Είναι αναγκαία μια τραγωδία για να έρθει η αλλαγή; Η δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη και οι εξελίξεις απαντούν θετικά στον προβληματισμό, καθώς σειρά διατάξεων αναδιαμορφώνουν και αυστηροποιούν το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης της οπαδικής βία, με στόχο να «κλείσουν τα παράθυρα του υφιστάμενου νομικού πλαισίου» και προς ενίσχυση του μετώπου έναντι της «συνεχούς μάχης κατά του χουλιγκανισμού μέσα και έξω από το γήπεδο», όπως ακούστηκαν μεταξύ άλλων από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, και Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, κατά την ανακοίνωση των επίμαχων διατάξεων.

Η βία στα γήπεδα είναι φαινόμενο πολυπαραγοντικό. Σύμφωνα με την ανασκόπηση περισσοτέρων των 500 σχετικών μελετών από το ευρωπαϊκό σκέλος του έγκριτου μη κερδοσκοπικού ερευνητικού ιδρύματος για την ενίσχυση της πολιτικής και λήψης αποφάσεων μέσω έρευνας και ανάλυσης “RAND” στις ΗΠΑ , σχετικά με τον «φαινότυπο» των αντικοινωνικών και βίαιων συμπεριφορών που εντοπίζονται στους θερμοκέφαλους οπαδούς (χουλιγκανισμός, λεκτική και σωματική βία, καταστροφή περιουσίας, βανδαλισμοί, κλοπές), η κατάχρηση αλκοόλ, ψυχολογικοί παράγοντες και η πάση θυσία και παντί τρόπω υπεράσπιση της ταυτότητας και φήμης της ομάδας τους εντός και εκτός γηπέδου, αποτελούν εκ των βασικών παραγόντων κινδύνου.

Μια διαγώνια «ματιά» στα ασφαλιστήρια συμβόλαια κάθε κλάδου θα εντοπίσει ρητά ή περιφραστικά τους παραπάνω όρους στις εξαιρέσεις και αιτίες μη κάλυψης του κινδύνου από τις εταιρείες. Με τη συνδρομή έμπειρων ασφαλιστικών συμβούλων, εξετάζουμε πώς και πότε η εμπλοκή σε περιστατικά οπαδικής βίας μπορεί να οδηγήσει σε «ακύρωση» της ασφαλιστικής κάλυψης. Σημειώνεται ότι κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει η απόδειξη της αυτοάμυνας του εμπλεκόμενου ασφαλισμένου ή μη υπαιτιότητας εν γένει.

      1. Ασφάλειες Υγείας

Στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας η παραβατική συμπεριφορά του ασφαλισμένου και η εμπλοκή του σε περιστατικά που υπόκεινται στήν κατηγορία του πλημμελλήματος ή κακουργήματος κατά τον Ποινικό Κώδικα, όχι μόνο θα στοιχίσει τη μη κάλυψη από την εταιρεία, αλλά ενδεχομένως και την καταγγελία του συμβολαίου, ιδίως αν στην περίπτωση νοσηλείας ο ασφαλισμένως προσπαθήσει να παραπλανήσει σχετικά με τα αίτια εισαγωγής.

Συνολικά, ο ασφαλισμένος θα χάσει τις παροχές που σχετίζονται με νοσηλεία συνεπεία ατυχήματος, επιδόματα νοσηλείας και χειρουργικής επέμβασης, μόνιμης μερικής/ολικής ανικανότητας, υπηρεσιών ιατρικής βοήθειας, διαγνωστικών εξετάσεων αλλά και σχετικά με τα έξοδα σε κέντρα αποκατάστασης, τα οποία χρειάζεται συχνά ο αποδέκτης σωματικής βίας π.χ. για κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ή κατάγματα σπονδυλικής στήλης.

Η πολιτική που ακολουθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες στο σύνολό τους είναι ιδιαιτέρως αυστηρή ως προς τις απειλές της σωματικής ακεραιότητας, ακόμη και αν πρόκειται για ενέργειες ποινικά «αθώες» όπως π.χ. τραυματισμοί στο πλαίσιο μιας προπόνησης ή ενός φιλικού ματς kick boxing.

Σημειώνεται ότι ο ασφαλισμένος θα βρεθεί στον «αέρα» αν διαπιστωθεί χρήση ναρκωτικών και παραισθησιογόνων ουσιών.

Όπως σημειώνουν οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι, στην περίπτωση μεταφοράς του τραυματία στο νοσοκομείο, η καταργαφή του συμβάντος από το ΕΚΑΒ και την αστυνομία θα αποτελέσουν αποδεικτικά στοιχεία.

