνήσει με λιγούρες.

Ελέγξτε τον ύπνο σας

Αν δεν κοιμάστε αρκετά, δοκιμάστε να κοιμάστε λιγότερο. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, εάν προσδιορίσετε πόσο ύπνο χρειάζεστε πραγματικά, θα μπορούσε να μειωθεί ο χρόνος που στριφογυρνάτε στο κρεβάτι χωρίς να κοιμάστε. Πώς θα το κάνετε;

  • Αποφύγετε το μεσημεριανό ύπνο
  • Το πρώτο βράδυ, πέστε για ύπνο αργότερα από το κανονικό και κοιμηθείτε μόλις τέσσερις ώρες.
  • Αν αισθάνεστε ότι κοιμηθήκατε καλά κατά τη διάρκεια αυτού του τετραώρου, προσθέστε άλλα 15-30 λεπτά ύπνου την επόμενη νύχτα.
  • Εφόσον κοιμάστε καλά, συνεχίστε σιγά σιγά να προσθέτετε ύπνο τις διαδοχικές νύχτες.

Τραφείτε σωστά

Η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη -δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο- συμβάλλει στη διατήρηση της ενέργειάς σας, σε αντίθεση με την κατακόρυφη πτώση της, που παρατηρείται μετά την κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Σε γενικές γραμμές, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες έχουν τους υψηλότερους γλυκαιμικούς δείκτες, ενώ οι πρωτεΐνες και τα λίπη έχουν σχεδόν μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη.

Πιείτε καφέ με μέτρο

Η καφεΐνη συμβάλλει στην αύξηση της εγρήγορσης, ωστόσο, για να αποκομίσετε τα ενεργητικά αποτελέσματά της, φροντίστε να τη χρησιμοποιείτε με σύνεση αλλά και να μην την καταναλώνετε κοντά στην ώρα του ύπνου.

Περιορίστε το αλκοόλ

Εάν πρόκειται να πιείτε, κάντε το με μέτρο, σε μια ώρα που δε θα σας πειράζει να μην είστε σε εγρήγορση.

Ενυδατωθείτε

Αν το σώμα σας έχει αφυδατωθεί, ένα από τα πρώτα σημάδια είναι το αίσθημα κόπωσης.

Διαβάστε ακόμη:

Ξυπνάτε κουρασμένοι; Τρεις καθοριστικές κινήσεις για να γεμίσετε ενέργεια

Οι πέντε top τροφές για μάξιμουμ ενέργεια

Το μυστικό για καλύτερη οξυγόνωση, περισσότερη ενέργεια και καλό ύπνο