Μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του προστάτη αποτελεί ο Σεπτέμβριος, με την 15η ημέρα του να αποτελεί την Ευρωπαϊκή Ημέρα ενημέρωσης σχετικά με τον συχνότερο καρκίνο στους άνδρες που ευθύνεται για τον μεγαλύτερο ετήσιο αριθμό θανάτων λόγω κακοήθειας μετά τον καρκίνου του πνεύμονα. Όπως επισημαίνουν στο ygeiamou ειδικοί, η έγκαιρη διάγνωσή του και η σωστή θεραπεία είναι θέμα που αφορά όλους τους άνδρες.

Ένα συμβόλαιο υγείας, ενισχυμένο επιπλέον με καλύψεις για διαγνωστικές εξετάσεις, θα αποτελέσει ουσιαστικό σύμμαχο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της πάθησης, κάτι που είχε επιβεβαιώσει έρευνα από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών και το Πανεπιστήμιο Trinity College του Δουβλίνου, σύμφωνα με την οποία οι κάτοχοι ασφαλιστηρίων υγείας είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες τακτικού ελέγχου για καρκίνο του προστάτη.

Η μέτρηση του καρκινικού δείκτη PSA (προστατικό αντιγόνο) θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη διάγνωση του καρκίνου. Έχουμε πολλάκις αναφέρει ότι η εν λόγω εξέταση συγκαταλέγεται στις παροχές των εξωνοσοκομειακών ασφαλιστηρίων υγείας για διαγνωστικές εξετάσεις, με κόστος 130€ ή 150€ ετησίως και σταθερό ασφάλιστρο. Η εξέταση συμπεριλαμβάνεται και στον δωρεάν ετήσιο check-up που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στους πελάτες τους όπως Γενική Αίματος, Τ.Κ.Ε., Γενική Ούρων, Σάκχαρο, Κρεατινίνη Ορού, Ουρία, Τριγλυκερίδια, ΗDL, LDL, SGOT, SGPT, γ GT, Ουρικό Οξύ, Ολικά Λευκώματα, Αλκαλική Φωσφατάση, Χοληστερίνη, ΗΚΓ, Υπέρηχο Προστάτη, Ακτινογραφία Θώρακος, Kαρδιολογική Eξέταση.

Για την οριστική διάγνωση ωστόσο θα ληφθεί βιοψία, η οποία καλύπτεται από τα ασφαλιστικά συμβόλαια νοσοκομειακής περίθαλψης στις πολύ μικρές ή μικρές ουρολογικές επεμβάσεις.

Aκτινοθεραπεία αντί προστατεκτομής

Ογκολόγοι αναφέρουν στο ygeiamou ότι η ακτινοθεραπεία αποτελεί ριζική θεραπεία στον καρκίνο του προστάτη για κάθε στάδιο και ασθενή, με τα αποτελέσματά της συγκρίσιμα με της προστατεκτομής ως προς τον τοπικό έλεγχο. Οι ακτινοθεραπείες όπως και οι χημειοθεραπείες καλύπτονται από το βασικό νοσοκομειακό πρόγραμμα ως ιατρικώς αναγκαίες εισαγωγές του ασφαλισμένου στο νοσοκομείο για την απαιτούμενη «επιστημονικώς αναγνωρισμένη και επιβεβλημένη ιατρικώς», όπως διευκρινίζεται, θεραπεία έναντι βλαβών της υγείας, ακόμα και χωρίς διανυκτέρευση. Βασικό εν προκειμένω είναι ο θεράπων ιατρός να έχει προκρίνει την ακτινοθεραπεία έναντι της συμβατικής χειρουργικής αντιμετώπισης και η εταιρεία να ενημερωθεί ώστε να δώσει την έγκριση.

Χειρουργική αντιμετώπιση – Ρομποτικό σύστημα

Η ριζική προστατεκτομή, θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη, εντοπίζεται σε όλα τα συμβόλαια υγείας ως «Ριζική προστατεκτομή επί καρκίνου προστάτου με πυελική λεμφαδενεκτομή». Συγκαταλέγεται στις βαριές ή εξαιρετικά βαριές επεμβάσεις αναλόγως την εταιρεία.

Αυτό που πρέπει εντούτοις να επισημανθεί είναι ότι ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τη μόνη ίσως περίπτωση -ή μεταξύ των ελαχίστων- για την οποία κάθε σχεδόν ασφαλιστική εταιρεία θα καλύψει τα έξοδα χρήσης χειρουργείου και υλικών που είναι απαραίτητα για τη διενέργεια επέμβασης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με χρήση ρομποτικού συστήματος χειρουργικής. «Η τεχνική αυτή αυξάνει την πιθανότητα ταχύτερης επαναφοράς της εγκράτειας και της στυτικής λειτουργίας του ασθενή, σε συνδυασμό με άριστο και ασφαλές ογκολογικό αποτέλεσμα. Η αποκατάσταση του ασθενή μετά το χειρουργείο είναι πολύ ταχύτερη από την ανοιχτή αφαίρεση του προστάτη και ο πόνος μειώνεται στο ελάχιστο. Η πιθανότητα επιπλοκών είναι πολύ χαμηλότερη από την ανοιχτή τεχνική» αναφέρουν χαρακτηριστικά στο ygeiamou ειδικοί.

Καλύψεις για τις επιπλοκές

Οι δύο κυριότερες επιπλοκές της ριζικής προστατεκτομής είναι η στυτική δυσλειτουργία και η ακράτεια ούρων. Αν και η εγκράτεια ούρων επανέρχεται για τους περισσότερους ασθενείς εντός των πρώτων τριών μηνών από την επέμβαση, η πλήρης στύση που επιτρέπει τη σεξουαλική δραστηριότητα δεν θα αποκατασταθεί ποτέ για σημαντικό αριθμό ασθενών. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ πώς καλύπτεται από τα συμβόλαια υγείας η επέμβαση που αντιμετωπίζει τη στυτική δυσλειτουργία, για την οποία ο ΕΟΠΥΥ θα καλύψει το κόστος του υλικού για την επέμβαση σε ιδιωτικό νοσοκομείο αφού ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί περίπτωση ενεργοποίησης της παροχής.

Διαβάστε επίσης:

Φίμωση και Περιτομή: Πώς την αποζημιώνει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο

Αποζημίωση και απαλλαγή: Πώς υπολογίζονται – Τι πρέπει να ξέρετε

Έξοδα νοσηλείας: Τρία βήματα για να πετύχετε 100% κάλυψη