Ισορροπία εσωτερική αλλά και σωματική επιδιώκουν να αποκτήσουν όσοι επιλέγουν να ασχοληθούν με τη γιόγκα. Μέσα στα αναρίθμητα οφέλη της συγκαταλέγεται και η ανακούφιση από τον πόνο στη μέση, ως αντίβαρο στην καθιστική ζωή.

Photo: Shutterstock

Ακόμα κι αν το πρόβλημα δεν είναι μόνιμο, είναι φυσικό επακόλουθο του τρόπου ζωής η περιοχή της μέσης να επιβαρύνεται και να γίνεται δύσκαμπτη. Σε αυτή τη δυσκαμψία στοχεύουν οι θέσεις της γιόγκα, χαλαρώνοντας τους μυς γύρω από στο κάτω μέρος της πλάτης, καθώς και τους γλουτιαίους και τους οπίσθιους μηριαίους. Επιπλέον, οι συχνές πρακτικές μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά, προσφέροντας σταθερότητα, ενδυνάμωση και καλύτερη κινητικότητα. Τέλος, η κίνηση σε συνδυασμό με την αναπνοή, μειώνει το στρες του σώματος, που συχνά συνδέεται στενά με τη μυϊκή δυσκαμψία και τον πόνο.

Οι παρακάτω τρεις θέσεις (ασάνας) της γιόγκα που προτείνουν οι yoga instructors μπορούν να εκτελεστούν οπουδήποτε και όποια στιγμή νιώσετε ότι το χρειάζεστε.

Θέση του παιδιού

Photo: Shutterstock

Αυτή η θέση θεωρείται συνώνυμο με την ξεκούραση σε μια πρακτική γιόγκα, αλλά μπορεί εξίσου να προσφέρει ανακούφιση στην περιοχή της μέσης.

  • Καθίστε στα γόνατα, μετακινήστε τους γοφούς σας προς τα πίσω, πάνω από τις φτέρνες σας και προς τα κάτω και χαμηλώστε το μέτωπό σας στο πάτωμα. Αν έχετε ενόχληση στα γόνατα, μπορείτε να διπλώσετε το στρωματάκι ή να πατήσετε σε μια κουβέρτα ή μια πετσέτα.
  • Κρατήστε τα γόνατά σας ελαφρώς ανοιχτά για να βυθιστεί καλύτερα το σώμα ανάμεσα στα πόδια.
  • Τοποθετήστε τα χέρια σας κάτω στο πλάι του σώματός σας με τις παλάμες στραμμένες προς τα πάνω.
  • Παραμείνετε σε αυτή τη θέση για περίπου μισό με ένα λεπτό. Αναπνεύστε βαθιά από την κοιλιά και προς το κάτω μέρος της πλάτης για να μαλακώσετε και να χαλαρώσετε τους μυς.

Κίνηση της γάτας 

Photo: Shutterstock

Photo: Shutterstock

  • Καθίστε στις παλάμες και στα γόνατα, φέρνοντας τις παλάμες κάτω από τους ώμους και τα γόνατα κάτω από τους γοφούς.
  • Εισπνεύστε, σηκώστε το πηγούνι και το στήθος σας και κοιτάξτε προς τα πάνω καθώς φέρνετε την κοιλιά προς το στρώμα και τεντώνοντας τους γοφούς προς τα πάνω.
  • Εκπνεύστε, στρογγυλοποιήστε την πλάτη κινώντας την προς τα μέσα, τραβώντας σε συνδυασμό την κοιλιά προς τη σπονδυλική σας στήλη και την κορυφή του κεφαλιού προς το πάτωμα.
  • Επαναλάβετε ολόκληρη την κίνηση τέσσερις έως έξι φορές, ακολουθώντας το ρυθμό της αναπνοής.

Κάτω σκύλος 

Photo: Shutterstock

  • Ξεκινήστε με τα χέρια και τα γόνατα: Κρατήστε τα γόνατά σας σε απόσταση περίπου στο πλάτος των γοφών, τα δάχτυλα των ποδιών σας κάτω από αυτά και τα χέρια σας σε απόσταση περίπου στο ύψος των ώμων.
  • Προχωρήστε τα χέρια σας μερικά εκατοστά μπροστά και ανοίξτε τα δάχτυλά σας διάπλατα.
  • Πιέζοντας τα χέρια σας στο στρώμα, σηκώστε τα γόνατά σας από το πάτωμα και αρχίστε να ισιώνετε τα πόδια σας καθώς στέλνετε τη λεκάνη προς τον ουρανό, σχηματίζοντας με το σώμα ένα V. Λυγίστε ελαφρώς τα γόνατα.
  • Μείνετε για τέσσερις έως έξι κύκλους αναπνοής.

Διαβάστε ακόμη:

Πόνος στη μέση: Όλες οι διαθέσιμες θεραπείες – Πότε γίνεται χειρουργική επέμβαση

Πόνος στη μέση: Μπορεί να φταίνε τα νεφρά;

Πόνος στη μέση: 7 κινήσεις που θα τον κόψουν «μαχαίρι»