Το καθημερινό στρες είναι εξοντωτικό· δουλειά, υποχρεώσεις, οικογένεια, υγεία, προσωπική ζωή, όλα μαζί ή χώρια μπορούν να γίνουν αιτία έντονου άγχους με συνέπειες στην καθημερινότητα και, κυρίως, την υγεία. Θα ήταν ιδανική μια μαγική λύση που θα μας απάλλασσε για πάντα από τον σιωπηλό εχθρό. Μέχρι τότε, οι τρόποι και οι λύσεις για να περιορίσουμε το στρες και τις επιπτώσεις του θα συνεχίσουν να περνούν από το δικό μας χέρι· μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά.

Αν οι προσπάθειες να αποφορτιστείτε με κάποιον από τους 12 αποτελεσματικούς τρόπους που αναφέραμε σε παλαιότερο άρθρο ήταν ατελέσφορες, ίσως είναι καιρός να μπει στη ζωή σας η χειροτεχνία. Για την ακρίβεια, θα χρειαστείτε ένα ειδικό anti-stress μπλοκ ιχνογραφίας (adult colouring book), τα εργαλεία για να το χρωματίσετε όπως μολύβια, μαρκαδόρους ή στυλό και, φυσικά, τη σωστή τεχνική όπως την περιγράφουν σε πρόσφατο άρθρο τους στο Conversation δύο ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

 «Τα τελευταία δύο χρόνια, τα βιβλία ζωγραφικής για ενήλικες έχουν επίσης αναχθεί σε δημοφιλές χόμπι για όσους θέλουν να χαλαρώσουν. Η δραστηριότητα μπορεί να είναι απλή, η έρευνά μας όμως έχει δείξει ότι το χρωμάτισμα μπορεί πράγματι να είναι αποτελεσματικό έναντι του στρες και υπέρ της ευεξίας. Έχουμε αποδείξει ότι είναι ένας εύκολος τρόπος για να μειωθεί το άγχος και το burnout, ιδίως όταν συνδυάζεται με πρακτικές ενσυνειδητότητας» αναφέρουν ο Michael Mantzios, Καθηγητής Εφαρμοσμένης και Πειραματικής Ψυχολογίας, και η Kyriaki Giannou, Λέκτορας Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας.

Η ενσυνειδητότητα (mindfulness) αποτελεί μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο παρατηρεί απλώς το τώρα, όσα συμβαίνουν χωρίς να αναζητά την απάντηση ή να τα αξιολογεί, χωρίς να ασκεί κριτική στις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Τα αποδέχεται απλώς ως έχουν και όχι ως προβλήματα. Κάποιοι το καταφέρνουν μέσω διαλογισμού ή ασκήσεων αναπνοής, ενώ άλλοι το καταφέρνουν χρωματίζοντας.

Photo: Shutterstock

Οι δυο τους αναζήτησαν τη θετική επίδραση του χρωματίσματος με ενσυνείδηση (mindful colouring) μέσα από σειρά μελετών, συμπεραίνοντας ότι η μέθοδος:

  • Μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη συγκέντρωση

Σε μια μελέτη τους σε φοιτητές πανεπιστημίου, μοίρασαν στους 72 συμμετέχοντες μια σελίδα με σχέδιο για χρωμάτισμα και τους χώρισαν σε δύο ομάδες, μία που συνοδευτικά έλαβε οδηγίες για το πώς να εφαρμόσει παράλληλα την ενσυνειδητότητα (χαλάρωση σώματος, συγκέντρωση της προσοχής σε αυτό που έκαναν και πώς να την επαναφέρουν σε περίπτωση που αποσπάστηκαν κ.α.) και μία που μπορούσε να χρωματίσει ελεύθερα. Η ομάδα ενσυνειδητότητας ανέφερε λιγότερο άγχος και καλύτερη συγκέντρωση μετά την ολοκλήρωση του πειράματος.

  • Μειώνει το άγχος και ενισχύει την ανθεκτικότητα

Σε άλλο πείραμα για τη διερεύνηση της επίδρασης οδηγιών μέσω video για το χρωμάτισμα με ενσυνειδητότητα σε 35 Βρετανούς δασκάλους, διαπιστώθηκε ότι η ομάδα που άσκησε την εν λόγω δραστηριότητα για πέντε ημέρες δήλωσε λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα έναντι της ομάδας ελέγχου που απλώς εξακολούθησε την εργασία της χωρίς αλλαγές για μία εβδομάδα.

  • Είναι εξίσου αποτελεσματική με τον διαλογισμό

Στην τελευταία έρευνα, συνέκριναν το mindful colouring με τον διαλογισμό αγάπης – καλοσύνης (Metta), έναν τύπο διαλογισμού από τη θιβετανική παράδοση, και διαπίστωσαν ότι οι 180 συνολικά συμμετέχοντες και των δύο ομάδων είχαν εξίσου θετικά αποτελέσματα στη μείωση του άγχους και την ενίσχυση της προσοχής.

Πώς θα το πετύχετε

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα δύο βασικά βήματα για την είσοδο στον κόσμο του mindful colouring περιλαμβάνουν:

  • ένα ήσυχο και άνετο μέρος ώστε να μην αποσπάται η προσοχή, λίγα ενδεχομένως χρώματα για να μην χάνεται η συγκέντρωση και μπλοκ ιχνογραφίας χωρίς οδηγίες για το πώς θα χρωματιστεί το σχέδιο, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία
  • παρατήρηση των σκέψεων, επαναφορά στον στόχο αν το μυαλό ταξιδέψει, επανεστίαση στα χρώματα και στις κινήσεις των χεριών.

Αν το χρωμάτισμα δεν είναι στα φόρτε σας, καταλήγουν, υπάρχει πλήθος εναλλακτικών δραστηριοτήτων με οφέλη για την ευεξία και την ψυχική υγεία όπως η ζωγραφική, το πλέξιμο και το περπάτημα ή ακόμα και απλές δουλειές του σπιτιού όπως το πλύσιμο των πιάτων.