Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στην σημασία ενός ασφαλιστηρίου υγείας και των πλεονεκτημάτων που προσφέρει. Αναμφισβήτητα η ιδιωτική ασφάλιση μέσα από μια πλειάδα προγραμμάτων αποτελεί το προστατευτικό «μαξιλαράκι» στην περίπτωση που προκύψει μια ξαφνική ασθένεια ή ατύχημα. Υπάρχουν όμως παράγοντες που θα πρέπει να προσέξετε πριν προχωρήσετε στην σύναψη ενός ασφαλιστηρίου υγείας. Με την βοήθεια ειδικών της ασφαλιστικής αγοράς σας παρουσιάζουμε τα σημεία – κλειδιά στα οποία πρέπει να δώσετε έμφαση πριν αγοράσετε ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα.

1. Έλλειψη επαρκούς έρευνας

Πρέπει να ερευνήσετε προσεχτικά τα προγράμματα υγείας που είναι διαθέσιμα στην ασφαλιστική αγορά. Μην επηρεάζεστε από τις επιλογές που έχουν κάνει φίλοι ή γνωστοί σας. Καθένας είναι ξεχωριστή οντότητα, γεγονός που σημαίνει ότι έχει διαφορετικές προτεραιότητες και ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν.

Ένα ακόμη λάθος που γίνεται στην έρευνα αγοράς είναι η λανθασμένη εκτίμηση ενός ασφαλιστηρίου υγείας αποκλειστικά βάσει της τιμής. Συμβαίνει συχνά κάποιοι να αισθάνονται ικανοποιημένοι από την αγορά ενός βασικού προγράμματος χωρίς να εξετάσουν την περίπτωση να προσαρμόσουν κάποιες επιπλέον καλύψεις στο συμβόλαιο τους, όπως τα επιδόματα νοσηλείας, χειρουργικών επεμβάσεων ή ακόμα και των σοβαρών ασθενειών.

2. Ειλικρίνεια στο Ιατρικό Ιστορικό

Τα συμβόλαια υγείας απαιτούν ειλικρίνεια και διαφάνεια απέναντι στον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή. Είναι απαραίτητο να περιγράψετε και να δώσετε λεπτομέρειες του ιατρικού ιστορικού σας αν αυτό περιλαμβάνει ασθένειες από τις οποίες νοσήσατε και τυχόν επεμβάσεις που πραγματοποιήσατε κατά το παρελθόν.

Αν για παράδειγμα κάποιος έχει νοσήσει στο παρελθόν από χολολιθίαση και χειρουργήθηκε, θα πρέπει να το επικοινωνήσει στον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή του. Πιθανόν να του ζητήσει το ενημερωτικό σημείωμα του νοσοκομείου ή ακόμα και τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης.

3. Παράλειψη των ετήσιων εξετάσεων

Ένα λάθος το οποίο συμβαίνει συχνά είναι πως πολλοί αμελούν τις ετήσιες προγραμματισμένες εξετάσεις τους βάσει των όρων των συμβολαίων τους. Το πιο σημαντικό κομμάτι στην διατήρηση της καλής υγείας, κατέχει η πρόληψη καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος να προληφθούν πιθανά θέματα υγείας που μπορεί στο μέλλον να σας απασχολήσουν.

4. Ελέγξτε τις καλύψεις σας 

Πρέπει προσεχτικά να διαβάζετε το συμβόλαιο υγεία σας και να ελέγξετε τις καλύψεις τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια περίθαλψη.

5. Μην περιμένετε να περάσουν τα χρόνια για να ασφαλιστείτε

Πολλοί πιστεύουν πως τα προγράμματα ασφάλισης υγείας είναι για ηλικιωμένους και έτσι κάνουν το λάθος και δεν επενδύουν σε αυτά από την νεαρή ηλικία.

6. Προσέξτε τους όρους «απαλλαγή» και «συμμετοχή»

Οι όροι αυτοί στην ουσία αφορούν το οικονομικό κομμάτι που θα συμφωνήσετε με την ασφαλιστική εταιρία ως προς το ποσό που μπορείτε να διαθέσετε σε περίπτωση υγειονομικής περίθαλψης. Σκεφτείτε πως η δική σας συμμετοχή είναι η απαλλαγή για την εταιρία. Για παράδειγμα αν έχετε συμφωνήσει σε μια συμμετοχή των 1.000 ευρώ και το κόστος από μια πιθανή νοσηλεία και επέμβαση ανέρχεται στο ποσό των 3.000 ευρώ, τότε εσείς θα πρέπει να καταβάλλετε τα πρώτα 1.000 ευρώ με την ασφαλιστική εταιρία να καλύπτει το υπόλοιπο ποσό των 2.000 ευρώ.

7. Η ιδιωτική ασφάλιση δεν αντικαθιστά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας

Μια από τις συνηθέστερες παρανοήσεις σχετικά με την ιδιωτική ασφάλιση υγείας είναι ό,τι μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το ΕΣΥ. Στην πραγματικότητα όμως λειτουργεί συμπληρωματικά.

8. Τα ασφάλιστρα δεν αυξάνονται μόνο λόγω ηλικίας 

Αναμφισβήτητα όσο μεγαλώνει κάποιος τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να νοσήσει. Πέραν όμως της ηλικίας, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην αύξηση του ασφαλίστρου όπως οι επιστημονικές μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε πως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα ενός ιδιωτικού ασφαλιστηρίου υγείας είναι η δυνατότητα που έχετε να το «χτίσετε» με βάσει τις ανάγκες και τις δυνατότητες, προσαρμοσμένο απόλυτα στα μέτρα σας.

Διαβάστε επίσης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε ιδιωτική ασφάλιση στο παιδί

Καρκίνος του μαστού: Οι ασφαλιστικές καλύψεις και παροχές που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει