Στην πιο αποτελεσματική θεραπεία έναντι της υπερβολικής υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας που ταλαιπωρεί ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια κατέληξαν οι ερευνητές Dena Zeraatkar και Tyler Pitre από το Πανεπιστήμιο McMaster.

Σύμφωνα με τη δημοσίευσή τους στο Annals of Internal Medicine, πρόκειται για την ουσία σολριαμφετόλη, η οποία μπορεί να βελτιώσει την εγρήγορση στη διάρκεια της ημέρας και να αποτελέσει έτσι μια επικουρική θεραπευτική προσέγγιση στην πλέον αποτελεσματική θεραπεία της υπνικής άπνοιας, τη μάσκα συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (Continuous Positive Airway Pressure-CPAP).

Στο σχετικό συμπέρασμα οδηγήθηκαν μέσα από τη συστηματική ανασκόπηση 14 κλινικών δοκιμών φαρμάκων κατά της κόπωσης με συμμετοχή 3.085 ατόμων, καθώς και την ανάλυση δεδομένων από τις ιστοσελίδες MEDLINE, CENTRAL, EMBASE και ClinicalTrials.gov σε μια ειδική συστηματική ανασκόπηση/μετα-ανάλυση δικτύου. Η έρευνά τους διήρκησε από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023.

«Η σημαντικότερη κίνηση για τα άτομα με αποφρακτική υπνική άπνοια είναι να χρησιμοποιούν τη μάσκα PAP, αλλά αν εξακολουθούν να νυστάζουν, υπάρχουν φαρμακευτικές επιλογές για τη μείωση της κούρασης» σχολίασε ο επικεφαλής συγγραφέας Tyler Pitre, ειδικευόμενος παθολόγος και νέος υπότροφος Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

«Ένα 15 με 30% των ατόμων στη Βόρεια Αμερική έχουν διαγνωστεί με αποφρακτική υπνική άπνοια και ο επιπολασμός θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερος, καθώς πολλοί παραμένουν αδιάγνωστοι. Μεγάλη μερίδα του πληθυσμού παρουσιάζει συμπτώματα καθώς η πάθηση συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την παχυσαρκία, η οποία αφορά αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων στον Καναδά, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες υψηλού εισοδήματος» σχολίασε, εκτιμώντας ότι η αποφρακτική υπνική άπνοια αφορά περίπου 1 δις ανθρώπων παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί από αυτούς εμφανίζουν υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας που τους καθιστά λιγότερο παραγωγικούς όπως και ευάλωτους σε ψυχολογικές διαταραχές.

Η πιτολισάντη και η μοδαφινίλη – αρμοδαφινίλη είναι κάποιες ακόμα ουσίες με σημαντική δράση κατά της κόπωσης και τις οποίες παρέθεσαν οι ερευνητές ως εναλλακτικές της σολριαμφετόλης που, παρότι η πλέον αποτελεσματική λύση, σχετίζεται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης και άρα καθίσταται δυνητικά επικίνδυνη για άτομα με αποφρακτική υπνική άπνοια, στα οποία είναι συχνά τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

«Θα είχε ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τα θεραπευτικά αποτελέσματα αυτών των φαρμάκων έναντι αντίστοιχων καταστάσεων όπως η χρόνια κόπωση και το σύνδρομο long COVID, τώρα που γνωρίζουμε ότι μπορούν να βοηθήσουν σε σχετική περίπτωση» κατέληξε η Δρ Zeraatkar, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Αναισθησιολογίας.

Διαβάστε επίσης: 

Υπνική Άπνοια: Τεστ αποκαλύπτει τον κίνδυνο σε 5′

Υπνική άπνοια: Έξι ανησυχητικά συμπτώματα που αποκαλύπτουν ότι πάσχετε

Δεν σας «πιάνει» εύκολα ο ύπνος; Τι σημαίνει αυτό για την μνήμη και την υγεία σε μια δεκαετία