Minfullness ή αλλιώς ενσυνειδητότητα, forest bathing (οι εξορμήσεις δηλαδή στο δάσος), δύο μόλις πρακτικές που αποτελούν μέρος των εναλλακτικών δραστηριοτήτων που πλήθος επιστημονικών μελετών έχει αποδείξει ότι βελτιώνουν την ευεξία. Μια ακόμα απλή πρακτική, ωστόσο, που μπορεί εξίσου να εφαρμοστεί παντού και πάντα, έρχεται να προστεθεί σε αυτή τη λίστα.

Η ψυχολογία του να κοιτάς ψηλά στον ουρανό ή αλλιώς «Skychology» θεωρείται ένας νέος τομέας έρευνας για την ευημερία, για να κατανοηθούν πλήρως τα οφέλη που αποκομίζουμε όταν χαλαρώνουμε και απλώς στρέφουμε το βλέμμα μας προς τον ουρανό.

«Η ευημερία δεν ήταν ο αυτοσκοπός της μελέτης» εξηγεί ο ψυχολόγος Paul Conway, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Southampton, ειδικός σε θέματα θετικής ψυχολογίας και ευημερίας και ερευνητής της skychology. «Σύντομα όμως διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν άμεσες ηρεμιστικές επιδράσεις, μεγαλύτερη πρόθεση να βοηθήσουμε τους άλλους, ακόμη και ενισχυμένη ανοσία από την παρατήτηρηση του ουρανού» προσθέτει.

Στην πρώτη μελέτη του είδους της, οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν μέσω συνεντεύξεων τις εμπειρίες που αποκόμισαν από το να κοιτάζουν απλώς τον ουρανό. Οι εμπειρίες τους υποδηλώνουν ότι αυτή η πρακτική είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική δραστηριότητα που οδηγεί στην ευεξία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η Skychology φαίνεται ότι:

  • προσφέρει άμεση ηρεμία
  • συμβάλλει στο αίσθημα της ευεξίας
  • βελτιώνει αποτελεσματική τη συναισθηματική αυτορρύθμιση, έχουμε δηλαδή καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων μας.
  • ενισχύει την ενσυνειδητότητα και το αίσθημα ότι είμαστε παρόντες στο τώρα
  • προάγει ένα μεγαλύτερο αίσθημα της συνδεσιμότητας, με την έννοια ότι νιώθουμε ότι είμαστε μέρος μιας μεγαλύτερης «εικόνας», που ξεπερνά τον εαυτό μας.
  • ανοίγει ένα «παράθυρο» στην εμπειρία του «δέους»– ένα σύνθετο δηλαδή συναίσθημα που σχετίζεται θετικά με την ευημερία, την ανάληψη προοπτικής, την ταπεινότητα, τη δημιουργικότητα, τη φιλανθρωπία, τη μειωμένη φλεγμονώδη αντίδραση και την ενισχυμένη υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • αναιρεί τα αποτελέσματα της «ηδονικής προσαρμογής». Αυτό σημαίνει ότι είναι μια δραστηριότητα που δεν τη συνηθίζουμε ποτέ και δεν τη βαριόμαστε, επομένως τα οφέλη της είναι ευεργετικά ανά πάσα στιγμή.

Πώς θα λάβετε τα μέγιστα οφέλη 

Αγκαλιάστε την περιέργεια. Θέστε ως στόχο να να παρατηρείτε και να απολαμβάνετε τις αντιθέσεις και τα διαφορετικά χρώματα, μαζί με τις αισθήσεις που βιώνετε, όταν παρατηρείτε τον ουρανό.

Μην περιμένετε τον κατάλληλο καιρό. Η ηλιοφάνεια, τα λαμπερά αστέρια και το ηλιοβασίλεμα μπορεί να φαίνονται σαν να έχουν να προσφέρουν πολλά περισσότερα από έναν γκρίζο ουρανό, όμως ακόμα και η θέαση της μουντάδας εντυπωσιάζει και ωφελεί.

Αφήστε τις σκέψεις να έρθουν και να παρέλθουν. Όσο εξετάζετε τη σχέση που «συνάπτετε» με τον ουρανό, παράλληλα στρέφεστε και προς τη σχέση που έχετε με τον εαυτό σας.

Διαβάστε επίσης: 

Μεγαλύτερη ψυχική ισορροπία έχουν όσοι μεγάλωσαν κοντά στη φύση

Μικροβιοφοβία: Η κίνηση – κλειδί που μπορεί να την περιορίσει ανέξοδα

Άγχος: Η ευχάριστη παρέμβαση που δαμάζει τις ορμόνες του στρες