Οι ταχύτατοι ρυθμοί και οι «κακές» συνήθειες του δυτικού τρόπου ζωής στοιχίζουν ακριβά στην υγεία. Ένα από τα όργανα-στόχους τους είναι και ο οισοφάγος, οι παθήσεις και διαταραχές του οποίου ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως με δυσφαγία, αισθήματα καύσου, πόνο κατά την κατάποση, βήχα, οδοντικές βλάβες και κακή συνολικά στοματική υγεία, στομαχόπονο κ.α.. Έτσι, παχυσαρκία, κάπνισμα και κακές διατροφικές συνήθειες (ανθυγιεινά τρόφιμα, μεγάλες ποσότητες, κατάκλιση μετά το φαγητό) μεταξύ άλλων θα πυροδοτήσουν τη βασικότερη αιτία των παραπάνω συμπτωμάτων, τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), μια χρόνια πάθηση που προκαλείται από την παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο και αφορά έως και το 40% του δυτικού κόσμου, οι μισοί εκ των οποίων θα εμφανίσουν οισοφαγίτιδα.

Κινητικές διαταραχές με κύρια την αχαλασία και άλλες παθήσεις του οισοφάγου πέραν της ΓΟΠ -οι οποίες προκαλούνται συχνά από την τελευταία- όπως ο οισοφάγος Barrett (προκαρκινικό στάδιο για αδενοκαρκίνωμα οιοσοφάγου), τα εκκολπώματα, ο καρκίνος του οισοφάγου και οι οισοφαγοκήλες (το 98% των περιπτώσεων διαφραγματοκήλης), αποτελούν σημαντικά προβήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν ανά περίπτωση με φαρμακευτική αγωγή είτε χειρουργικά.

Πρέπει να διευκρινιστεί όμως ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως η εγκυμοσύνη και η χρόνια αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση λόγω χρόνιου βήχα, δυσκοιλιότητας ή άρσης βάρους.

Κάλυψη από τα ασφαλιστήρια υγείας

Οι ασφαλισμένοι που θα εμφανίσουν κάποιο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα μπορούν να αξιοποιήσουν τις παροχές διαγνωστικών εξετάσεων που προβλέπει το νοσοκομειακό τους πρόγραμμα (εάν έχουν προσθέσει την κάλυψη) είτε το ανεξάρτητο συμβόλαιο πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) περίθαλψης, τα οποία περιλαμβάνουν παροχή υπηρεσιών γαστρεντερολόγου δωρεάν είτε επί μειωμένου κόστους. Προσοχή όμως· ενώ εξετάσεις που πραγματοποιούνται για τη διάγνωση οισοφαγικών προβλημάτων όπως η αξονική τομογραφία καλύπτονται από τα εξωνοσοκομειακά προγράμματα, για τη διενέργεια ενδοσκοπήσεων του πεπτικού (οισοφαγοσκόπηση, γαστροσκόπηση) είναι αναγκαία η ασφάλιση με ασφαλιστήριο νοσοκομειακής περίθαλψης. Οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν τις ενδοσκοπικές πράξεις ως νοσηλείες, καθώς η πραγματοποίησή τους απαιτεί «νοσοκομειακό περιβάλλον».

Για κάποιες παθήσεις όπως η ΓΟΠ, η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική (π.χ. αντιόξινα, γαστρορυθμιστικά φάρμακα), σε περίπτωση επιπλοκών ωστόσο ή σοβαρών περιστατικών όπως ο οισοφάγος Barret και η διαφραγματοκήλη, η εγχειρητική θεραπεία θα αποτελέσει μονόδρομο.

Στους πίνακες επεμβάσεων των νοσοκομειακών προγραμμάτων εντοπίζονται μέθοδοι όπως οισοφαγεκτομή (μερική, ολική) για καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις, μυοτοµή οισοφάγου, πλαστική ή διόρθωση διαφραγματοκήλης, διαστολή οισοφάγου σε περιπτώσεις στένωσης με τους διαστολείς ώθησης (κηρία), κάθε μία από τις οποίες αποζημιώνεται σύμφωνα με πώς αξιολογείται από την κάθε εταιρεία ως προς τη σοβαρότητα (συνήθως βαριές και εξαιρετικά βαριές).

Συγγενείς παθήσεις του οισοφάγου

Τα συμβόλαια υγείας που θα καλύψουν συγγενείς παθήσεις του πεπτικού θα ορίσουν συνήθως χρονική αναμονή μιας ασφαλιστικής περιόδου (ένα έτος). Οι συγγενείς παθήσεις του οισοφάγου που περιλαμβάνονται σε αυτές, όπως η συγγενής διαφραγματοκήλη ή η ατρησία οισοφάγου αντιμετωπίζονται στη βρεφική ηλικία του παιδιού. Συνεπώς, είτε με δικό του ατομικό συμβόλαιο είτε ως ασφαλισμένο μέλος στο συμβόλαιο του γονέα, το παιδί δεν μπορεί να καλυφθεί για τα σχετικά συγγενή νοσήματα από το συμβόλαιο υγείας.

 

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε μια ασφάλιση υγείας

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο: Πότε μπορούμε να το ακυρώσουμε – Τα 3 δικαιώματα των ασφαλισμένων

Επαναφορά σε ισχύ ασφαλιστηρίου συμβολαίου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε