Εάν είστε διαρκώς κατάκοποι, τότε γνωρίζετε καλά πόσο απαιτητικό είναι να κυκλοφορείτε και να εργάζεστε με ελάχιστα αποθέματα ενέργειας.

Η κούραση βέβαια δεν είναι κάτι παράλογο. Εάν έχετε πολλές  υποχρεώσεις και ένα γεμάτο πρόγραμμα που διαρκώς μεγαλώνει, τότε είναι λογικό να αισθάνεστε εξαντλημένοι στο τέλος της ημέρας. Σε μερικές περιπτώσεις όμως, εάν δυσκολεύεστε πολύ να ανταπεξέλθετε και θα προτιμούσατε έναν υππνάκο στη διάρκεια της ημέρας, τότε ίσως ο κλέφτης της ενέργειάς σας να μην είναι το υπερφορτωμένο πρόγραμμά σας, αλλά κάτι διαφορετικό.

 Μήπως σας λείπει ύπνος;

Όλοι χρειαζόμαστε έναν καλό βραδινό ύπνο που θα περιλαμβάνει τα τρία στάδια NREM και ένα στάδιο REM ύπνου.  Με άλλα λόγια επαρκούς διάρκειας ύπνο που θα περιλαμβάνει όλα τα στάδια και θα οδηγεί σε πραγματική ξεκούραση και αναζωογόνηση.

Έλλειψη θρεπτικών συστατικών

Για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού απαιτείται η πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, ώστε να μην παρουσιάζονται συμπτώματα λόγω ανεπαρκειών, όπως η μειωμένη ενεργητικότητα και η κόπωση.

Δεν είστε αρκετά δραστήριοι

Όσο περισσότερη η φυσική δραστηριότητα και η άσκηση στη διάρκεια της ημέρας, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να κάνετε ποιοτικό ύπνο στη διάρκεια της νύχτας και να ξυπνήσετε ανανεωμένοι και γεμάτοι ενεργητικότητα.

Περνάτε πολύ χρόνο σε συσκευές
Είναι γνωστό ότι οι μπλε οθόνες μπορούν να προκαλέσουν κόπωση των ματιών, πονοκέφαλο, να διαταράξουν τον ύπνο και να εμποδίσουν τον εγκέφαλο να ξεκουραστεί επαρκώς.

Μην ξεχνάτε να κάνετε συχνά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας από τις οθόνες και να απενεργοποιείτε το τηλέφωνό σας λίγες ώρες πριν τον ύπνο.

Έχετε μια υποκείμενη πάθηση
Αν δεν συντρέχει κάποια από τις παραπάνω συνθήκες ενδεχομένως η απώλεια ενεργητικότητας συνδέεται με κάποια υποκείμενη νόσο που θα πρέπει να διερευνηθεί.

 

Διαβάστε επίσης

Ενεργητικότητα: Τέσσερα αιθέρια έλαια για άμεση τόνωση

Πέντε λόγοι που κουράζεστε με το παραμικρό – Top tips ενεργητικότητας