Εάν υποφέρετε από ενόχληση ή πόνο στην πλάτη και τη μέση , σίγουρα γνωρίζετε πόση ταλαιπωρία μπορεί να προκαλέσει αυτό στην καθημερινότητά σας. Είναι, επίσης, βέβαιο ότι θα έχετε αναζητήσει τρόπους αντιμετώπισης του πόνου, είτε αυτοί σχετίζονται με φαρμακευτικές λύσεις, είτε με συγκεκριμένες ασκήσεις και άλλες, παρόμοιες μεθόδους.

Έχετε, όμως, σκεφτεί μήπως ο πόνος που νιώθετε οφείλεται σε έντονο στρες; Αν ανήκετε σε εκείνους που αγχώνονται πολύ και συχνά, είναι πιθανό η ενόχληση που αισθάνεστε στην πλάτη να προκαλείται εξαιτίας της επιβαρυμένης ψυχική σας κατάστασης.

Η οσφυαλγία είναι μια από τις πιο κοινές ιατρικές παθήσεις, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ένας από τους παράγοντες που μπορεί να τον πυροδοτήσει είναι το έντονο στρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πόνος στην πλάτη και άγχος μοιράζονται μια αμφίδρομη, πολύπλοκη σχέση. Πιο συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει το EvidenceTrusted Source, το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο και το αντίστροφο.

Μια σχετική ανάλυση σε 8.473 άτομα διαπίστωσε ότι το έντονο στρες συνδέεται με 2,8 φορές αυξημένο κίνδυνο χρόνιας οσφυαλγίας, ενώ άλλη συναφής έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το άγχος παρουσιάζει ισχυρή συσχέτιση με τον ανώτερο μυοσκελετικό πόνο.

Όπως εξηγεί σχετική μελέτη του 2021, το χρόνιο στρες είναι πιθανό να προκαλέσει υπερέκκριση κορτιζόλης στον οργανισμό, αλλά και να δημιουργήσει προβλήματα στη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος. Οι επιδράσεις αυτές οδηγούν σε οξειδωτικό στρες, βλάβες από ελεύθερες ρίζες, κυτταρικό τραυματισμό ή γήρανση και εκφυλισμό των ιστών, τα οποία, με τη σειρά τους, δημιουργούν μια συνθήκη χρόνιου πόνου. Η ίδια έρευνα επισημαίνει ότι το άγχος έχει άμεσο αντίκτυπο στον τρόπο που ο οργανισμός επεξεργάζεται τον πόνο.

Το άγχος μπορεί να πυροδοτήσει οσφυαλγία με διάφορους τρόπους:

  • Μυϊκή ένταση: Το στρες προκαλεί μυική σύσπαση, δημιουργώντας δυσκαμψία και πόνο
  • Αυξημένη ευαισθησία στον πόνο: Το άγχος καθιστά το σώμα πιο ευαίσθητο στον πόνο. Σύμφωνα με την Research Trusted Source, κρίσιμα γεγονότα της ζωής μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στο μεταιχμιακό σύστημα και στους σχετικούς νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι επηρεάζουν τους μηχανισμούς αναστολής του πόνου
  • Φλεγμονή: Το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της μέσης, πυροδοτώντας την αίσθηση του πόνου
  • Κακή στάση σώματος: Όταν είστε αγχωμένοι, αποτυπώνεται στο σώμα σας: Τα μοτίβα της αναπνοής αλλάζουν, οι ώμοι καμπουριάζουν και όλα αυτά δημιουργούν ένταση και καταπονούν τη μέση και την πλάτη
  • Μειωμένη ροή αίματος: Σε περιόδους στρες, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, μειώνοντας τη ροή του αίματος στους μύες της πλάτης, με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος

Συμπερασματικά, το άγχος και ο πόνος στην πλάτη είναι δύο αλληλένδετες καταστάσεις, που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής σας ζωής. Η τακτική άσκηση, οι διατάσεις και η καλή στάση του σώματος μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου της πλάτης, ενώ τεχνικές διαχείρισης του στρες, όπως ο διαλογισμός και οι ασκήσεις αναπνοής βοηθούν στη μείωση του άγχους.

Διαβάστε ακόμη:

Δέρμα: Εξανθήματα λόγω στρες – Πώς θα τα αντιμετωπίσετε

Αγχώδεις διαταραχές: Μπορεί μια εξέταση αίματος να διαγνώσει το άγχος; Η απάντηση θα σας εκπλήξει

Πώς καλυτερεύει η ζωή μας όταν ανησυχούμε λιγότερο – Τρία βήματα για να το πετύχουμε