Η άνοια τείνει συχνά να συνδέεται με παράγοντες όπως η κακή διατροφή ή η έλλειψη άσκησης, με ειδικούς και μη να αναζητούν λύσεις σε αυτά τα γνωστά πεδία. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που συχνά παραβλέπουμε, αλλά μπορεί να είναι εξίσου, αν όχι πιο καθοριστικό: Το χρόνιο στρες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των καθηγητών Jennifer E. Graham-Engeland και Martin J. Sliwinski από το Πανεπιστήμιο Penn State, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζουν σε άρθρο τους στο The Conversation, το άγχος που συσσωρεύεται μέρα με τη μέρα μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία του εγκεφάλου, αυξάνοντας τον κίνδυνο άνοιας με τρόπους που δεν φαντάζεστε.
Η σύνδεση του στρες με την άνοια
Η έρευνα αναδεικνύει πως το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γνωστική υγεία, οδηγώντας σε πιο γρήγορη γνωστική εξασθένηση και αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Οι Graham-Engeland και Sliwinski, που ειδικεύονται στη νευροψυχολογία, τονίζουν ότι το στρες είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα με την οποία επιδεινώνεται η γνωστική ικανότητα με την πάροδο του χρόνου. Αυτό συμβαίνει επειδή επηρεάζει τις ψυχολογικές, βιολογικές και συμπεριφορικές αντιδράσεις μας σε καθημερινές καταστάσεις, επιδεινώνοντας τη συνολική υγεία.
Στρες και κοινωνική απομόνωση
Οι ηλικιωμένοι, ειδικότερα, που πολλές φορές ζουν απομονωμένοι κοινωνικά, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι που ζουν μόνοι τους είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν στρες που επηρεάζει τις καθημερινές τους συνήθειες, όπως τον ύπνο, την άσκηση και τη διατροφή. Όταν η κοινωνική συναναστροφή είναι περιορισμένη, η διάγνωση και η αντιμετώπιση των πρώιμων συμπτωμάτων γνωστικής έκπτωσης είναι πιο δύσκολη, εντείνοντας ακόμα περισσότερο την αρνητική επίδραση του στρες στην υγεία του εγκεφάλου.
Χρόνιο στρες και υγιεινές συνήθειες
Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι το χρόνιο στρες επηρεάζει την ικανότητά μας να ακολουθήσουμε υγιεινές συνήθειες, όπως η διατροφή, η άσκηση και ο καλός ύπνος. Αν και αυτοί οι παράγοντες είναι γνωστοί για τη σημασία τους στην πρόληψη της άνοιας, η συνύπαρξη του στρες κάνει πιο δύσκολη τη διατήρησή τους. Όταν ένα άτομο είναι στρεσαρισμένο, είναι πιο πιθανό να παραμελήσει την άσκηση, να τρώει ανθυγιεινά ή να μην κοιμάται αρκετά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας.
Η οικονομική και εργασιακή ανασφάλεια και το άγχος
Πρόσφατη αμερικανική έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που είναι σήμερα μεσήλικες ή ακόμη μεγαλύτεροι αναφέρουν πιο συχνά ότι αντιμετωπίζουν αγχωτικές καταστάσεις. Ένας βασικός παράγοντας φαίνεται να είναι η αυξανόμενη οικονομική και εργασιακή ανασφάλεια, ειδικά μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 2007-2009 και οι συνεχείς αλλαγές στην αγορά εργασίας. Πολλοί παραμένουν ενεργοί στον επαγγελματικό στίβο για περισσότερο χρόνο λόγω οικονομικών αναγκών, καθώς οι σύγχρονοι άνθρωποι ζουν περισσότερο και αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κάλυψη των βασικών τους εξόδων σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.
Πώς να μειώσετε το στρες και να προστατέψετε τον εγκέφαλό σας
Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές στρατηγικές για να μειώσετε το άγχος και να ενισχύσετε την υγεία του εγκεφάλου σας. Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, όπως μια ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση και ο καλός ύπνος, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη. Παράλληλα, ακόμη και απλές καθημερινές επαφές, όπως ένας χαιρετισμός στον δρόμο ή ένα σύντομο μήνυμα σε φίλο, συμβάλλουν θετικά στην ψυχική ευεξία. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμη και η στοιχειώδης κοινωνική αλληλεπίδραση μπορεί να δράσει προστατευτικά, ειδικά όταν αποτρέπει τη μοναξιά, έναν από τους βασικούς κινδύνους για την εγκεφαλική υγεία.
Η σημασία της κοινότητας
Οι ειδικοί καταλήγουν επισημαίνοντας ότι η στήριξη σε επίπεδο κοινότητας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη μείωση του άγχους και τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου. Τόσο η ύπαρξη ασφαλών και φιλικών γειτονιών, όσο και η πρόσβαση σε ευκαιρίες για δια βίου μάθηση, αποτελούν ουσιαστικά στοιχεία, που ενισχύουν την ψυχική υγεία και συμβάλλουν στη μακροχρόνια πνευματική ισορροπία.
Διαβάστε επίσης
Χρόνιο στρες: 5 απλοί τρόποι να το διαχειριστούμε αποτελεσματικά – Η ψυχολόγος προτείνει
Στρες, ο μεγάλος «πυροδότης» του καρκίνου – Απαραίτητη η διαχείρισή του στην αντικαρκινική θεραπεία