      2. Ασφάλειες Αστικής Ευθύνης

Κοινή εξαίρεση των συμβολαίων Αστικής Ευθύνης αποτελούν οι παράνομες ή αξιόποινες πράξεις του ασφαλισμένου εν γένει και όταν βρίσκονται υπό την επίδραση ναρκωτικών ουσιών ή οινοπνευματωδών ποτών. Παράλληλα, όπως ορίζεται και στο «Ερμηνευτικό Λεξικό» της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ), στις εξαιρέσεις υπάγονται και χρηματικά πρόστιμα, ποινές ή αποζημιώσεις καταβλητέες προς παραδειγματισμό ή/και τιμωρία, εξαγορά ποινής και έξοδα ποινικής δίκης, οι αντιστάσεις κατά των Αρχών και βλάβες προς τρίτους από συμμετοχή σε  τρομοκρατικές ενέργειες, οχλαγωγίες είτε διαδηλώσεις.

Παράλληλα, δεν θα καλύψει αξιώσεις λόγω κλοπής (χρημάτων, πιστωτικών/χρεωστικών καρτών ή καρτών ανάληψης μετρητών, κοσμημάτων, ρολογιών κ.α.).

Οι εγγεγραμμένοι σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών ή λέσχες φιλάθλων θα πρέπει επιπλέον να γνωρίζουν πως τα συμβόλαια δεν προβλέπουν κάλυψει για δραστηριότητες που σχετίζονται με την άσκηση καθηκόντων σε συλλόγους,λέσχες και ενώσεις οποιασδήποτε μορφής.

Τέλος, οι ειδήμονες της ασφάλισης εξηγούν πως της βιαιοπραγίας θα πρέπει να ακολουθήσει η ειδοποίηση της Αστυνομίας, μήνυση κατά του δράστη εφόσον γνωρίζει το θύμα ή κατ’ αγνώστου και έπειτα, με χρήση της νομικής προστασίας εφόσον διαθέτει τη σχετική κάλυψη και θέλει να την αξιοποιήσει, να διεκδικήσει τηνα αποζημίωσή του για ηθική ή/και σωματική βλάβη.

Υπενθυμίζουν ωστόσο πως, σε περίπτωση καταδίκης του από το δικαστήριο ως υποκινητή/ένοχο για το βίαιο συμβάν, η εταιρεία μπορεί να ζητήσει πίσω τις αποζημιώσεις. Έπειτα, ο ασφαλισμένος έχει την υποχρέωση του ασφαλισμένου να τηρεί χωρίς παρέκκλιση τους νόμους και διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά και να παίρνει τις εύλογες προφυλάξεις για να αποφευχθεί η πρόκληση ζημιών.

      3. Ασφάλειες Ζωής 

Τα περισσότερα σχετικά συμβόλαια καθιστούν σαφές ότι ο ασφαλιστής έχει δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης αν ο ασφαλιζόμενος κίνδυνος συνδέεται με «διάπραξη ή απόπειρα διάπραξης με δόλο ποινικού αδικήματος του Ασφαλισμένου» είτε «τέλεση κακουργηματικής πράξης».

Μολονότι ακραία περίπτωση κατά τα στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου, μια εταιρεία ενδέχεται να τροποποιήσει την αποζημίωση ή και να αξιώσει την επιστροφή των χρημάτων αν αποδειχθεί πως το θύμα που απεβίωσε από τα τραύματα ήταν ένοχος για το συμβάν ή ήταν μέλος συμμορίας.

      4. Ταξιδιωτικές ασφάλειες

Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε την ομάδα σας σε αγώνα που λαμβάνει χώρα στο εξωτερικό και έχετε ταξιδιωτική ασφάλιση, να θυμάστε ότι μάλλον δεν θα καλύψει οποιαδήποτε απαίτηση προκύπτει από την εμπλοκή σας σε καβγά, εκτός αν πρόκειται για αυτοάμυνα. Παράλληλα, εξαίρεση θα αποτελέσει και οποιοσδήποτε κίνδυνος σχετίζεται με χρήση ή εθισμό σε ναρκωτικές ουσίες είτε αλκοόλ, ζημιές ή απαιτήσεις που προκλήθηκαν με δόλο ή εξαιτίας σημαντικής παράλειψης του Ασφαλισμένου καθώς και από τη συμμετοχή του σε εγκληματική ενέργεια.

Φαύλος κύκλος: Η ιστορία μπορεί να μην επαναλαμβάνεται, βρίθει ωστόσο περιστατικών με σημαντικές ομοιότητες. Τον Μάρτιο του 2015, ο ποδοσφαιρόφιλος Simon Dobbin καθηλώνεται στο κρεβάτι συνεπεία των βαρέων κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων από την επίθεση χούλιγκανς στο Southend του Essex. Πεθαίνει πέντε χρόνια αργότερα, με το ιατροδικαστικό πόρισμα να συνδέει τον θάνατο με τα τραύματα από την επίθεση. Για το συμβάν καταδικάστηκαν 12 άνθρωποι, όσοι και οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση του Άλκη Καμπανού.

Διαβάστε επίσης

Άμεση Ιατρική Βοήθεια: Όλα όσα παρέχει αυτό το πακέτο

Αναπροσαρμογή ασφαλίστρων: Αναμένεται το πλαίσιο που θα συγκρατεί τις αιφνιδιαστικές αυξήσεις

Μα γιατί να κάνω ιδιωτική ασφάλιση; Υπάρχουν πολλοί λόγοι – Ενημερωθείτε