Σαν σήμερα 10 Απριλίου, δυόμισι αιώνες περίπου πίσω ή, ακριβέστερα, 268 χρόνια, γεννήθηκε ο Γερμανός γιατρός Christian Friedrich Samuel Hahnemann, πατέρας της πασίγνωστης ομοιοπαθητικής. 

Παρά τις αντιρρήσεις και ενστάσεις που έχουν κατά καιρούς εκφραστεί συνοδεία επιστημονικής τεκμηρίωσης, η ομοιοπαθητική παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής από τις απαρχές της μέχρι σήμερα, κάτι που πιθανότατα εξηγείται από το ότι «ήταν πολύ λιγότερο παρεμβατική και “σκληρή” και δεν έβλαψε τους ασθενείς όπως συνέβη με άλλες δραστικές θεραπείες εκείνης της εποχής» σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό EMBO Reports (2019). Μαζί με τον βελονισμό, αποτελούν τις δημοφιλέστερες μεθόδους από το ευρύ φάσμα εναλλακτικών -ή συμπληρωματικών– θεραπειών που περιλαμβάνει επίσης τη χειροπρακτική, την οστεοπρακτική, το ρέικι και το σιάτσου.

Έπειτα, ακόμη και αν η ομοιοπαθητική είναι αποτελεσματική όσο τα εικονικά φάρμακα (placebo), δεν θα πρέπει να μένουν κατά μέρος διαφορετικές επιστημονικές θέσεις όπως έχουν διατυπωθεί μέσα από ψυχιατρικές και ψυχολογικές έρευνες, τα συμπεράσματα των οποίων έχουν δείξει ότι τα εικονικά φάρμακα μπορούν να οδηγήσουν σε θεραπευτικά αποτελέσματα μέσα από τις προσδοκίες, τις πεποιθήσεις ή τις προηγούμενες εμπειρίες ενός ατόμου με τη θεραπεία. Ίσως ευρήματα όπως αυτά να ώθησαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στην ίδρυση του Παγκόσμιου Κέντρου Παραδοσιακής Ιατρικής στην Ινδία, με τον Γενικό Διευθυντή του οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, να αναφέρει πως «για πολλά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, η παραδοσιακή ιατρική είναι το πρώτο λιμάνι για τη θεραπεία πολλών ασθενειών».

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί παραδοσιακή ιατρική. Καθώς σημειώνει, 170 από τα 194 κράτη-μέλη του επιτρέπουν τη χρήση παραδοσιακής ιατρικής, με τις κυβερνήσεις τους να έχουν ζητήσει την υποστήριξη του οργανισμού για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου οδηγού για πρόσβαση σε ασφαλείς πρακτικές και προϊόντα παραδοσιακής ιατρικής. «Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται πλέον για τη χαρτογράφηση στοιχείων και τάσεων στην παραδοσιακή ιατρική και τον έλεγχο των φυσικών προϊόντων για φαρμακοκινητικές ιδιότητες» αναφέρει και στο πλαίσιο αυτό, εξέδωσε τον Μάιο του 2021 έναν οδηγό σχετικά με την εφαρμογή του βελονισμού, ώστε να «παρέχει πολιτικές και τεχνικές καθοδήγησης στα κράτη-μέλη και να προωθήσει την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση της παραδοσιακής και συμπληρωματικής ιατρικής» (διαθέσιμος εδώ).

