«Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να ‘ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις» συμβουλεύει μέσα από τους γνωστότερους ίσως στίχους του ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1863. Χωρίς ρηχή διάθεση για το ποίημα του Αλεξανδρινού ποιητή που επισημαίνει τη δύναμη της εμπειρίας της και της γνώσης, όσα προσφέρουν τα σεντέφια, τα κοράλλια, και τα κεχριμπάρια και οι άνθρωποι οι σπουδασμένοι, το τελευταίο που θα ήθελε κάποιος ταξιδεύοντας σήμερα σε πόλεις Αιγυπτιακές πολλές κατά τον στίχο, είναι οι περιπέτειες.

Travel-bloggers και απλοί ταξιδιώτες που κατέγραψαν και μοιράστηκαν ιστορίες από το οδοιπορικό τους στη χώρα των Φαραώ συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή στο ταξίδι, τόσο για κακόβουλες ενέργειες και τρομοκρατικές επιθέσεις όσο και κινδύνους για την υγείας (εστιάζοντας βέβαια σε πιο πιθανά σενάρια όπως μια δηλητηρίαση ή ηλίαση παρά σε μια επίθεση καρχαρία που θα στοιχίσει τη σωματική ακεραιότητα). Για αυτούς και πολλούς επιπλέον λόγους, ταξιδιωτικοί σύμβουλοι από όλο τον κόσμο επισημαίνουν την ανάγκη ταξιδιωτικής ασφάλισης ακόμα και αν δεν είναι πλέον υποχρεωτική στην Αίγυπτο. Οι παροχές της για επείγοντα περιστατικά σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος, για υγειονομική μεταφορά και επαναπατρισμό του ασθενούς εφόσον είναι αναγκαίο, θα αποδειχθούν σωτήριες.

Δεν είναι απαραίτητο βέβαια ο προορισμός να είναι αυξημένης επικινδυνότητας, ούτε να προϋποθέτει υγειονομική κάλυψη από ασφαλιστικό πρόγραμμα για την είσοδο στη χώρα για τις κινήσεις που θα διώξουν τα άγχη από το ταξίδι. Αφενός, είναι μάλλον βέβαιο ότι μια εταιρεία δεν προβεί στην ανάληψη κινδύνου για ταξίδια σε χώρες που βρίσκονται εν μέσω υγειονομικής ή πολιτικής κρίσης είτε εμπόλεμης κατάστασης. Αφετέρου, το ελληνικό διαβατήριο βρίσκεται σήμερα στην 7η θέση μεταξύ των ισχυρότερων διαβατηρίων σύμφωνα με την κατάταξη του Guide Consultants’ Passport Ranking Index -στην 8η για το Henley Passport Index-, εξασφαλίζοντας πρόσβαση χωρίς βίζα σε 185 χώρες, διευκολύνοντας τα ταξίδια σε όλο τον κόσμο πλην 44 προορισμών για τους οποίους απαιτείται.

Με αφορμή την πανδημία, πολλαπλασιάστηκαν οι δημοσιεύσεις με λίστες χωρών που προαπαιτούν ο επισκέπτης να έχει κάλυψη για ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη. Από την Ιορδανία έως τις Μπαχάμες, οι περιπτώσεις στους εν λόγω καταλόγους δεν είναι ευάριθμες, οι πληροφορίες δε όχι πάντοτε ακριβείς. Οι Αρχές της Κούβας ή της Ρωσίας επί παραδείγματι απαιτούν από όλους τους επισκέπτες να έχουν έγκυρη ασφαλιστική κάλυψη υγείας πριν από την είσοδό τους στη χώρα. Αντίστοιχα, στο site της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) υπενθυμίζεται σε όσους σκοπεύουν να την επισκεφθούν από χώρα μη-μέλος να μην ξεχάσουν «τα ταξιδιωτικά σας έγγραφα, τα έγγραφα ασφάλισης υγείας και/ή τα έγγραφα ασφάλισης αυτοκινήτου».

Για τη θεώρηση Σένγκεν έπειτα που εκδίδουν τα κράτη Σένγκεν, σημειώνεται ότι είναι αναγκαία η επαρκής ταξιδιωτική ιατρική ασφάλιση, η οποία θα

  • ισχύει για όλο το έδαφος των κρατών µελών
  • καλύπτει όλη την περίοδο της προβλεπόµενης παραµονής ή διέλευσης του προσώπου εντός της διάρκειας ισχύος της θεώρησης
  • έχει ελάχιστη κάλυψη τα 30.000€.

Οι απαραίτητες ταξιδιωτικές ασφαλίσεις 

Τα ασφαλιστήρια για το ταξίδι προσφέρουν σημαντικές βασικές καλύψεις όσο και συμπληρωματικές για κάθε απρόοπτο του ταξιδιού. Υπάρχουν όμως και τα ταξιδιωτικά ασφαλιστήρια που προσφέρουν τις απαραίτητες καλύψεις για την έκδοση βίζας. Έτσι, έναντι χαμηλότερου ασφαλίστρου λόγω απουσίας παροχών όπως κεφάλαιο για ανικανότητα από ατύχημα ή απώλεια ζωής του ασφαλισμένου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν αν αποκτήσουν τις αναγκαίες ιατρικές καλύψεις για:

  • υγειονομική μεταφορά και επαναπατρισμό του ασφαλισμένου
  • ιατροφαρμακευτικές και νοσηλευτικές δαπάνες
  • ιατρικές συμβουλές από το αρμόδιο τμήμα της εταιρείας.

Έπειτα, καλύπτονται συνήθως αεροπορικά εισιτήρια για:

  • τον επαναπατρισμό συγγενών που ταξιδεύουν με τον ασφαλισμένο
  • τη μετάβαση (και επιστροφή) ενός στενού συγγενή του ασφαλισμένου που θα αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών κατά τη νοσηλεία
  • τη μετάβαση και επιστροφή καθώς και διαμονή ενός συγγενούς του νοσηλευόμενου ασφαλισμένου
  • τη μετακίνηση του ασφαλισμένου λόγω πρόωρης διακοπής του ταξιδιού.

Κάποιες από τις συνήθεις παροχές περιλαμβάνουν επαναπατρισμό σορού, αποζημίωση για απώλεια ή καθυστέρηση αποσκευών, διανυκτέρευση και επικοινωνία σε περίπτωση απώλειας των ταξιδιωτικών εγγράφων κ.α.. Εφόσον η ιατρική κάλυψη προϋποτίθεται για το ταξίδι που προγραμματίζετε, αναζητήστε το ιδανικό ασφαλιστικό προϊόν.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ασφάλιση – Κιρσοί: Ποιες θεραπείες καλύπτει το συμβόλαιο

Καύσωνας – Καρδιαγγειακά επεισόδια: Τι καλύπτουν τα συμβόλαια υγείας