*Γράφει η personal trainer Σοφία Περδίκη

Η γιόγκα σε καρέκλα (chair yoga) είναι ένας γενικός όρος για πρακτικές που τροποποιούν τις στάσεις της γιόγκα, ώστε να μπορούν να γίνονται ενώ κάθεστε σε μια καρέκλα. Αυτές οι τροποποιήσεις κάνουν τη γιόγκα προσιτή σε άτομα που δεν μπορούν να ισορροπήσουν εύκολα, δεν έχουν την δυνατότητα να μετακινούνται εύκολα από όρθια σε καθιστή θέση ή θέλουν ένα γρήγορο διάλειμμα από τη δουλειά στο γραφείο ή στο σπίτι.

Πολλές από τις βασικές μηχανικές του σώματος των μεμονωμένων στάσεων παραμένουν οι ίδιες. Ενώ κάθεστε σε μια καρέκλα, μπορείτε να κάνετε περιστροφές, διατάσεις ισχίου, κάμψεις προς τα εμπρός και ήπιες κάμψεις στην πλάτη.

Εκτός από ένα καλό τέντωμα, οι συμμετέχοντες στη γιόγκα με καρέκλα μπορούν επίσης να απολαύσουν άλλα οφέλη για την υγεία της γιόγκα, συμπεριλαμβανομένου του βελτιωμένου μυϊκού τόνου, των καλύτερων αναπνευστικών συνηθειών, της μείωσης του στρες, του καλύτερου ύπνου και της βελτιωμένης αίσθησης ευεξίας.

Η γιόγκα σε καρέκλα μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε θέλει να απολαύσει τα οφέλη της γιόγκα και μπορεί (ή μπορεί να μην έχει) περιορισμένη κινητικότητα. Για παράδειγμα, η γιόγκα σε καρέκλα είναι εξαιρετική για όποιον χρειάζεται περισσότερη ισορροπία, διαχειρίζεται έναν τραυματισμό ή θέλει μια πιο θεραπευτική προσέγγιση στην πρακτική.

Τα μαθήματα γιόγκα σε καρέκλα είναι ευρέως διαδεδομένα σε κέντρα ηλικιωμένων, καθώς οι ηλικιωμένοι είναι το μεγαλύτερο κοινό για αυτή την προσέγγιση της γιόγκα. Επίσης τα άτομα που είναι παχύσαρκα και τα άτομα με νευρολογικές παθήσεις μπορούν να δοκιμάσουν μια τέτοια συνεδρία γιόγκα.

Οι υπάλληλοι γραφείου μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τις προσαρμογές της γιόγκα σε καρέκλα για να κάνουν διατάσεις στη δουλειά.

Δέκα αναπνοές (εισπνοή-εκπνοή) σε κάθε άσκηση.

1.Chair cat-cow stretch

2. Chair raised hands pose

3. Chair extended side angle

4.Chair Pigeon

5.Chair Spinal Twist

Δείτε ολόκληρο το βίντεο με τις ασκήσεις παρακάτω: 

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της.
Complete Training by Sophia
Health is a state of body, Wellness is a state of being
Instagram: @famous_sp
@fit_for_life_by_sophia fitness,cross training,trx,pilates reformer,zoom classes 🧿
Facebook: Complete Training by Sophia