Η ζωή είναι το πολυτιμότερο αγαθό, το  πιο όμορφο δώρο που μας έχει δοθεί και μας επιτρέπει να περνάμε όμορφες στιγμές, να χαιρόμαστε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και φυσικά με τα παιδιά μας, τη φυσική μας εξέλιξη που, μέσα από τη ματιά τους, κάνουν τη ζωή μας πιο όμορφη.

Ο δρόμος για την οικογενειακή και ατομική ευτυχία ωστόσο περνάει απαραίτητα μέσα από τη «στάση» της υγείας. Η καλή υγεία είναι προαπαιτούμενο για την ευεξία, τη μακροζωία, ακόμη και την ευτυχία.

Είναι απαραίτητο λοιπόν να επενδύσουμε στην φροντίδα της υγείας μας γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να προσέχουμε καθημερινά τον τρόπο ζωής και διατροφής, να αθλούμαστε, αλλά και να αποβάλλουμε το στρες και το άγχος που πιθανώς μας δημιουργεί η καθημερινότητα με τα πάσης φύσης προβλήματα που  προκύπτουν.

Στο πλαίσιο της φροντίδας της υγείας μας μια σημαντική κίνηση που θα πρέπει να κάνουμε είναι η απόκτηση ενός ασφαλιστήριου υγείας που θα μας παρέχει ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα. Το τελευταίο θα μας αφαιρέσει την αβεβαιότητα και την ανησυχία για το τι θα γίνει αν ανακύψει ανάγκη νοσηλείας.

Η επιλογή ενός νοσοκομειακού προγράμματος είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς θα πρέπει να είναι λειτουργικό και χρηστικό και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας, πάντα με την καθοδήγηση του ασφαλιστικού του μας  συμβούλου.

Πληθώρα από νοσοκομειακά προγράμματα από διάφορες ασφαλιστικές εταιρίες είναι διαθέσιμα,  κι εσείς πρέπει να επιλέξετε αυτό που θα ανταποκρίνεται όχι μόνο στα «θέλω» αλλά και στις δυνατότητες σας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι η εξ αρχής σωστή επιλογή νοσοκομειακού προγράμματος θα καθορίσει στην ουσία την μακροχρόνια επιτυχία του.  Πρόκειται για μια παράμετρο που κατά ένα μεγάλο ποσοστό εξαρτάται και από εσάς τους ίδιους μέσω της συμπλήρωσης του Ατομικού Ιατρικού Ιστορικού στο οποίο θα πρέπει να είστε ειλικρινείς χωρίς να αποκρύψετε σημαντικές πληροφορίες. Να θυμάστε ότι τυχόν απόκρυψη στοιχείων μπορεί να οδηγήσει το μέλλον σε ακύρωση του συμβολαίου σας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα περιλαμβάνει την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια περίθαλψη.

 Στην πρωτοβάθμια περίθαλψη έχετε την δυνατότητα επισκέψεων σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξετε εσείς οι ίδιοι μέσα από ένα μεγάλο δίκτυο τον ιδανικό για εσάς. Επιπλέον θα μπορείτε να κάνετε Διαγνωστικές εξετάσεις με ένα απλό παραπεμπτικό του θεράποντος ιατρού σας και βέβαια  να εκμεταλλευτείτε ένα πλήθος προνομίων στα εξωτερικά ιατρεία των μεγαλύτερων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Οι παροχές αυτές αφορούν κυρίως επείγοντα περιστατικά και περιλαμβάνουν δωρεάν απεριόριστες επισκέψεις σε ιατρούς των βασικών ειδικοτήτων, αλλά και δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις λόγω επείγοντος περιστατικού. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να εξοικονομήσετε  επιπλέον χρήματα και ταυτόχρονα να αποφύγετε την ταλαιπωρία των εξωτερικών ιατρείων σε Δημόσια νοσοκομεία.

Αναφορικά με την  δευτεροβάθμια περίθαλψη περιλαμβάνεται η κάλυψη δαπανών νοσηλείας σε Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσοκομεία , το κόστος του δωματίου, της διατροφής καθώς επίσης εξετάσεις εργαστηριακές και παρακλινικές, έξοδα για φάρμακα για μικροεπεμβάσεις χωρίς νοσηλεία, έξοδα για χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες, έξοδα επείγουσας μεταφοράς, έξοδα συνοδού και αποκλειστικής νοσοκόμας. Περιλαμβάνει επίσης δαπάνες για αγορά και τοποθέτηση τεχνητού μέρους χεριού ή ποδιού, μοσχεύματος κερατοειδούς, βαλβίδα καρδιάς, βηματοδότη. Η τοποθέτηση αυτών μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον πιστοποιηθεί ότι το ατύχημα ή η ασθένεια συνέβη μετά την έναρξη του ασφαλιστηρίου.

