Ο Μάιος αποτελεί τον μήνα ευαισθητοποίησης για το μελάνωμα και τον καρκίνο του δέρματος και, με αφορμή την έναρξή του, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) υπενθύμισε πως τα περιστατικά και οι θάνατοι από τη νόσο θα πολλαπλασιάζονται όσο τα προληπτικά μέτρα απουσιάζουν από τις ατομικές και κυβερνητικές ατζέντες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οργανισμού για την επόμενη εικοσαετία, ο επιπολασμός του πιο επιθετικού και θανατηφόρου δερματικού καρκίνου θα υπερδιπλασιαστεί ενώ πάνω από δύο τρίτα θα αυξηθεί η θνητότητα.

Όπως εξηγούν στο ygeiamou.gr οι εδικοί, η διάγνωση του μελανώματος γίνεται από την εξέταση της ύποπτης ελιάς στο γιατρό και επιβεβαιώνεται πάντοτε με βιοψία που περιλαμβάνει την πλήρη αφαίρεση της βλάβης. Πρόκειται για μια μικροεπέμβαση που διενεργείται συνήθως στο εξωτερικό ιατρείο, ενδεχομένως όμως και σε νοσοκομειακό περιβάλλον, οπότε εξηγείται η αναγραφή της στους πίνακες χειρουργικών επεμβάσεων πολλών συμβολαίων υγείας. Ο παθολογοανατόμος θα εξετάσει τη βιοψία και, αφού επιβεβαιώσει τη διάγνωση, θα καθορίσει το πάχος του μελανώματος, το οποίο θα καθορίσει το επόμενο στάδιο της θεραπείας -ευρεία εκτομή του μελανώματος και βιοψία του λεμφαδένα φρουρού- αλλά και το πώς και αν θα καλυφθεί από τις ανάλογες ασφαλιστικές παροχές.

Πώς καλύπτεται η βιοψία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, άτομα με περισσότερες από 50 κοινές ελιές (σπίλους) στο δέρμα και με οικογενειακό ιστορικό μελανώματος εμφανίζουν συχνότερα μελάνωμα. Ωστόσο, η χαρτογράφηση σπίλων που αποτελεί βασική προληπτική εξέταση, συγκαταλέγεται συνήθως στις εξαιρέσεις των προγραμμάτων υγείας για διαγνωστικές εξετάσεις. Συνεπώς, κάτοχοι τέτοιων προγραμμάτων ενδεχομένως να εκμεταλλευτούν τις προνομιακές τιμές που εξασφαλίζουν τέτοια ασφαλιστήρια για ιατρικές επισκέψεις και, εν προκειμένω, σε δερματολόγο που θα εκτιμήσει αρχικά την κατάσταση.

Το επόμενο βήμα που είναι η βιοψία της βλάβης, μόνος τρόπος να διαπιστωθεί η περίπτωση μελανώματος, δεν θα καλυφθεί από το συμβόλαιο υγείας αν πραγματοποιηθεί σε εξωτερικό ιατρείο. Παρότι δεν απαιτεί νοσηλεία του ασθενούς, η διαδικασία θεωρείται ως πράξη που χρήζει νοσοκομειακού περιβάλλοντος από τις ασφαλιστικές εταιρείες, και έτσι θα την καλύψουν είτε ως νοσηλεία σύμφωνα με τον πίνακα αμοιβών χωρίς άλλες προϋποθέσεις, είτε κατά την πολιτική του one-day clinic που εφαρμόζουν.

Όπως επισημαίνουν οι επαΐοντες των ασφαλιστικών, είναι σημαντικό ο γιατρός να στοιχειοθετήσει ότι η μη έρευνα ή αφαίρεση ενός ύποπτου σπίλου μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία του ασφαλισμένου.

Αφαίρεση μελανώματος

Το κακόηθες μελάνωμα όπως όλες οι κακοήθειες καλύπτονται κατόπιν μιας αναμονής έξι (6) μηνών συνήθως. Η ριζική χειρουργική αφαίρεσή -όπως και των παρακείμενων λεμφαδένων σε περίπτωση μετάστασης- του καλύπτεται από τα ασφαλιστήρια δευτεροβάθμιας περίθαλψης και, αναλόγως την εταιρεία, μπορεί να αξιολογείται ως μεγάλη ή βαριά επέμβαση κ.ο.κ. Έπειτα, οι καρκίνοι του δέρματος αποτελούν από τις ελάχιστες περιπτώσεις για τις οποίες η ασφαλιστική σύμβαση θα καλύψει τα έξοδα πλαστικής χειρουργικής για την αποκατάσταση της περιοχής απ’ όπου αφαιρέθηκε η βλάβη. Στο πλαίσιο της νοσηλείας, ο ασφαλισμένος δικαιούται επίσης επίδομα νοσηλείας και χειρουργικής επέμβασης, για τα οποία θα χρειαστεί η προσκόμιση του αποτελέσματος ιστολογικής εξέτασης.

Για τις περιπτώσεις που το μελάνωμα είναι σε προχωρημένο στάδιο, υπενθυμίζεται ότι τα νοσοκομειακά προγράμματα καλύπτουν έξοδα χημειοθεραπειών και ακτινοθεραπειών (διαβάστε σχετικά εδώ), σπανιότερα όμως θα βρεθεί συμβόλαιο με κάλυψη ανοσοθεραπείας.

Τέλος, το μελάνωμα αποτελεί καλυπτόμενη περίπτωση στα περισσότερα ασφαλιστήρια επιδομάτων για σοβαρές ασθένειες, με τη διευκρίνιση ωστόσο πως η παροχή ενεργοποιείται μόνο υπό προϋποθέσεις όπως το μελάνωμα να είναι μεγαλύτερο από 0,75 ή 1,5 χιλιοστά κατά Breslow ενδεικτικά, σύμφωνα με την εκάστοτε εταιρεία, είτε να συντρέχουν ενδείξεις μεταστάσεων.

Διαβάστε επίσης:

Αποζημίωση και απαλλαγή: Πώς υπολογίζονται – Τι πρέπει να ξέρετε

Έξοδα νοσηλείας: Τρία βήματα για να πετύχετε 100% κάλυψη