*Γράφει η personal trainer, Σοφία Περδίκη

Όσον αφορά στον μεταβολισμό σας, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες για τους οποίους δεν μπορείτε να κάνετε πολλά, όπως το DNA και η ηλικία.

Η ποσότητα της μυϊκής μάζας στο σώμα σας είναι ο μεγαλύτερος ελεγχόμενος παράγοντας για τον καθορισμό του μεταβολικού σας ρυθμού. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να χτίσετε μυϊκή μάζα, που βοηθά στην καύση περισσότερων θερμίδων, είναι η προπόνηση δύναμης.

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις ασκήσεις ενδυνάμωσης, χρησιμοποιήστε βάρη που θεωρείτε πραγματικά δύσκολα (τα βάρη σας είναι πολύ ελαφριά αν μπορείτε να κάνετε όλες τις επαναλήψεις εύκολα) και δοκιμάστε ασκήσεις που εμπλέκουν πολλούς μύες ταυτόχρονα (σύνθετες ασκήσεις). Και οι δύο τακτικές όχι μόνο κάνουν το σώμα να εργαστεί σκληρότερα για να ανακάμψει, αλλά αυξάνουν και τα επίπεδα των ορμονών που χτίζουν μύες.

Ακόμη και αφού φύγετε από το γυμναστήριο, η προπόνηση ενδυνάμωσης συνεχίζει να ενισχύει τον μεταβολισμό μέσω ενός φαινομένου που ονομάζεται «υπερβολική κατανάλωση οξυγόνου μετά την άσκηση» (EPOC). Το EPOC ή afterburn effect είναι το αποτέλεσμα της αύξησης της κατανάλωσης οξυγόνου και του μεταβολισμού (Resting Energy Expenditure), που συμβαίνει μετά την άσκηση, καθώς το σώμα ανακάμπτει, επανορθώνεται και επιστρέφει στην κατάσταση πριν από την άσκηση. Το EPOC αναφέρεται σε όλες τις θερμίδες που καίτε, ενώ ξεκουράζεστε από την προπόνησή σας και αυτό μπορεί να συμβεί μετά από διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης ή προπόνηση με βάρη.

Εκτελέστε 3 σετ των 10 έως 12 επαναλήψεων σε κάθε άσκηση και ξεκουραστείτε για 30 έως 60 δευτερόλεπτα μεταξύ κάθε σετ.

Ακολουθήστε την προπόνηση αρχικά χωρίς βάρη και προσθέστε βάρη σταδιακά.

Χρησιμοποιήστε ένα βάρος που είναι αρκετά δύσκολο, ώστε, όταν σταματήσετε, να αισθάνεστε ότι δεν θα μπορούσατε να κάνετε άλλη μία επανάληψη (αυτό το χτίζετε σταδιακά, με την βοήθεια του προπονητή σας).

1. Προβολή μπροστά και πίσω με το ίδιο πόδι

2. Προσαγωγούς με αναπήδηση

3. Mountain climbers

4. Από στήριξη στις παλάμες, φέρνω ένα ένα πόδι στο πλάι και μετά πάλι στην αρχική θέση

5. Από σανίδα στους αγκώνες, ανεβαίνω σε σανίδα στις παλάμες και αντίθετα

Δείτε ολόκληρη την προπόνηση των ασκήσεων ενδυνάμωσης στο παρακάτω βίντεο:

 

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της.
Complete Training by Sophia
Health is a state of body, Wellness is a state of being
Instagram: @famous_sp
@fit_for_life_by_sophia fitness,cross training,trx,pilates reformer,zoom classes 🧿
Facebook: Complete Training by Sophia

Διαβάστε επίσης:

Δεν έχετε χρόνο για γυμναστική; Η προπόνηση που σμιλεύει το σώμα και αδυνατίζει σε 25′

HIIT: Πέντε σούπερ οφέλη της διαλειμματικής προπόνησης – Ξεκινήστε με το workout για αρχάριους

Το workout που θα μεταμορφώσει τους κοιλιακούς σας σε 7′