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες έχουν ολοκληρωμένα προγράμματα από τα οποία θα επιλέξετε το ιδανικό για σας ή/και για τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Μπορείτε να επιλέξετε προγράμματα που σας προσφέρουν ολοκληρωμένη νοσοκομειακή κάλυψη σε Α’ ή Β’ θέση νοσηλείας σε προσιτή τιμή, χωρίς τη δική σας συμμετοχή στα έξοδα νοσηλείας, αλλά και προγράμματα που σας παρέχουν νοσοκομειακή κάλυψη με χαμηλά ασφάλιστρα, έχοντας την υποχρέωση εσείς να καλύψετε μέρος των εξόδων νοσηλείας. Αυτά είναι μόνο δύο παραδείγματα από νοσοκομειακά προγράμματα που θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε από μια πλειάδα παρόμοιων που βρίσκονται διαθέσιμα στην ασφαλιστική αγορά.

Ένα σημαντικό κομμάτι που θα πρέπει να γνωρίζετε κατά την επιλογή του κατάλληλου νοσοκομειακού προγράμματος αφορά τον όρο «αποζημίωση».

Υπάρχουν δύο τρόποι αποζημιωσεων. Ο πρώτος αφορά τη νοσοκομειακή περίθαλψη σε συμβεβλημένα νοσοκομεία όπου πραγματοποιείται απευθείας εξόφληση των δαπανών από την ασφαλιστική εταιρεία και δεν θα χρειαστεί να «βάλετε» το χέρι στην τσέπη.

Ο δεύτερος αφορά τη νοσοκομειακή περίθαλψη σε μη συμβεβλημένα νοσοκομεία οπότε η κάλυψη των δαπανών θα γίνει αρχικά από εσάς, ενώ στη  συνέχεια θα πρέπει να προσκομίσετε τα παραστατικά στην ασφαλιστική εταιρεία προκειμένου να σας αποδοθούν τα έξοδα.

Τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια περίθαλψη θα μπορείτε να επιλέξετε προγράμματα με κάλυψη 100% ή με ένα ποσό δικής συμμετοχής στα έξοδα προκειμένου να μειώσετε το κόστος των ασφαλίστρων. Συχνά ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται και με την παράλληλη χρήση του δημόσιου φορέα σας, εφόσον υπάρχει.

Το κόστος ενός νοσοκομειακού προγράμματος καθορίζεται από τον διαθέσιμο προϋπολογισμό σας, τις παροχές της εταιρίας, τη δική σας πρόθεση να συμμετάσχετε στην πληρωμή μέρους των δαπανών (η λεγόμενη απαλλαγή), καθώς και τη θέση νοσηλείας που θα επιλέξετε  δηλαδή Α’, Β’ η Γ’.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε στην  απαλλαγή που αφορά στο ποσό με το οποίο ο ασφαλισμένος συμμετέχει στο κόστος της νοσηλείας ή των διαγνωστικών εξετάσεων. Αυτό σημαίνει ότι αν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας ορίζει απαλλαγή των 500 ευρώ και χρειαστεί να κάνουμε μία επέμβαση με κόστος 2.000 ευρώ, η ασφαλιστική εταιρεία θα καλύψει τα 1.500 ευρώ.

Επίσης κύριο μέρος ενός συμβολαίου ασφάλισης υγείας είναι οι εξαιρέσεις. Οι εξαιρέσεις αφορούν σε ασθένειες και παθήσεις για τις οποίες δεν θα υπάρξει κάλυψη από την ασφαλιστική εταιρία σε περίπτωση που εξαιτίας τους οδηγηθείτε στο νοσοκομείο. Κατά κανόνα όσο λιγότερες και πιο συγκεκριμένες είναι οι εξαιρέσεις τόσο το καλύτερο.

Υπάρχουν τριών ειδών εξαιρέσεις που συναντάμε σε ένα ασφαλιστήριο υγείας:

  • Ισόβια εξαίρεση σε προϋπάρχουσες παθήσεις.
  • Χρονικές εξαιρέσεις σε προϋπάρχουσες  ασθένειες  – δηλαδή μπορεί να δοθεί εξαίρεση π.χ. για πέντε χρόνια και στη συνέχεια η κάλυψη να ισχύσει κανονικά.
  • Εξαίρεση με επανεξέταση,  η οποία δίνεται συνήθως για δύο χρόνια, στη συνέχεια ακολουθεί επανεξέταση με κόστος που επιβαρύνει τον πελάτη και αναλόγως των αποτελεσμάτων ενεργοποιείται ή όχι η κάλυψη.

Για όλα τα παραπάνω θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο ρόλος του προσωπικού σας ασφαλιστικού συμβούλου είναι βασικός. Είναι εκείνος που θα αναλάβει να σας εξηγήσει, να σας συμβουλεύσει και να σας αναλύσει κάθε πτυχή του νοσοκομειακού προγράμματος που ταιράζει στις ανάγκες και τις επιθυμίες σας.

 

Διαβάστε επίσης

Θέλετε να ασφαλιστείτε ή να αλλάξετε εταιρία; Όλα όσα θα σας ρωτήσει ο ασφαλιστής

Έξι ερωτήσεις για να επιλέξετε το σωστό ασφαλιστικό πακέτο