Η ήρεμη φύση και οι -συνήθως- ήπιοι τόνοι μιας πρακτικής γιόγκα είναι και ο σκοπός που επιλέγεται πλέον από όλα και περισσότερα άτομα. Για τους ίδιους ακριβώς, όμως, λόγους θεωρείται αποθαρρυντική για όσους προτιμούν την ένταση και τις δυναμικές ασκήσεις. Αν και κατά μια έννοια υπάρχει ροή, ενεργητικότητα και στο στοιχείο της χορογραφίας στη Vinyasa Flow Yoga, ένα νέο trend ενισχύει περαιτέρω την πρόκληση στο σώμα.

Τι είναι η Buti Yoga;

Η καρδιοαναπνευστική προπόνηση με την ονομασία Buti yoga συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία της γιόγκα, του χορού, της ενδυνάμωσης και του αερόβιου. Θεωρείται μια μορφή κίνησης με γνώμονα τη μουσική που συνδυάζει τη ροή της vinyasa yoga και την εκγύμναση του πυρήνα. Δημιουργήθηκε από τη διάσημη εκπαιδεύτρια Bizzie Gold το 2010 και η δημοτικότητά της έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, χάρη στο ευρύ φάσμα των πλεονεκτημάτων της για την υγεία του σώματος και του νου.

Παρόλο που το συγκεκριμένο είδος προπόνησης περιλαμβάνει τα στοιχεία μιας πρακτικής γιόγκα, όπως τις αναπνοές, τις διατάσεις, την ισορροπία και τη συγκέντρωση, η Buti yoga ενσωματώνει, εκτός από τις βασικές θέσεις της yoga (ασάνας), χορευτικές ακολουθίες σε συνδυασμό με δυναμική μουσική. Αυτές οι εντάσεις εμπλουτίζουν την προπόνηση με κινήσεις υψηλής έντασης, που ενισχύουν τη λειτουργία της καρδιάς.

Δείτε video της buti yoga από την Bizzie Gold στο youtube:

Ποια είναι τα οφέλη 

Τονώνει τη διάθεση: Ο συνδυασμός σωματικής κίνησης, βαθιάς αναπνοής και απελευθέρωσης της έντασης συμβάλει στην αύξηση των επιπέδων ενδορφινών, ενισχύοντας την αίσθηση ευεξίας.

Αυξάνει την επίγνωση του σώματος: Με την ενεργοποίηση του πυρήνα, ενισχύεται η παρατήρηση του σώματος, παίζοντας παράλληλα με τον χώρο, τα σχήματα και τις ακολουθίες κινήσεων.

Ευνοεί τη μυϊκή δύναμη και αντοχή: Μια πρακτική Buti Yoga ενεργοποιεί μια μεγάλη ποικιλία μυών, ιδιαίτερα εκείνους του πυρήνα, με τις χορευτικές κινήσεις να μετατρέπουν την πρακτική σε μια προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης.

Αυξάνει την ευελιξία των μυών και την κινητικότητα των αρθρώσεων: Όπως κάθε είδος γιόγκα, έτσι και αυτό το fusion χορού και ασάνας αυξάνει την ευελιξία και την κινητικότητα, λειτουργώντας προληπτικά στην πρόληψη τραυματισμών.

Διαβάστε ακόμη:

Πόνος στη μέση: 3 ασκήσεις γιόγκα που ανακουφίζουν αμέσως

Η «καυτή» γιόγκα που διώχνει την κατάθλιψη

Πρώτη φορά γιόγκα; Δέκα top tips για αρχάριους