Σε πολλά φύλλα ενός μικρού ημεροδείκτη με ποιήματα για το 2017, φιλοξενούνται στίχοι του «πρίγκιπα του νεοελληνικού λόγου», Ζαχαρία Παπαντωνίου, ο οποίος «έφυγε» από ανακοπή καρδιάς το 1940. Καρδιακή ανακοπή ήταν και η αιτία του πρόσφατου θανάτου της Λίζας Μαρί Πρίσλεϊ καθώς και πολλών ακόμα νέων και μεγαλύτερων ηλιακά ανθρώπων που ο θάνατός τους έγινε γνωστός μέσα από την ειδησεογραφία ή παρέμεινε στον κύκλο των οικείων τους.

Η αιφνίδια διακοπή της καρδιακής λειτουργίας με διαγνωσμένη ή μη καρδιακή νόσο, όπως ορίζεται η ανακοπή, είναι συχνότατη: σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε 45 δευτερόλεπτα σημειώνεται ένα περιστατικό κάθε στην Ευρώπη με ένα στα πέντε σε εξωτερικούς χώρους, ενώ στην Ελλάδα οι θάνατοι από εξωνοσοκομειακή ανακοπή καρδιάς ετησίως αγγίζουν σχεδόν τις 80.000.

Η καρδιακή ανακοπή είναι μια επείγουσα κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί εντός ολίγων λεπτών με την παροχή καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) ώστε να αποφευχθεί ο θάνατος. Εφόσον επιτευχθεί ανάνηψη, ο ασθενής θα χρειαστεί νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας/ΜΕΘ (σχετικά με την κάλυψη σε ΜΕΘ από τα συμβόλαια υγείας, διαβάστε εδώ). Ωστόσο, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι περίπου 10% για όσους υποστούν ανακοπή εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος και 26% εντός νοσοκομείου, με την έγκαιρη εφαρμογή ΚΑΡΠΑ αναγκαία ώστε να αποφευχθεί εγκεφαλική βλάβη λόγω υποξίας και οι συνέπειες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων καταστάσεις που καλύπτονται από ασφαλιστήρια υγείας όπως:

και άλλες διαταραχές όπως λόγου, κόπωση, μυική αδυναμία, δυσκολία συγκέντρωσης και εκδηλώσεις από την ψυχική σφαίρα όπως καταθλιπτικά συμπτώματα, τα οποία ωστόσο δεν καλύπτονται από τα παραδοσιακά συμβόλαια υγείας.

Ένας στους τρεις θανάτους θανάτους από καρδιακή ανακοπή δεν θα σχετίζεται με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Για τους δύο στους τρεις όμως, η πρόληψη παραμένει η κίνηση-κλειδί. Ο κίνδυνος ανακοπής μπορεί να μειωθει μέσα από τα ασφαλιστικά προγράμματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας.

Οι σωτήριες καλύψεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καρδιακή ανακοπή μπορεί να οφείλεται σε καρδιακές αρρυθμίες είτε σε απόφραξη στη ροή του αίματος στις καρδιακές κοιλότητες. Οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ανακοπή με κυρίαρχη τη στεφανιαία νόσο και έπειτα στένωση αορτικής βαλβίδας, υπερτροφική αποφρακτική μυοκαρδιοπάθεια, μυοκαρδιοπάθεια, βαλβιδικές καρδιοπάθειες, οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου ή συγγενείς καρδιοπάθειες όπως η τετραλογία Fallot.

Στο ygeiamou έχουμε κατά καιρούς αναφερθεί στο πλήθος καλύψεων που προσφέρουν τα νοσοκομειακά προγράμματα σχετικά με προβλήματα της καρδιάς και σωτήριες επεμβάσεις ή ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους όπως:

Τα ασφαλιστήρια υγείας με παροχές πρωτοβάθμιας περίθαλψης μπορούν επίσης να βοηθήσουν σημαντικά μέσω του καρδιολογικού ελέγχου που περιλαμβάνεται στο ετήσιο check-up που προσφέρουν, ενώ συμβόλαια που καλύπτουν βαριατρικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κακοήθους νοσογόνου παχυσαρκίας βοηθούν στην εξάλειψη ενός παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθειας και ανακοπή καρδιάς.

Διαβάστε επίσης:

Συγγενείς καρδιοπάθειες: Ο τακτικός έλεγχος σώζει ζωές

Θυρεοειδοπάθειες: Πώς καλύπτονται εξετάσεις και επεμβάσεις

Διστάζετε να κάνετε ασφάλιση υγείας; 5 λόγοι που θα σας πείσουν