Δείκτη συνολικής υγείας αποτελεί το έντερο, που κατά πολλούς είναι ο δεύτερος εγκέφαλός μας. Το μικροβίωμα του εντέρου είναι ένα πολύτιμο σύστημα βακτηρίων που φιλοξενείται στο έντερο και διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υγεία του οργανισμού. Αναζητώντας τρόπους βελτίωσης της εντερικής υγείας, η επιστήμη έχει αποφανθεί ότι συγκεκριμένες τροφές μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή. Μια ομάδα Κινέζων ερευνητών, όμως, ήρθε να προσθέσει σε αυτή την προσπάθεια έναν ακόμη, απρόσμενο παράγοντα επιρροής: Τον διαλογισμό.

Οι πνευματικές πρακτικές έχουν συνδεθεί στενά με την ψυχική υγεία. Οι περισσότεροι απ’ όσους δοκιμάζουν τον διαλογισμό στοχεύουν στην εξασφάλιση καλύτερης πνευματικής λειτουργίας, διαύγειας, μείωσης του στρες και επίτευξης εσωτερικής γαλήνης. Νέες έρευνες, ωστόσο, δείχνουν ότι τέτοιου είδους πρακτικές μπορούν να ωφελήσουν και τη σωματική υγεία του οργανισμού. Για παράδειγμα, διάφορες μελέτες διαπίστωσαν θετική επίδραση του διαλογισμού στο χρόνιο πόνο.

Η νέα, κινεζική μελέτη αναδεικνύει τώρα τα οφέλη του διαλογισμού στην εντερική υγεία, με τους ειδικούς να τονίζουν ωστόσο ότι η εξασφάλιση πλεονεκτημάτων δεν είναι τόσο απλή: Πρέπει να γίνει τρόπος ζωής.

Στο πλαίσιο της μελέτης, τα ενδιαφέροντα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο General Psychiatry, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα κοπράνων και αίματος από 37 βουδιστές μοναχούς που ζούσαν σε τρεις διαφορετικούς ναούς του Θιβέτ, καθώς και 19 ανθρώπους από την ευρύτερη περιοχή. Για τους μοναχούς, ο διαλογισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Οι συμμετέχοντες μοναχοί επιδίδονταν καθημερινά για δύο ώρες και περισσότερα από 30 χρόνια στην Ayurveda, μια πρακτική της αρχαίας ινδικής ιατρικής.

Η ανάλυση των δειγμάτων κοπράνων αποκάλυψε ότι το μικροβίωμα του εντέρου των μοναχών ήταν πιο πλούσιο σε μια σειρά από σημαντικά βακτηριακά στελέχη. «Αρκετά βακτήρια που υπήρχαν στο μικροβίωμα του εντέρου των μοναχών σχετίστηκαν με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, υποδηλώνοντας ότι ο διαλογισμός μπορεί να διαδραματίσει ρόλο σε αυτό», είπε ο επικεφαλής ερευνητής, δρ. Jinghong Chen από το Ιατρικό Κέντρο της Σαγκάης. Επιπροσθέτως, τα δείγματα αίματος αποκάλυψαν ότι οι δείκτες χοληστερόλης των μοναχών ήταν σημαντικά πιο μειωμένοι συγκριτικά αυτούς των υπόλοιπων συμμετεχόντων.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης υποστηρίζουν ότι τα εν λόγω βακτήρια μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα φλεγμονής και μεταβολισμού, υπογράμμισαν οι μελετητές. «Ο μακροχρόνιος διαλογισμός μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο στο μικροβίωμα του εντέρου, διατηρώντας την υγεία ολόκληρου του οργανισμού», καταλήγουν οι ερευνητές.

Οι μελετητές υποστήριξαν, τέλος, ότι τα οφέλη του διαλογισμού στη σωματική υγεία πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω, καθώς είναι πιθανό να προκύψουν και άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα.

Διαβάστε ακόμη:

Διαλογισμός: Ας κάνουμε μια δοκιμή επιτέλους!

Η εναλλακτική μέθοδος που μπορεί να δυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα

Μνήμη: Η εναλλακτική τεχνική που τη δυναμώνει