Έστω και με αργούς ρυθμούς, αυξάνεται η μεριδα του κόσμου που στρέφεται στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας για να καλύψει μέρος ή το σύνολο της δαπάνης για σύγχρονα φάρμακα και θεραπείες υψηλούς κόστους (και αν δεν ανήκετε σε αυτούς, διαβάστε εδώ 5 λόγους που θα σας πείσουν). Σημαντικό ρόλο εν προκειμένω έχει διαδραματίσει και το διαδίκτυο που, χάρη στην ευκολία και την ταχύτητα που προσφέρει, έχει αναδειχθεί σε πρώτη επιλογή για την αγορα αγαθών και υπηρεσιών.

Στην περίπτωση ηλεκτρονικής αγοράς μιας ασφάλισης υγείας ωστόσο, δεν αρκεί το σύνηθες κριτήριο του κόστους για να επιλέξετε το κατάλληλο ασφαλιστήριο, ούτε βέβαια και οι προτάσεις των φίλων ή  συγγενών σας. Εφόσον έχετε επιλέξει να αποκτήσετε ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο χωρίς τη βοήθεια ενός ασφαλιστή, διαβάστε τα 5 πράγματα που θα σας συνιστούσε να προσέξετε:

1. Επιλέξτε ένα πρόγραμμα που παρέχει ολοκληρωμένη κάλυψη

Προσπαθήστε να πραγματοποιήσετε μια καλή έρευνα αγοράς για όλα τα είδη των ασφαλιστικών προγραμμάτων υγείας (πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας περίθαλψης, σοβαρών ασθενειών κ.ο.κ.). Ακόμη και αν κάποια ασφαλιστικά προϊόντα αξιολογούνται από πολλούς ως συμπληρωματικά ή μη αναγκαία (π.χ. ασφάλιση σοβαρών παθήσεων), να θυμάστε ότι ζούμε σε μια εποχή όπου θανατηφόρες κάποτε ασθένεις πλέον είναι χρόνιες και νοσήματα όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις καταγράφουν αυξανόμενο επιπολασμό και κόστος νέων θεραπειών. Επιπλέον, τα περισσότερα προγράμματα συνοδεύονται από σημαντικά οφέλη που ενδεχομένως σας διαφύγουν.

2. Ελέγξτε τις καλυπτόμενες περιπτώσεις

Ανατρέξτε στον κατάλογο των καλυπτόμενων ασθενειών και ατυχημάτων ώστε να καταλήξετε στο ασφαλιστήριο υγείας που καλύπτει νόσους που πιστεύετε ότι είστε πιο ευάλωτοι -π.χ. λόγω ιατρικού ιστορικού στην οικογένεια- ή και ατυχήματα με μεγαλύτερες πιθανότητες να σας συμβούν λόγω παραγόντων όπως το επάγγελμα, ο τρόπος ζωής κ.α..

3. Βρείτε μια αξιόπιστη ασφαλιστική εταιρεία

Δύο κριτήρια που μπορούν να υποδείξουν μια αξιόπιστη και φερέγγυα ασφαλιστική εταιρεία είναι το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο αποζημιώνει δαπάνες απολογιστικά αλλά και η ποιότητα της υπηρεσίας υποστήριξης πελατών.

4. Προσοχή στις εξαιρέσεις και αναμονές

Αναζητήστε σε κάθε πρόγραμμα υγείας ποιες περιπτώσεις (ασθένειες,ατυχήματα) δεν καλύπτονται ως εξαιρέσεις (συνήθως ψυχιατρικές παθήσεις, διαθλαστικά σφάλματα, οδοντιατρικές πράξεις κ.α.) καθώς και τις αναμονές για τις περιπτώσεις που αποζημιώνονται μεν από την ασφαλιστική εταιρεία, πρέπει ωστόσο να παρέλθει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να βρείτε σε ψηφιακή μορφή τους όρους του ασφαλιστικού προγράμματος και να θυμάστε ότι συμφέρουν οι λιγότερες εξαιρέσεις και οι μικρότερες αναμονές.

5. Κατανοήστε τους όρους

Είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσετε απόλυτα τους όρους των ασφαλιστήριων. Δεδομένου ότι κάποιες διατυπώσεις από την ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να σας ξενίσουν, μη διστάσετε να θέσετε ερωτήσεις σε κάθε διαθέσιμη βοήθεια που παρέχει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, από ψηφιακούς βοηθούς ή chatbots έως chat και τηλεφωνική επικοινωνία με έμπειρους συμβούλους ασφαλίσεων.

 

Διαβάστε επίσης:

Ασφάλιση: Τι μπορεί να αλλάξει στους όρους και τα πρόσωπα του συμβολαίου – Ενημερωθείτε

Kρύψατε χρόνια από τον ασφαλιστή – Και άλλες 3 ψευδείς δηλώσεις που σας «καίνε»

Λήξη ασφαλιστηρίου: Τι ισχύει για την ανανέωση και για τα εξαρτώμενα μέλη