Ένα δικό της εργαλείο για την παρακολούθηση της ομοιοπαθητικής διαθέτει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ομοιοπαθητική (ECH), ένα όργανο που εκπροσωπεί όλους τους γιατρούς, φαρμακοποιούς και κτηνιάτρους που ειδικεύονται στην ομοιοπαθητική, μέλη 40 ενώσεων σε 25 ευρωπαϊκές χώρες, στόχοι του οποίου αποτελούν:

  • η προώθηση της επιστημονικής ανάπτυξης της ομοιοπαθητικής
  • η διασφάλιση υψηλών προτύπων στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την άσκηση της ομοιοπαθητικής από τους ιατρούς
  • η εναρμόνιση των επαγγελματικών προτύπων στην ομοιοπαθητική πρακτική σε ολόκληρη την Ευρώπη
  • η παροχή υψηλής ποιότητας ομοιοπαθητικής φροντίδας σε ένα ασφαλές ιατρικό πλαίσιο
  • η ενσωμάτωση της ομοιοπαθητικής υψηλής ποιότητας στην ευρωπαϊκή υγειονομική περίθαλψη.

Οι εναλλακτικές θεραπείες στα ασφαλιστήρια υγείας

Στα ασφαλιστικά προγράμματα νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, μέθοδοι όπως ο βελονισμός και η ομοιοπαθητική υπάγονται στην κατηγορία «εναλλακτικές/πειραματικές θεραπείες» κατά τη γλώσσα των ασφαλιστηρίων και εξαιρούνται από τις καλύψεις, με ρητές διευκρινίσεις όπως «δεν θεωρείται νοσοκομείο οποιοδήποτε νοσοκομειακό ίδρυμα ή χώρος όπου εξασκείται μη αναγνωρισμένη ιατρική πρακτική όπως βελονισμός, γιόγκα, ομοιοπαθητικές θεραπείες κ.λπ. ακόμη και αν χαρακτηρίζονται σαν νοσοκομεία ή κλινικές από Δημόσια ή Ιδιωτικά όργανα» είτε «παρασκευάσματα φυτικά, ομοιοπαθητικά κ.λπ. δε θεωρούνται Φάρμακα και δεν καλύπτονται».

«Ποιο συνεπώς το όφελος από την ενημέρωση του ασφαλιστή;» θα αναρωτηθεί κανείς -και ευλόγως μάλιστα- έχοντας διαβάσει τον τίτλο. Αφού προσθέσουμε στο σημείο αυτό ότι συμφέρει να ενημερώσετε και τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο (προτού επιλέξετε ασφαλιστικό πρόγραμμα), εξηγούμε τους λόγους.

Σε συμφωνία με το πνεύμα ενός μεγάλου μέρους της επιστημονικής κοινότητας, πολλές ασφαλιστικές εταιρείες κάνουν άνοιγμα προς τις εναλλακτικές θεραπείες και την ολιστική ιατρική και, μέσα από τα προγράμματα πρωτοβάθμιας κυρίως περίθαλψης αλλά και τα νοσοκομειακά, παρέχουν τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους για βελονισμό ή ομοιοπαθητική κατά βάση:

  • είτε με ειδικές τιμές σε ειδικευμένα, συγκεκριμένα και συμβεβλημένα με την Εταιρία Διαγνωστικά Κέντρα, γιατρούς και θεραπευτές
  • είτε καλύπτοντας ποσοστό από την ιατρική αμοιβή (80% ενδεικτικά), ορίζοντας ανώτατο όριο ανά επίσκεψη όπως 40€.

Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας φέρει σε επαφή με το πώς κινείται διεθνώς η ασφαλιστική αγορά εν σχέσει με τις επίμαχες θεραπείες και καλύψεις αλλά και τον διάλογο που έχει ανοίξει περί τον ρόλο της δημόσιας υγείας στην παροχή ομοιοπαθητικών θεραπειών, όπως αναδείχθηκε από το παράδειγμα της Γαλλίας και τη διακοπή υγειονομικής κάλυψης για τα ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Διαβάστε επίσης: 

Ασφάλιση – Φιλικός διακανονισμός: Τι είναι και γιατί σας συμφέρει

Νοσηλεία σε συμβεβλημένο νοσοκομείο: 5 βήματα για την αποζημίωση

Διαφωνείτε με την αποζημίωση της ασφαλιστικής; Η διαδικασία που δίνει λύση