Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος συνεχίζεται και μετά το χειμώνα, προκειμένου να φροντίσουμε για τη θωράκιση του οργανισμού όλο το χρόνο. Πολύτιμος σύμμαχος σε αυτή τη διαδικασία αποτελούν τα φρούτα, και ειδικότερα όσα περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C.

Η βιταμίνη C είναι περισσότερο γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω της μείωσης της φλεγμονής και της καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών. Έτσι, η επάρκειά της έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου, αυτοάνοσων νοσημάτων, καταρράκτη, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, καρδιακών παθήσεων, νευροεκφυλιστικών παθήσεων (όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον) και πρόωρης γήρανσης του δέρματος.

Ακολουθούν οκτώ φρούτα που μπορείτε να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα διατροφής σας, για περαιτέρω ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

Πορτοκάλι

Δε θα μπορούσε να μην ξεκινήσει αυτή η λίστα με το φρούτο που είναι συνώνυμο της βιταμίνης C, το πορτοκάλι. Σε ένα μέτριο πορτοκάλι, θα βρείτε 70 mg της βιταμίνης.

Aκτινίδιο

Ζουμερό και με έντονη γεύση, το ακτινίδιο, εκτός από το ότι είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και με υπολογίσιμη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, περιέχει επίσης φυτικές ίνες και σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, με ένα μεσαίο ακτινίδιο να προσφέρει περίπου 64 mg της βιταμίνης.

Φράουλα

Παρότι θα πρέπει να καταναλώσετε αρκετές για να λάβετε τις ποσότητες που αναλογούν σε πορτοκάλι ή ένα ακτινίδιο, οι φράουλες, εκτός από ασυναγώνιστη γεύση, έχουν και σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, με μόλις μισό φλιτζάνι να περιέχει 49 mg της πολύτιμης βιταμίνης.

Πεπόνι

Το αντίπαλον δέος του καρπουζιού, το πεπόνι, εκτός από νόστιμο και δροσερό, προσφέρει κι αυτό επάρκεια σε βιταμίνη C, με ένα φλιτζάνι να περιέχει 58 mg, βοηθώντας στην αναπλήρωση των ημερήσιων αναγκών σας.

Γκρέιπφρουτ

Το «ξαδερφάκι» του πορτοκαλιού με την πικρή γεύση, εφόσον ανήκει στα εσπεριδοειδή, περιέχει κι αυτό κάποια ποσότητα βιταμίνης C, με μισό ή ένα μέτριο γκρέιπφρουτ να περιέχει 39 mg βιταμίνης C, ενώ τα ¾ του φλιτζανιού χυμό γκρέιπφρουτ προσφέρουν αξιοσημείωτα 70 mg.

Μήλο

Εφόσον είναι διαθέσιμα σχεδόν όλο το χρόνο, τα μήλα αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών και βιταμίνης C. Ανεξάρτητα από το είδος του, ένα μέτριο μήλο περιέχει 8 mg βιταμίνης C.

Ανανάς

Το μοναδικό τροπικό φρούτο αυτής της λίστας, ο ανανάς, φαίνεται πως βρίσκεται κι αυτός σχεδόν πάντα στο ράφι του σούπερ μάρκετ, περιέχοντας σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο. Αποτελεί επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, με 79 mg σε ένα φλιτζάνι.

Κεράσι

Είτε τα λατρεύετε είτε δεν τα προτιμάτε, τα κεράσια συγκαταλέγονται σε βασικούς πρωταγωνιστές του καλοκαιριού. Ένα πρόσθετό τους πλεονέκτημα είναι ότι περιέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C: ένα φλιτζάνι περιέχει 15 mg της βιταμίνης.

Διαβάστε επίσης:

Το ζουμερό φρούτο που θωρακίζει την άμυνα και προφυλάσσει από το κρυολόγημα

Πώς να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού – Ένας γιατρός αποκαλύπτει τα μυστικά του

Κρυολόγημα, γρίπη, κορωνοϊός: Οι κινήσεις ματ που δυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού