Οι θεραπευτικές ιδιότητες της γιόγκα έναντι συμπτωμάτων από την ψυχική σφαίρα έχουν αποτελέσει κοινό εύρημα για πλήθος μελετών αλλά και ένα ουσιαστικό εργαλείο για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας· το 2022, στον απόηχο της πανδημίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σύστησε την καθιέρωσή της στον χώρο εργασίας ως μέσο ψυχολογικής αποσυμφόρησης των εργαζομένων.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης που δημοσιεύεται στο Journal of Clinical Psychiatry, αρκεί μια κίνηση για να εκτοξευτεί η αντικαταθλιπτική δράση της εν λόγω άσκησης: η αύξηση της θερμοκρασίας. Ειδικότερα, μέσα από την έρευνα διάρκειας οκτώ εβδομάδων και συμμετοχή 80 ατόμων, διαπιστώθηκε ότι η καυτή γιόγκα όπως αποκαλείται κοινώς η νέα τάση που ακολουθούν διασημότητες (βλ. Meghan Markle και Drew Barrymore), η οποία περιλαμβάνει ειδικές στάσεις και αναπνοές υπό συνθήκες υγρασίας και αυξημένης θερμοκρασίας -στους 40,5ºC οπότε επιτυγχάνεται μεγαλύτερη εφίδρωση μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα στη μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη.

Photo: Shutterstock

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, μία που παρακολουθούσε 90λεπτες συνεδρίες καυτής γιόγκα και μία που μπήκε σε λίστα αναμονής (ώστε να πραγματοποιήσει σε επόμενο στάδιο την παρέμβαση με την άσκηση). Μετά από δύο 10 σχεδόν συνεδρίες -δύο περίπου την εβδομάδα-, η ομάδα της γιόγκα κατέγραψε μεγαλύτερη μείωση των καταθλιπτικών εκδηλώσεων βάσει των σκορ στην κλίμακα IDS-CR (Inventory of Depressive Symptomatology). Επιπρόσθετα, σημειώθηκε:

  • 50% μεγαλύτερη υποχώρηση των συμπτωμάτων για το 59.3% της ομάδας γιόγκα συγκριτικά με το 6.3% της ομάδας στη λίστα αναμονής
  • 44% της ομάδας καυτής γιόγκα έναντι του 6,3% της ομάδας ελέγχου κατέγραψε βαθμολογία στην κλίμακα IDS-CR σε χαμηλά επίπεδα που υποδήλωναν ύφεση της ψυχικής διαταραχής.

Η ερευνητική ομάδα επεσήμανε ότι τα αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα ήταν εμφανή ακόμα και σε συμμετέχοντες που έλαβαν τη μισή «θεραπευτική δοσολογία» καυτής γιόγκα, δηλαδή μία φορά την εβδομάδα, συχνότητα επαρκής για την προστασία της ψυχικής υγείας.

Η επικεφαλής της μελέτης Δρ Maren Nyer από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ δήλωσε:

«Οι παρεμβάσεις με βάση τη γιόγκα και τη θερμότητα θα μπορούσαν ενδεχομένως να τροποποιήσουν τη θεραπεία σε ασθενείς με κατάθλιψη, προσφέροντας μια μη φαρμακολογική προσέγγιση με έξτρα σωματικά οφέλη. Επί του παρόντος “τρέχουμε” νέες μελέτες με στόχο να προσδιορίσουμε τη συγκεκριμένη συμβολή των επιμέρους στοιχείων -θερμότητας και γιόγκα- στα κλινικά αποτελέσματα που έχουμε παρατηρήσει επί της κατάθλιψης».

Πρόκειται για μελέτη παρατήρησης που δεν κατέληξε σε αιτιώδη συνάφεια. Παλαιότερες έρευνες έχουν υποδείξει ως πιθανό μηχανισμό την αύξηση του χημικού νευροδιαβιβαστή GABA (γ-αμινο-βουτυρικό οξύ) του εγκεφάλου μέσω της γιόγκα, σε βαθμό ανάλογο με τα αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά φάρμακα.