Ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας έχει σχεδιαστεί κυρίως για να παρέχει οικονομική στήριξη και βοήθεια σε περίπτωση ιατρικής ανάγκης που μπορεί να προκύψει από μια ξαφνική ασθένεια ή ατύχημα. Τα υγιή άτομα και οι νεαροί ενήλικες είναι πολύ πιθανό να αισθάνονται άτρωτοι, πως δεν χρειάζονται ασφάλιση υγείας πιστεύοντας πως είναι μια δαπάνη που μπορούν να αποφύγουν. Η αλήθεια είναι πως ατυχήματα και ξαφνικές ασθένειες μπορεί να συμβούν οποτεδήποτε, θέτοντας καθέναν σε σοβαρό κίνδυνο ειδικά σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει ένα ιδιωτικό πρόγραμμα υγείας.

Αναμφισβήτητα η επιλογή ενός συμβολαίου υγείας δεν είναι εύκολη υπόθεση, προϋποθέτει μια σχετική έρευνα ώστε να βρεθεί η καλύτερη επιλογή βάσει των αναγκών και δυνατοτήτων του υποψήφιου ασφαλισμένου.

Ακολουθούν διευκρινήσεις σε κάποιες από τις βασικές -και συχνότερες- απορίες που μπορεί να προκύψουν πριν την υπογραφή του συμβολαίου υγείας.

1. Μπορώ να συμπεριλάβω και άλλα πρόσωπα στο ασφαλιστήριό μου;

Η προσθήκη νέων ασφαλισμένων σε ένα συμβόλαιο αφορά συνήθως τον/τη σύζυγο και τα παιδιά και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Στα εξαρτώμενα μέλη δίνεται η δυνατότητα της αποχώρησης από το αρχικό συμβόλαιο οποιαδήποτε στιγμή και σύναψης ανεξάρτητου ατομικού συμβολαίου. Σχετικό αίτημα μπορεί να υποβληθεί κατά την διάρκεια του συμβολαίου ή σε διάστημα ενός μήνα από την ημερομηνία διακοπής της ασφάλισης.

2. Το συμβόλαιο υγείας περιλαμβάνει διαγνωστικές εξετάσεις;

Τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα παρέχουν στον ασφαλισμένο την καλύτερη σχέση κόστους και οφέλους. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στις διαγνωστικές εξετάσεις είτε μέσω του νοσοκομειακού προγράμματος -εφόσον τις παρέχει- είτε μέσα από αυτόναμα προγράμματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Τα νοσοκομειακά προγράμματα είθισται να συνοδεύονται από ειδικά προνόμια και προσφορές προς τους ασφαλισμένους, όπως το ετήσιο check up καθώς και προνομιακές τιμές για επισκέψεις σε οδοντιάτρους, οφθαλμίατρους κ.α..

3. Κάθε χρόνο το ποσό των ασφαλίστρων παραμένει το ίδιο;

Σε κάθε ετήσια ανανέωση του ασφαλιστηρίου εφαρμόζονται τα ασφάλιστρα που αναλογούν στην μεγαλύτερη κατά ένα έτος ηλικία του ασφαλισμένου. Πέρα από την ηλικία, τα ασφάλιστρα υπολογίζονται με βάση το κόστος της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, τις ιατρικές αμοιβές, το κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων εντός ή εκτός νοσοκομείου, την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, όπως επίσης και των μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας.

4. Αν βρίσκομαι στο εξωτερικό, καλύπτομαι από το συμβόλαιο μου;

Τα περισσότερα συμβόλαια υγείας παρέχουν κάλυψη για νοσηλεία σε νοσηλευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Ο ασφαλισμένος θα πρέπει να ενημερώσει σχετικά την ασφαλιστική του εταιρία. Οι χρεώσεις βάσει των οποίων η εταιρία θα υπολογίσει την καταβλητέα αποζημίωση δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα συνήθη έξοδα που αντιστοιχούν στην χώρα που θα γίνει η νοσηλεία. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

5. Αν μετανιώσω για την σύναψη του συμβολαίου υγείας, μπορώ να το ακυρώσω;

Για την περίπτωση αυτή, υπάρχει το δικαίωμα της υπαναχώρησης χωρίς ιδιαίτερο λόγο σε διάστημα 14 ημερών από τη παραλαβή του. Το συμβόλαιο ακυρώνεται και θεωρείται σαν να μην είχε εκδοθεί ποτέ.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν απαντήσεις που θα βοηθήσουν στην επιλογή του κατάλληλου ασφαλιστικού προγράμματος. Ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής είναι εκείνος που μπορεί να σας καθοδηγήσει και να απαντήσει στις ερωτήσεις σας, έτσι ώστε να λάβετε την πιο συμφέρουσα απόφαση.

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστήρια: Πώς αποζημιώνουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη

Επίδομα Τοκετού – Αποζημίωση: Τι ισχύει στα ασφαλιστήρια υγείας

Έχετε διαβήτη; Δείτε αν μπορείτε να ασφαλιστείτε