Ένα από τα πολλά ζητήματα που ανέδειξε η πανδημία του κορωνοϊού, είναι η σημασία της καλής υγιεινής των χεριών για την προστασία μας από ιούς, βακτήρια και κάθε άλλο μικρόβιο μπορεί να απειλήσει την υγεία μας. Με αφορμή αυτό, εκπονήθηκαν ή ανασύρθηκαν μελέτες που υπέδειξαν ποιες ομάδες πληθυσμού έχουν χειρότερες σχέσεις με την εν λόγω συνήθεια, όπως μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2003 στο Perceptual and Motor Skills και έδειξε ότι ένας μόλις στους τρεις άνδρες θα πλύνει τα χέρια του μετά τη χρήση της τουαλέτας. Η μελέτη δεν έδωσε περαιτέρω στοιχεία για το προφίλ του άνδρα που θα αμελήσει την καθαριότητα των χεριών, συνεπώς θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε, όπως ο όρθιος κύριος της φωτογραφίας που χαιρετά τον φίλο του.

Η 5η Μαΐου αφιερώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην ενημέρωση σχετικά με τη σημασία της καλής υγιεινής των χεριών από τους επαγγελματίες υγείας για περιορισμό της διασποράς παθογόνων στα νοσοκομειακά περιβάλλοντα. Έχουν περάσει δύο αιώνες απ’ όταν η πρόταση εφαρμογής αυτής της απλής προληπτικής πρακτικής στα νοσοκομεία θα κόστιζε καριέρες σε γιατρούς. Ακόμη σήμερα, ωστόσο, τα βρόμικα χέρια των γιατρών τροφοδοτούν τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με τα στοιχεία για τη χώρα μας να δείχνουν ότι το 47,8% μόλις των επαγγελματιών υγείας θα τηρήσει την υγιεινή των χεριών κατά την επαφή με τον ασθενή.

Η μέριμνα για τα καθαρά χέρια μπορεί να βαρύνει ιδιαίτερα νοσηλευτές και γιατρούς, δεν σημαίνει ωστόσο πως πρέπει να αμελείται από οποιονδήποτε άλλο. Σύμφωνα με κάποια στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC):

  • το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό θα μπορούσε να μειώσει τους θανάτους από διαρροϊκές ασθένειες έως και κατά 50%
  • αν όλοι έπλεναν συστηματικά τα χέρια τους, θα μπορούσαν να αποφευχθούν 1 εκατομμύριο θάνατοι ετησίως
  • κατά ένα μεγάλο ποσοστό, τα τροφιμογενή νοσήματα μεταδίδονται από μολυσμένα χέρια
  • το πλύσιμο των χεριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αναπνευστικών ασθενειών, όπως το κρυολόγημα, στο γενικό πληθυσμό κατά 16-21%.

Η εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με την υγιεινή των χεριών, θα μπορούσε να μειώσει:

  • τον αριθμό των ανθρώπων που νοσούν από διάρροια κατά 23-40%
  • τη διαρροϊκή νόσο σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κατά 58%
  • τις αναπνευστικές ασθένειες (π.χ. κρυολογήματα) στο γενικό πληθυσμό κατά 16-21%
  • τις απουσίες λόγω γαστρεντερικών ασθενειών σε μαθητές κατά 29-57%

Σύμφωνα με έρευνα στο Risk Analysis, η μεγαλύτερη συμμετοχή των ταξιδιωτών στην υγιεινή των χεριών σε όλα τα αεροδρόμια, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο μιας πιθανής πανδημίας κατά 24% έως 69%. (Γνωρίζοντας τώρα τι πρέπει να κάνετε κατά το ταξίδι, διαβάστε και την απαραίτητη κίνηση πριν κλείσετε τα εισιτήρια.)

Ασφαλιστικές λύσεις για τους αμελείς

Τα βρόμικα χέρια μπορεί να γίνουν αιτία κάποια αναπνευστικής λοίμωξης (γρίπη, covid-19 κ.α.), μόλυνσης από σταφυλόκοκκο, γαστρεντερίτιδας, επιπεφυκίτιδας, μικροβιακής κερατίτιδας, λοιμώδους μονοπυρήνωσης ή σαλμονέλλωσης μεταξύ πολλών άλλων. Πρόκειται για καταστάσεις υγείας που πιθανότατα θα περιοριστούν στην υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, άρα θα πρέπει να υπάρχει ασφαλιστικό πρόγραμμα εξωνοσοκομειακών παροχών. Δεδομένου έπειτα ότι τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στις λοιμώξεις από τη πρωκτο-στοματική οδό, είναι απαραίτητο να καλύπτεται από ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο. (Διαβάστε εδώ 6 tips για να επιλέξετε το ιδανικό.)

Αν πάλι θεωρείτε αμελητέα την ταλαιπωρία της υγείας, ίσως θα πρέπει να αναλογιστείτε τις οικονομικές τις επιπτώσεις. Μπορεί να μην είμαστε στις ΗΠΑ όπου μια εισαγωγή στο νοσοκομείο για ένα άτομο ηλικίας 50 ετών θα συνοδευτεί από μια μείωση του εισοδήματος κατά 20% που θα παραμείνει ακάλυπτη για χρόνια, τα πράγματα όμως δεν είναι ανθηρά και στη δική μας χώρα.

Όπως ανέφερε το ygeiamou το 2021, η αποζημίωση που θα λάμβανε ένας μισθωτός από τον ΕΦΚΑ σε περίπτωση ασθένειας θα ήταν μάλλον αμελητέα, για μισθό δηλαδή 650€, το επίδομα ασθένειας θα ανερχόταν σε 250 το μήνα. Μπορούμε να φανταστούμε τη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση από μια παρατεταμένη ασθένεια για έναν ελεύθερο επαγγελματία. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, η συμπληρωματική ασφαλιστική κάλυψη στα συμβόλαια ζωής και υγείας Πρόσκαιρη Απώλεια Εισοδήματος θα αποτελέσει ασπίδα έναντι των μειωμένων αποδοχών.

Διαβάστε επίσης:

Ασφάλιση: Τι πρέπει να ξέρετε για τις δωρεάν παροχές και τις ειδικές καλύψεις

Kρύψατε χρόνια από τον ασφαλιστή – Και άλλες 3 ψευδείς δηλώσεις που σας «καίνε»

Οπαδική βία: Πώς και γιατί «ακυρώνει» την ασφαλιστική κάλυψη