Δεν ήταν παρά λίγες ημέρες πριν που η Άνοιξη έκανε επίσημα την είσοδό της με την εαρινή ισημερία. Φέτος όμως, λόγω της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, οι εποχικές αλλεργίες όπως η ρινίτιδα, η επιπεφυκίτιδα ή το αλλεργικό άσθμα που συνήθως τη συνοδεύουν, έκαναν την εμφάνισή τους νωρίτερα.

Κάποιοι θα διαβάζουν το άρθρο απρόσκοπτα, χωρίς τα αλλεργιογόνα που πλέον κατακλύζουν την ατμόσφαιρα να στέκονται κάπως εμπόδιο στην ανάγνωση, προκαλώντας π.χ. επίμονο φτέρνισμα ή κόκκινα μάτια που δακρύζουν. Για μερικούς άλλους πάλι, οι δυσκολίες στην ανάγνωση θα είναι το μικρότερο κακό, αφού οι ημέρες αυτές σηματοδοτούν την έναρξη του «μαρτυρίου».

Κυρίως για τους τελευταίους -αλλά και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο-, το ygeiamou είχε ενημερώσει μέσα από άρθρα για τις ασφαλιστικές καλύψεις από τα προγράμματα υγείας σχετικά με τις αλλεργίες εν γένει αλλά και ειδικά τις ανοιξιάτικες. Έτσι, ίσως τους αποθάρρυνε το γεγονός πως οι ασφαλιστικές εταιρείες συγκαταλέγουν τις αλλεργίες στις εξαιρέσεις των προγραμμάτων τους, αναγράφοντας ρητά στους όρους πως δεν καλύπτονται οι εξετάσεις ελέγχου αλλεργιών (αλλεργικά τεστ) μοριακής διάγνωσης και κυτταρογενετικής, είτε δεν τις καλύπτουν ως προϋπάρχουσες ασθένειες οι οποίες ήταν γνωστές στον ασφαλισμένο πριν από την έναρξη ισχύος του συμβολαίου.

Ακόμα όμως και αν η διάγνωση ή αντιμετώπιση των εποχικών και άλλων αλλεργικών νοσημάτων όπως το άσθμα ή το έκζεμα εξαιρούνται από τα ασφαλιστήρια υγείας, οι πάσχοντες κάθε άλλο παρά να αποθαρρύνονται θα πρέπει από την απόκτηση ενός νοσοκομειακού προγράμματος για κάλυψη ατυχημάτων και ασθενειών. Η κεντρική εικόνα του άρθρου, ίσως έχει ήδη προϊδεάσει.

1. Τροχαίο από ένα φτέρνισμα

Το 2012 και το 2014, δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Στην πρώτη περίπτωση, επρόκειτο για μια άτυχη πεζή. Στη δεύτερη, για μια άτυχη οδηγό. Το νήμα της ζωής και για τις δύο κόπηκε από ένα αυτοκίνητο που ξέφυγε από την πορεία του εξαιτίας του ίδιου γεγονότος: ενός μοιραίου φτερνίσματος. Σύμφωνα με όσα ακόμα αναφέρει το σχετικό άρθρο στην Washington Post, ο κίνδυνος για ανάλογα δυστυχήματα δεν είναι αμελητέος, δεδομένου ότι τα συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης –όχι και τόσο μακρινά από εκείνα των αλλεργιών– υποχρέωσαν 2,6 εκατομμύρια οδηγούς στους δρόμους της Βρετανίας να «πάρουν» τα μάτια τους από τον δρόμο, σύμφωνα με έρευνα από βρετανική εταιρεία επισκευής αυτοκινήτων που μετέφρασε το παραπάνω σε 2.500 ατυχήματα την εβδομάδα.

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ερευνών για τις Αλλεργίες (ECARF) έχει προειδοποιήσει ότι η οδήγηση με αλλεργική ρινίτιδα είναι όσο επικίνδυνη η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, κοινοποιώντας τα συμπεράσματα μιας μελέτης από το Κέντρο Αλλεργίας Charité στο Βερολίνο της Γερμανίας, σύμφωνα με τα οποία:

  • 3 στους 4 (ή 75 στους τα 100 που συμμετείχαν στην έρευνα) δήλωσαν ότι τα συμπτώματα τους αποσπούν την προσοχή κατά την οδήγηση
  • πάνω από 1 στους 10 (13%) ανέφερε ότι τα συμπτώματα  ήταν τόσο έντονα που δεν μπορούσε να οδηγήσει καθόλου.
  • για 7 στους 100 η αλλεργική ρινίτιδα οδήγησε εν μέρει σε ατύχημα ή παραλίγο ατύχημα.

Καθίσταται σαφές ότι οδηγοί με αλλεργική ρινίτιδα -όπως και κάθε οδηγός- είναι σημαντικό να έχει κάνει ασφάλεια προσωπικού ατυχήματος.

2. Υπέρταση και στεφανιαία νόσος

Τον Απρίλιο του 2022, παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας Asia 2022 μαζί με το Εαρινό Συνέδριο της Κορεατικής Καρδιολογικής Εταιρείας  ερευνητικά πορίσματα που έδειχναν ότι το ιστορικό αλλεργικών διαταραχών -και κυρίως άσθματος- συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και στεφανιαίας νόσου. Οι πιθανότητες υπέρτασης ήταν μεγαλύτερες στους ενήλικες 18 – 57 ετών και της στεφανιαίας νόσου στην ομάδα 39-57 ετών. Τα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας αποδεικνύονται σωτήρια για την υγεία της καρδιάς. Διαβάστε εδώ γιατί.

3. Αρθρίτιδες

Σύμφωνα με δημοσίευση του 2021 στο RMD Open για τις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις, ορισμένες αλλεργικές καταστάσεις και κυρίως η αλλεργία στο τρίχωμα των ζώων, η ατοπική δερματίτιδα και η αλλεργική ρινίτιδα συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα, αυτοάνοση πάθηση που καίτοι αντιμετωπίζεται συντηρητικά μπορεί να οδηγήσει στη χειρουργική αίθουσα. Πρόσφατη μελέτη στο Annals of the Rheumatic Diseases έδειξε ότι άτομα με αλλεργικά νοσήματα ενδεχομένως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας, της συχνότερης ρευματικής πάθησης στον γενικό πληθυσμό.

Για την περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ανατρέξτε στο ενημερωτικό άρθρο περί τις ασφαλιστικές καλύψεις και τα αυτοάνοσα νοσήματα εδώ. Για την οστεοαρθρίτιδα, εδώ. Οι ασφαλισμένοι με σοβαρή ρευματοπάθεια που χρήζει επέμβασης, μπορούν να καλυφθούν για όλες τις χειρουργικές τεχνικές όπως υμενεκτομή για την απομάκρυνση των φλεγμονωδών ιστών της άρθρωσης, αποκατάσταση τενόντων, ολική αρθροπλαστική κ.α..

Διαβάστε επίσης: 

Ασφάλιση – Φιλικός διακανονισμός: Τι είναι και γιατί σας συμφέρει

Νοσηλεία σε συμβεβλημένο νοσοκομείο: 5 βήματα για την αποζημίωση

Διαφωνείτε με την αποζημίωση της ασφαλιστικής; Η διαδικασία που δίνει λύση