Ο  Ιανουάριος είναι ενδεχομένως ο μήνας που τα γυμναστήρια δέχονται τα περισσότερα άτομα, σηματοδοτώντας την αλλαγή που πολλοί επιθυμούν να κάνουν στη ζωή τους και στην κατάσταση της υγείας τους. Παρόλα αυτά, η ίδια εικόνα είναι πολύ διαφορετική μερικούς μήνες αργότερα, ίσως και λόγω της προόδου της άσκησης, που αργεί να φανεί.

Αν και η συστηματική άσκηση προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία, η διατήρηση μιας ρουτίνας είναι δύσκολη, ειδικότερα εάν δεν υπάρχουν εμφανή και γρήγορα αποτελέσματα. Πότε, όμως, είναι αυτά εμφανή, ανάλογα και με το είδος της άσκησης;

Αερόβιο

Ο John Gallucci Jr, φυσικοθεραπευτής επισημαίνει τα οφέλη της αερόβιας άσκησης, που δε σχετίζονται απαραίτητα με την εξωτερική εμφάνιση: «Όταν εξετάζετε την αερόβια δραστηριότητα, συνειδητοποιήστε ότι το σώμα επωφελείται άμεσα. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, βοηθά στη μείωση της φλεγμονής σε όλο το σώμα, βοηθά στη συνολική κίνηση των αρθρώσεων και φυσικά στη λειτουργία των πνευμόνων» επισημαίνει.

Ωστόσο, τα οφέλη στο σώμα δεν είναι εμφανή από την πρώτη στιγμή, εκτός αν κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, ενώ παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες: «Τα αποτελέσματα είναι ορατά σε δύο εβδομάδες, αν ασκείστε για 30-40 λεπτά κάθε μέρα, εφόσον διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή και κατάλληλη ενυδάτωση» συμπληρώνει.

Εάν όμως ο ασκούμενος έχει φυσιολογικό βάρος, η αερόβια άσκηση μπορεί απλώς να συμβάλλει στη διατήρηση της σωματικής διάπλασης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όσο περισσότερο το βάρος, τόσο και περισσότερη ενέργεια χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που είναι πιο βαρύς πιθανότατα θα κάψει περισσότερες θερμίδες από ένα πιο αδύνατο άτομο που κάνει το ίδιο επίπεδο άσκησης.

Επιπλέον, οι άνδρες ενδεχομένως να δουν ταχύτερα αποτελέσματα απώλειας βάρους από τις γυναίκες, επειδή έχουν φυσικά υψηλότερο μεταβολισμό ως αποτέλεσμα των περισσότερων μυών από ό,τι λίπος, σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Εάν είστε νέοι στις αερόβιες ασκήσεις, όπως το τρέξιμο ή το ποδήλατο, ο κ. Gallucci συνιστά να ξεκινήσετε από τα χαμηλά, με 15 έως 20 λεπτά αερόβιας άσκησης την ημέρα, φτάνοντας τελικά σε 30 έως 40 λεπτά.

Βάρη

Όσον αφορά τα βάρη, η επιμονή θα πρέπει να είναι αρκετά μεγαλύτερη, μέχρις ότου δείτε αποτελέσματα και να παρατηρήσετε τη σύσταση των μυών να αυξάνεται. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του John Gallucci Jr, οι μύες σας θα αρχίσουν να φαίνονται πιο γυμνασμένοι σε πέντε έως έξι εβδομάδες, με βάση μια προπόνηση 30 λεπτών την ημέρα.

Όμως, υπό μια προϋπόθεση: ότι τα βάρη που σηκώνετε θα αυξηθούν, για μεγαλύτερη ενδυνάμωση και πρόκληση των μυών: «Θα παρατηρήσετε μια πραγματική τόνωση του μυϊκού συστήματος με βάση την επανάληψη της δραστηριότητας, γεγονός που θα σας βοηθήσει συνολικά στην εμφάνιση. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι εμφανή γύρω από τους μηρούς και τις γάμπες» σημειώνει.

Εντούτοις, ο κ. Gallucci δήλωσε ότι πιθανότατα θα αρχίσετε να αισθάνεστε πιο δυνατοί αμέσως. «Η προπόνηση ενδυνάμωσης αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό. Επίσης, με βάση τους μυς που δουλεύετε, αυξάνεται η δύναμη, το μέγεθος των μυών και κυκλοφορία του αίματος» επισημαίνει. Η ανάπτυξη των μυών συμβάλλει επίσης ενάντια στη φλεγμονή, βελτιώνοντας την υγεία των αρθρώσεων.

Σε αντίθεση με την αερόβια άσκηση, οι προπονήσεις ενδυνάμωσης χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή, καθώς οι μύες χρειάζονται ξεκούραση για να αναπτυχθούν. Η υπερβολική καταπόνηση μπορεί να εμποδίσει αυτή την ανάπτυξη και να οδηγήσει σε τραυματισμό. Ο ίδιος συμβουλεύει να γυμνάζετε κάθε μέρα και διαφορετικό μέρος του σώματος. Εντούτοις, η ενδυνάμωση του κορμού θα πρέπει να επιτυγχάνεται καθημερινά, με στόχο τη στήριξη και την ισορροπία.

Διαβάστε ακόμη

Workout: Πόσες ώρες αερόβιας άσκησης μπορούν να σώσουν την καρδιά μας

Άσκηση: Μπορεί να αναστρέψει τη φθορά του εγκεφάλου σε 6 μήνες

Είστε 60άρης; Αυτό είναι το καλύτερο πρόγραμμα άσκησης για εσάς