Σε έναν αεικίνητο κόσμο, όπως σε αυτόν που ζούμε τα τελευταία χρόνια, ο ποιοτικός ύπνος έχει καταστεί πολυτέλεια. Σκευάσματα, όπως το μαγνήσιο, υπόσχονται να δώσουν λύση στο πρόβλημα της αϋπνίας, το ίδιο και φυσικές λύσεις, όπως το χαμομήλι και η βαλεριάνα. Υπάρχει όμως λύση για τις μέρες που τελικά δεν έχουμε κοιμηθεί επαρκώς, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούμε την επόμενη μέρα; Νεότερη μελέτη υποστηρίζει πως ένα συμπλήρωμα διατροφής θα μπορούσε να διευκολύνει την σπιρτάδα της σκέψης και την εγρήγορση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του γερμανικού ερευνητικού ιδρύματος Forschungszentrum Jülich  μια υψηλή δόση κρεατίνης δεν έχει μόνο την ιδιότητα να βελτιώνει τη σωματική απόδοση, αλλά και να αυξήσει προσωρινά τις γνωστικές επιδόσεις που μειώνονται λόγω της στέρησης ύπνου. Τα ευρήματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Scientific Reports.

Στο πλαίσιο της μελέτης, 15 πειραματόζωα παρέμειναν ξύπνια κατά τη διάρκεια της νύχτας και έπρεπε στη συνέχεια να επιλύσουν γνωστικές δοκιμασίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Προηγουμένως, είχαν λάβει υψηλή εφάπαξ δόση κρεατίνης, ένα σημαντικό μεταβολικό προϊόν που βρίσκεται στα τρόφιμα και μπορεί επίσης να παραχθεί από τον ίδιο τον οργανισμό. Η στέρηση ύπνου οδηγεί σε αλλαγές στον εγκεφαλικό μεταβολισμό που προάγουν την κυτταρική πρόσληψη κρεατίνης.

Ήδη τρεις ώρες μετά τη λήψη της κρεατίνης, οι ερευνητές παρατήρησαν τη θετική επίδραση στον εγκεφαλικό μεταβολισμό και στη γνωστική απόδοση των υποκειμένων του πειράματος. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν βελτιώσεις στην ικανότητα επεξεργασίας και στη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Η επίδραση έφτασε στο αποκορύφωμά της μετά από τέσσερις ώρες και διήρκεσε έως και εννέα ώρες.

«Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι μια υψηλή δόση κρεατίνης ενισχύει την ικανότητα σκέψης και προκαλεί αλλαγές στα ενεργειακά αποθέματα του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του διαστήματος της στέρησης ύπνου» αναφέρει ο Δρ Ali Gordjinejad, συντονιστής της μελέτης από το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Ιατρικής (INM-2) του Forschungszentrum Jülich.

Προσοχή στη δόση 

Διάφορες μελέτες έχουν ήδη αναφέρει αντίστοιχες θετικές επιδράσεις μετά από μακρόχρονη λήψη της κρεατίνης. Η συγκεκριμένη ουσία εξουδετερώνει τις μεταβολικές αλλαγές που προκαλούνται από τη στέρηση ύπνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές του Jülich θεώρησαν την κρεατίνη ως έναν πιθανό υποψήφιο για την παρούσα μελέτη.

Παρόλα αυτά, η υψηλή δόση χρησιμοποιήθηκε μόνο για τις ανάγκες τις μελέτες και αντενδείκνυται για τον ανθρώπινο οργανισμό: «Προς το παρόν, δε συνιστάται στους ανθρώπους να λαμβάνουν τόσο υψηλές δόσεις κρεατίνης στο σπίτι, καθώς οι υψηλές δόσεις της ουσίας επιβαρύνουν πολύ τα νεφρά και μπορεί να προκαλέσουν κινδύνους για την υγεία», καταλήγει ο δρ Gordjinejad. «Ωστόσο, αν μελλοντικές μελέτες δείξουν αύξηση των γνωστικών επιδόσεων σε χαμηλότερες δόσεις, η κρεατίνη μπορεί να γίνει ένας σοβαρός ανταγωνιστής του καφέ κατά τη διάρκεια μακρών εργασιακών νυχτών» καταλήγει.

Διαβάστε επίσης:

Ξυπνάτε τη νύχτα και δυσκολεύεστε να ξανακοιμηθείτε; Τι σημαίνει αυτό για τον κίνδυνο άνοιας

Αϋπνία: Το αξεσουάρ που μπορεί να κάνει θαύματα για τον ύπνο μας

Αλκοόλ: Πόσο βλάπτει ένα ποτηράκι πριν από τον ύπνο;