Για όποιον δεν έχει καταφέρει να εντάξει τη γυμναστική στη ζωή του, οι ειδικοί προτείνουν το μοτίβο των 10.000 βημάτων την ημέρα, ως έναν τρόπο να εξασφαλίσουν μια ελάχιστη, αλλά ικανοποιητική σωματική δραστηριότητα, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία. Αν, όμως, ακόμη και ο στόχος των 10.000 βημάτων ημερησίως μοιάζει ακατόρθωτος, οι ερευνητές λένε να μην ανησυχείτε, γιατί υπάρχει εναλλακτική λύση για να εξασφαλίσετε τα οφέλη της σωματικής άσκησης, χωρίς την άσκηση!

Ειδικότερα, νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο European Journal of Preventive Cardiology, υποστηρίζει ότι η υιοθέτηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής «κρύβει» τα ίδια οφέλη με τη σωματική κίνηση χιλιάδων βημάτων σε καθημερινή βάση. Οι ερευνητές προτείνουν, συγκεκριμένα, ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης αποδεικνύεται εξίσου ευεργετική για τους ηλικιωμένους, όσο εάν έκαναν 4.000 επιπλέον βήματα την ημέρα.

Προγενέστερες μελέτες έδειξαν ότι μια ισορροπημένη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου, που αποτελούν τις δύο κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τέτοιες διατροφικές συνήθειες ενδυναμώνουν την καρδιά, τους πνεύμονες, τα αιμοφόρα αγγεία και τους μύες, ενώ επηρεάζουν σημαντικά και την καρδιοαναπνευστική ικανότητα, η οποία αντανακλά την ικανότητα του σώματος να παρέχει και να χρησιμοποιεί οξυγόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης.

«Αυτή η μελέτη παρέχει ισχυρά δεδομένα ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη φυσική κατάσταση», δήλωσε ο ερευνητής δρ. Michael Mi από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι ακόμη και οι άνθρωποι που αθλούνται στον ίδιο βαθμό, παρουσιάζουν διακυμάνσεις στα επίπεδα φυσικής κατάστασης, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που την επηρεάζουν. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 2.380 μεσήλικες Αμερικανοί άνδρες και γυναίκες, προσδιόρισε τη διατροφή ως έναν τέτοιο, βασικό παράγοντα. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας φαγητού, αξιολογώντας την κατανάλωση 126 ειδών κατά το περασμένο έτος. Οι απαντήσεις τους, που κυμαίνονταν από ποτέ ή λιγότερο από μία φορά το μήνα έως 6 ή περισσότερες φορές την ημέρα βοήθησαν τους ερευνητές να υπολογίσουν την ποιότητα της διατροφής των συμμετεχόντων. Οι υψηλότερες βαθμολογίες αποτύπωναν μια διατροφή με μεγαλύτερη πρόσληψη λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, οσπρίων, ψαριών και υγιεινών λιπαρών και περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλκοόλ. «Στους μεσήλικες, ένα υγιεινό διατροφικό μοτίβο συσχετίστηκε ισχυρά με καλύτερη φυσική κατάσταση, ανεξάρτητα από το κατά πόσο ασκούνταν. Η συσχέτιση ήταν παρόμοια σε γυναίκες και άνδρες και πιο έντονη σε άτομα κάτω των 54 ετών», αποκάλυψε ο δρ. Mi.

Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι 24 μεταβολίτες (ουσίες που παράγονται κατά τη διάρκεια της πέψης και απελευθερώνονται στο αίμα κατά την άσκηση) παρουσίαζαν συσχέτιση τόσο με ένα υγιεινό, όσο και με ένα ανθυγιεινό μοτίβο διατροφής και φυσικής κατάστασης. «Τα δεδομένα μεταβολιτών υποδηλώνουν ότι η υγιεινή διατροφή σχετίζεται με καλύτερη μεταβολική υγεία, κάτι που πιθανώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένη φυσική κατάσταση και ικανότητα άσκησης», συμπέρανε ο δρ. Mi.

«Υπάρχουν ήδη πολλοί επιτακτικοί λόγοι υγείας για να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή και παρέχουμε έναν ακόμη», κατέληξε ο ερευνητής.

Διαβάστε ακόμη:

Το απρόσμενο μυστικό για καλύτερες αθλητικές επιδόσεις – Δεν το φαντάζεστε

Είστε 65ρηδες; 3 απλές κινήσεις δείχνουν πόσο fit είστε

Θέλετε να γεράσετε καλά; Αυτό είναι το ρόφημα που πρέπει να πίνετε – 2 φλιτζάνια αρκούν