*Γράφει η personal trainer, Σοφία Περδίκη

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να είναι fit. Το fitness, άλλωστε, είναι συνώνυμο της υγείας.

Το να έχεις ένα υψηλό επίπεδο συνολικής φυσικής κατάστασης συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων νόσων, καθώς και καλύτερη ικανότητα διαχείρισης προβλημάτων υγείας που προκύπτουν. Η καλύτερη φυσική κατάσταση προάγει επίσης περισσότερη λειτουργικότητα και κινητικότητα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Βραχυπρόθεσμα, το να είσαι δραστήριος μπορεί να σε βοηθήσει στην καθημερινότητά σου, συμβάλλοντας σε καλύτερη διάθεση, καλύτερο σώμα, αλλά και βελτιωμένο ύπνο.

Με απλά λόγια: Τα σώματά μας έχουν σχεδιαστεί για να κινούνται και τείνουν να λειτουργούν καλύτερα όταν είμαστε πιο fit.

Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να διατηρείστε σε φόρμα. Η φυσική κατάσταση δεν έχει μια μοναδική «εμφάνιση». Στην πραγματικότητα, η εμφάνιση δεν μπορεί απαραιτήτως να «μαρτυρήσει» τη φυσική κατάσταση κάποιου, αν δηλαδή είναι πράγματι σωματικά δραστήριος ή αν δεν είναι καθόλου σε φόρμα.

Τι σημαίνει να είσαι σε φόρμα;

Σύμφωνα με τους διεθνείς Οδηγούς Φυσικής Δραστηριότητας, που ορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (HHS), υπάρχουν πέντε συστατικά στοιχεία της φυσικής κατάστασης:

Καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση

Το VO2 max είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μέτρο γι’ αυτό. Πρόκειται για την ικανότητα του σώματος να προσλαμβάνει και να χρησιμοποιεί οξυγόνο (το οποίο τροφοδοτεί όλους τους ιστούς), κάτι που σχετίζεται άμεσα με την υγεία και την ποιότητα ζωής.

Μυοσκελετική φυσική κατάσταση

Αυτό περιλαμβάνει μυϊκή δύναμη, αντοχή και ευκινησία των αρθρώσεων.

Ευλυγισία

Πρόκειται για το εύρος κίνησης των αρθρώσεων.

Ισορροπία

Είναι η ικανότητα να παραμένετε σταθεροί, αποφεύγοντας τις πτώσεις.

Ταχύτητα

Αφορά στο πόσο γρήγορα μπορείτε να κινηθείτε.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ των όρων «σωματική δραστηριότητα» (σωματική κίνηση που οδηγεί σε ενεργειακή δαπάνη), «άσκηση» (προγραμματισμένη και δομημένη σωματική δραστηριότητα) και «σωματική ικανότητα».

Η φυσική κατάσταση ορίζεται ως ένα σύνολο χαρακτηριστικών που έχουν ή επιτυγχάνουν οι άνθρωποι που καθορίζουν την ικανότητά τους να εκτελούν καθημερινές εργασίες με σθένος και εγρήγορση, χωρίς αδικαιολόγητη κόπωση.

Η καρδιοαναπνευστική αντοχή, η μυϊκή αντοχή, η μυϊκή δύναμη, η σύσταση του σώματος και η ευλυγισία είναι συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση της φυσικής κατάστασης.

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της.
Complete Training by Sophia
Health is a state of body, Wellness is a state of being
Instagram: @famous_sp
@fit_for_life_by_sophia fitness,cross training,trx,pilates reformer,zoom classes 🧿
Facebook: Complete Training by Sophia

Διαβάστε ακόμη:

Pilates: Τρία μαθήματα την εβδομάδα κάνουν θαύματα σε λίπος, αντοχή και ευλυγισία

Το μίνι workout που σβήνει τα κιλά των γιορτών – 3 tips για να τα καταφέρετε

Πόνος στον αυχένα: Οι διατάσεις που ανακουφίζουν σε 5′