Συνηθίζουμε, στην αρχή κάθε έτους, να θέτουμε στόχους, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε μια πιο ευτυχισμένη ζωή και μια καθημερινότητα γεμάτη ευεξία. Αν κι εσείς βρίσκεστε σε αναζήτηση μιας νέας, υγιούς ρουτίνας ευεξίας, μπορείτε να σταματήσετε να ψάχνετε, γιατί το Πανεπιστήμιο του Bath σας έχει την απάντηση. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στο Mental Health and Physical Activity, το μυστικό κρύβεται σε δύο αλλαγές του τρόπου ζωής: Τη σωματική δραστηριότητα και την ενσυνειδητότητα. Πολλά επιστημονικά έργα έχουν στο παρελθόν αναδείξει τα οφέλη αυτών των δύο πρακτικών για τη σωματική και ψυχική υγεία, ωστόσο τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν ότι το όφελος είναι ακόμη πιο μεγάλο από τον συνδυασμό τους.

Η μελέτη της ψυχολόγου Masha Remskar από το Τμήμα Υγείας του πανεπιστημίου υποστηρίζει ότι η ενσυνειδητότητα μπορεί να «ξεκλειδώσει» την υιοθέτηση της τακτικής άσκησης, δεδομένου του ότι και μόνο η σκέψη της προκαλεί σε πολλούς φόβο, λόγω του κόπου που πρέπει να καταβάλλουν, του ενδεχόμενου πόνου, αλλά και του αισθήματος της αποτυχίας. Η τρέχουσα ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ενσυνειδητότητα είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη μείωση της ανησυχίας και του στρες, βοηθώντας τους ανθρώπους να πλησιάσουν στο στόχο μιας ευτυχισμένης και ικανοποιητικής ζωής. Η μελέτη διαπίστωσε, μάλιστα, ότι τα οφέλη του συνδυασμού αυτών των δύο πρακτικών είναι εξίσου σημαντικά τόσο σε υγιείς ανθρώπους, όσο και σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, η ερευνητική ομάδα δημιούργησε και κυκλοφόρησε το πρώτο από τα δύο μαθήματα ήχου ενσυνειδητότητας, που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να εντάξουν την άσκηση στη ζωή τους. Σε δεύτερο στάδιο, θα κυκλοφορήσει ένας δεύτερος οδηγός, ο οποίος θα επικεντρώνεται στη διατήρηση αυτής της συνήθειας.

Η δρ. Remskar εξηγεί από την πλευρά της ότι «το να ξεκινήσετε το 2024 αποφασισμένοι να ασκείστε περισσότερο μπορεί να έχει πραγματικά οφέλη στη σωματική και ψυχική σας υγεία. Αναγνωρίζουμε ότι η αρχή, αλλά και η διατήρηση μιας νέας συνήθειας είναι δύσκολη υπόθεση. Η ενσυνειδητότητα μπορεί να μας βοηθήσει να «εκπαιδεύσουμε» τις ψυχολογικές δυνάμεις που χρειαζόμαστε για να ασκούμαστε και να είμαστε περισσότερο συντονισμένοι με το σώμα μας, ενώ καθιστά την άσκηση πιο ενδιαφέρουσα και μας βοηθά να αναγνωρίσουμε τα οφέλη της».

«Η εξάσκηση της επίγνωσης μας ωθεί να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στον τρόπο ζωής μας, κάνοντάς μας ταυτόχρονα πιο δεκτικούς και λιγότερο επικριτικούς απέναντι στις δικές μας ελλείψεις. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να χτίσουμε υγιεινές συνήθειες. Γενικότερα, υπάρχει τεράστια δυνατότητα αξιοποίησης της ενσυνειδητότητας», συμπληρώνει.

Η μελέτη διεξήχθη με την υποστήριξη του Medito Foundation, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, που στόχο έχει να μεταδώσει τις αρετές της ενσυνειδητότητας στο ευρύ κοινό. Η οργάνωση έχει αναπτύξει, μάλιστα, μια εφαρμογή διαλογισμού ενσυνειδητότητας, που αποτελεί μια δωρεάν εναλλακτική λύση στις επί πληρωμή υπηρεσίες και εφαρμογές.

«Οι εφαρμογές ενσυνειδητότητας για κινητά είναι ένας πολύ καλός τρόπος ενίσχυσης της ψυχικής μας ευεξίας. Δυστυχώς, όμως, συχνά οι εταιρείες ζητούν συνδρομή, γεγονός που καθιστά αυτ΄πα τα εργαλεία μη προσβάσιμα σε ορισμένους ανθρώπους. Εμείς πιστεύουμε ότι ο διαλογισμός και η ενσυνειδητότητα πρέπει να είναι διαθέσιμα σε όλους, για πάντα», σχολιάζει ο Steven Yorke, συνιδρυτής της Medito.

Σε μεταγενέστερο στάδιο, οι ερευνητές σκοπεύουν να διεξάγουν μια μεγαλύτερη δοκιμή, η οποία θα καθορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια την αποτελεσματικότητα και τις βέλτιστες παρεμβάσεις για το συνδυασμό άσκησης και ενσυνειδητότητας.

Διαβάστε ακόμη:

Ενσυνειδητότητα: Η πρακτική για ήρεμο νου, υγιεινή διατροφή και γερή καρδιά

Μια άσκηση χαλάρωσης που βοηθά να αποκτήσουμε επαφή με το σώμα μας

Skyckology: Η ανέξοδη κίνηση που χαρίζει άμεσα ηρεμία και απογειώνει την ευεξία