Μια αιφνίδια ασθένεια ή η διαχείριση μιας χρόνιας πάθησης αποτελούν συνθήκες που κατά κανόνα βγάζουν εκτός ελέγχου τον οικογενειακό ή και τον ατομικό μας οικονομικό προϋπολογισμό. Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας και δει τα νοσοκομειακά προγράμματα, διασφαλίζουν ότι δεν θα λυγίσουμε κάτω από το συχνά δυσθεώρητο και αναπάντερο βάρος των ιατρικών εξόδων. Ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα διασφαλίζει πως μια περίπτωση ασθένειας δεν θα θέσει μια οικογένεια σε οικονομική στενότητα και με αυτό τον τρόπο ένα συμβόλαιο υγείας λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας τόσο σε επίπεδο φροντίδας όσο και σε οικονομικό.

Προτού προβούμε στην αγορά ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου ωστόσο, είναι απαραίτητο να κάνουμε τον απαραίτητο… έλεγχο για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε κάνει τη σωστή επιλογή. Ακολουθούν κάποια πολύ σημαντικά σημεία που θα πρέπει να προσέξετε, αλλά και να αποφύγετε πριν καταλήξετε σε ένα συμβόλαιο υγείας.

Μην επιλέξετε μόνο βάσει τιμής του ασφαλίστρου

Είναι πολύ σημαντικό να ερευνήσετε προσεχτικά τα προγράμματα που είναι διαθέσιμα στην ασφαλιστική αγορά. Δεν πρέπει να βασιστείτε μόνο στην τιμή του ασφαλίστρου για να κρίνετε ένα ασφαλιστήριο υγείας. Πρέπει να γνωρίζετε πως έχετε την δυνατότητα να εξασφαλίσετε ένα βασικό πρόγραμμα και στην συνέχεια να συμπληρώσετε επιπλέον παροχές βάσει των αναγκών και των δυνατοτήτων σας.

Κάντε τους κατάλληλους συνδυασμούς

Στην αγορά υπάρχει μια πλειάδα νοσοκομειακών προγραμμάτων από τα οποία θα πρέπει να επιλέξετε εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες, αλλά και στις οικονομικές σας δυνατότητες. Υπάρχουν λόγου χάρη προγράμματα που καλύπτουν 100% την νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά και εκείνα με εκπιπτόμενο ποσό ή «απαλλαγή» το οποίο αφορά τη συμμετοχή σας στην εκάστοτε νοσηλεία – και είναι πάντα πιο οικονομικά. Επίσης, σας δίνεται η δυνατότητα να συνδυάσετε το ασφαλιστικό σας ταμείο με το συμβόλαιο υγείας έτσι ώστε να μειώσετε περισσότερο τα έξοδα νοσηλείας σε περίπτωση ασθένειας ή χειρουργικής επέμβασης.

Ελέξγτε το χρόνο αναμονής 

Πρόκειται για το χρονικό διάστημα που δίνουν οι ασφαλιστικές εταιρίες για να ισχύσουν οι καλύψεις. Ο χρόνος αναμονής ποικίλλει, αναλόγως την εταιρία, την πάθηση αλλά και αν προϋπήρχε της υπογραφής του συμβολαίου ή όχι. Μιλήστε με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή σας και βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως πόσος χρόνος αναμονής απαιτείται για την κάλυψη κάθε προβλήματος υγείας.

Ενημερωθείτε για τα όρια κάλυψης

Τα όρια κάλυψης αφορούν το μέγιστο ποσό για το οποίο θα αποζημιώσει η ασφαλιστική εταιρία. Στα ατομικά συμβόλαια υγείας μπορούμε να συναντήσουμε κάλυψη μέχρι 50.000 ευρώ ανά γεγονός ή μέχρι 1.500.000 ευρώ ανά έτος. Στα ομαδικά συμβόλαια υγείας η κάλυψη δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο τις 16.000 ευρώ.

Ανακαλύψτε τα συμπληρωματικά επιδόματα

Υπάρχει μια σειρά από επιδόματα που μπορεί να λειτουργήσουν ως αυτόνομα ή ως μέρος ενός προγράμματος υγείας. Το επίδομα σοβαρής ασθένειας το οποίο δίνεται εφάπαξ 30 ημέρες μετά τη διάγνωση και καταβάλλεται ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη κάλυψη. Το επίδομα χειρουργικής επέμβασης το οποίο καθορίζεται από τη βαρύτητα του περιστατικού, το νοσοκομειακό επίδομα το οποίο αποζημιώνει τον ασφαλισμένο με ένα ημερήσιο χρηματικό ποσό για κάθε ημέρα παραμονής στο νοσοκομείο. Παράλληλα υπάρχει το επίδομα τοκετού όπως και το επίδομα μη χρήσης του ιδιωτικού προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται αναγκαίο να λάβετε την συμβουλή και την καθοδήγηση από έναν ασφαλιστικό διαμεσολαβητή έτσι ώστε να καταλήξετε σε ένα πρόγραμμα υγείας προσαρμοσμένο στα δικά σας μέτρα και ανάγκες ώστε να αισθανθείτε την απαραίτητη σιγουριά και ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστήριο: Οκτώ σημεία – κλειδιά που πρέπει να προσέξετε πριν υπογράψετε

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε ιδιωτική ασφάλιση στο παιδί

Θα αγοράσετε ασφάλιση υγείας; Πέντε πράγματα που πρέπει να ρωτήσετε τον ασφαλιστή