Σε λίγες ημέρες αποχαιρετούμε το 2022. Δεν είναι μόνο ότι κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά μοιάζουν να έρχονται γρηγορότερα -και στο ygeiamou είχαμε αναφερθεί στους τέσσερις λόγους που έχουμε αυτή την αίσθηση. Είναι επιπλέον και αυτός ο κανόνας της ζωής, να προχωρά δηλαδή και, πριν το καταλάβουμε, να έχουμε εισέλθει σε νέα δεκαετία, σε νέα εποχή με νέες ευκαιρίες και, αναπόδραστα, περισσότερες «σκοτούρες» για την υγεία μας.

Είχαμε καταγράψει σε παλαιότερο άρθρο πέντε σοβαρούς λόγους υγείας για να ασφαλιστούν οι 50ρηδες, σύμφωνα με μια λίστα από το Βρετανικό Σύστημα Υγείας και το Royal College of Surgeons για τις παθήσεις και χειρουργικές επεμβάσεις που, κατά τα στατιστικά δεδομένα, συνοδεύουν την είσοδο στη μέση ηλικία.

Ο κατάλογος (δυστυχώς) έχει και συνέχεια, συνεπώς θα ήταν μια καλή σκέψη η απόκτηση ενός νοσοκομειακού προγράμματος -ή και η προσφορά του ως δώρο προς τα αγαπημένα σας πρόσωπα-, καθώς πρόκειται για περιπτώσεις που καλύπτονται από όλα τα ασφαλιστήρια νοσοκομειακής περίθαλψης.

1. Ριζική προστατεκτομή

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες και ο δεύτερος πιο θανατηφόρος καρκίνος. Αφορά κυρίως τη μέση ηλικία και η θεραπεία εκλογής, η ριζική προστατεκτομή, εντοπίζεται σε όλα τα συμβόλαια υγείας ως «Ριζική προστατεκτομή επί καρκίνου προστάτου με πυελική λεμφαδενεκτομή» στις βαριές ή εξαιρετικά βαριές επεμβάσεις αναλόγως την εταιρεία. Διαβάστε περισσότερα για τις εξετάσεις και θεραπείες που καλύπτουν τα ασφαλιστικά προγράμματα υγεία εδώ.

2. Βουβωνοκήλη

Αποτελεί το 90% σχεδόν των περιπτώσεων κήλης και είναι συχνότερη στη μέση ηλικία και μετά, καθώς το κοιλιακό τοίχωμα εξασθενεί με την ηλικία. Επιπλέον, έχει παρουσιάσει συσχέτιση με παθήσεις όπως ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η συστηματική ανοσοκαταστολή, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και τα σύνδρομα Ehlers-Danlos (EDS) και Marfan, ενώ κλινικά δεδομένα αποδίδουν στις κήλες και γενετικό υπόβαθρο, καθώς ασθενείς με γνωστό οικογενειακό ιστορικό κήλης έχουν τουλάχιστον τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν βουβωνοκήλη. Η κήλη αφορά έναν στους τέσσερις άνδρες και μία στις 50 γυναίκες. 

Η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί μονόδρομο για την ανάταξη μιας μη ανατάξιμης κήλης που οδηγήθηκε σε περίσφιξη, προκαλώντας συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, πυρετό, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, έντονο πόνο στην περιοχή της κήλης και δυσφορία. Για την κάλυψη της επεμβασης ενημερωθείτε εδώ.

3. Xολοκυστεκτομή

Πρόκειται για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, μια από τις συχνότερες χειρουργικές επεμβάσεις που αφορά κυρίως ηλικίες 40 ετών και άνω και ενδείκνυται, κατά τους ειδικούς, στη συμπτωματική χολολιθίαση, σε οξεία και χρόνια χολοκυστίτιδα. Στα συμβόλαια υγείας εντοπίζονται διάφορες επεμβάσεις (απλή χολοκυστεκτομή, χολοκυστεκτομή με έρευνα χοληδόχου πόρου, χολοκυστεκτομή με σφιγκτηροπλαστική, χολοκυστεκτομή και χολοπεπτική αναστόμωση κ.ο.κ.) ενώ για πώς γίνεται η αποζημίωση μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.

4. Καταρράκτης

Πρόκειται για συχνότατη πάθηση των οφθαλμών και, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το συχνότερο αίτιο μείωσης της όρασης παγκοσμίως. Αν και υπάρχουν πολλά αίτια, ο καταρράκτης που σχετίζεται με την ηλικία (γεροντικός καταρράκτης) είναι ο επικρατέστερος. Η πάθηση χαρακτηρίζεται από υπερβολική πύκνωση του φακού, κατά τη φυσιολογική διαδικασία ωρίμασής του. Εμφανίζεται γύρω στα 50 έτη και εξελίσσεται αργά μέχρι να θολώσει όλος ο φακός. Για την κάλυψη της αντιμετώπισης από τα συμβόλαια υγείας, ενημερωθείτε εδώ.

5. Μελάνωμα

Το μελάνωμα αποτελεί τον πιο θανατηφόρο καρκίνο του δέρματος που, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) για την επόμενη εικοσαετία, ο επιπολασμός του θα υπερδιπλασιαστεί ενώ πάνω από δύο τρίτα θα αυξηθεί η θνητότητα. Μέση ηλικία εμφάνισής του είναι τα 55 έτη και η διάγνωσή του γίνεται από την εξέταση της ύποπτης ελιάς στο γιατρό και την επιβεβαίωση πάντοτε με βιοψία που περιλαμβάνει την πλήρη αφαίρεση της βλάβης. Όπως επισημαίνουν οι επαΐοντες των ασφαλιστικών, είναι σημαντικό ο γιατρός να στοιχειοθετήσει ότι η μη έρευνα ή αφαίρεση ενός ύποπτου σπίλου μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία του ασφαλισμένου. Για λεπτομέρειες σχετικά με τις καλύψεις για το μελάνωμα, διαβάστε εδώ.

Ένα δώρο διαχρονικό και σύγχρονο

Σίγουρα δεν θα σας χαρακτηρίσουν «boomer» ή «generation x» αν επιλέξετε για δώρο ένα συμβόλαιο υγείας. Αφενός γιατί η ασφάλεια και η προστασία της υγείας παραμένουν διαχρονικές αξίες, αφετέρου γιατί ο ασφαλιστικός κλάδος εξελίσσεται συνεχώς για να συμβαδίζει με τις σύγχρονες ανάγκες. Έτσι:

  • μπορείτε να κάνετε χρήση των διάφορων έξυπνων εφαρμογών (apps) που σας λύνουν τα χέρια, από τη διαχείριση του συμβολαίου σας έως τηλεϊατρικές υπηρεσίες (περισσότερα εδώ)
  • μπορείτε να αποκτήσετε το ιδανικό ασφαλιστήριο εύκολα και απλά μέσα από το διαδίκτυο (δείτε εδώ).

Διαβάστε επίσης:

Παθήσεις βλεφάρων – Βλεφαροπλαστική: Ποιες περιπτώσεις αποζημιώνει το συμβόλαιο υγείας

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο – Νοσηλεία: Πότε κινδυνεύετε να πληρώσετε από την τσέπη σας

Ασφάλιση – Ομαδικές δραστηριότητες: Oι καλύψεις που προστατεύουν τους συμμετέχοντες