Η γιόγκα έχει μετατραπεί σε μια αγαπημένη και εξαιρετικά δημοφιλή πρακτική σωματικής και πνευματικής άσκησης, κερδίζοντας ολοένα και περισσότερο έδαφος, χάρη στη «διπλή φύση» της, αφού έχει αποδειχθεί ότι έχει σημαντικά οφέλη τόσο για τον οργανισμό, όσο και την πνευματική λειτουργία. Μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη συνολική σας ευεξία, νικώντας το στρες, να διαχειρίζεστε χρόνιες ασθένειες και να βελτιώνετε τη φυσική σας κατάσταση.

Μπορεί η γιόγκα να προστατεύσει την καρδιά;

Η καρδιά επιτελεί σημαντικές λειτουργίες για ολόκληρο τον οργανισμό, όπως το να διατηρεί τη σταθερή ροή του οξυγόνου, του αίματος και των ορμονών στο σώμα, επομένως η φροντίδα της είναι ζωτικής σημασίας. Η αρχαία πρακτική της γιόγκα κερδίζει ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα για την ολιστική προσέγγισή της στην υγεία. Αυτή η μορφή άσκησης εμπεριέχει μια σειρά από διαφορετικές τεχνικές, που βοηθούν στην απελευθέρωση του στρες, την ενδυνάμωση του σώματος και την καλύτερη λειτουργία των ζωτικών οργάνων, αντισταθμίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής.

«Η γιόγκα έχει κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση, όχι μόνο ως μορφή σωματικής άσκησης, αλλά και ως ολιστική πρακτική ευεξίας. Ενσωματώνει σωματικές στάσεις (asanas), τεχνικές αναπνοής (pranayama) και διαλογισμό (dhyana), με ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία της καρδιάς», εξηγεί ο καρδιολόγος και ηλεκτροφυσιολόγος Indranill Basu Ray. «Πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει τον αντίκτυπο της γιόγκα στην υγεία της καρδιάς. Συστηματικές έρευνες έχουν τονίσει τις θετικές επιδράσεις της γιόγκα σε διάφορους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι αυτή η μορφή άσκησης μπορεί να είναι ωφέλιμη για άτομα με υπέρταση και μεταβολικό σύνδρομο», συνεχίζει ο ειδικός.

Εννέα οφέλη της γιόγκα για την υγεία της καρδιάς:

1. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση: Η υπέρταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Η γιόγκα βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, χάρη στην ηρεμιστική της επίδραση στο νευρικό σύστημα.

2. Ανακουφίζει το στρες: Το χρόνιο στρες οδηγεί σε αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης και μπορεί να βλάψει το καρδιαγγειακό σύστημα. Η έμφαση της γιόγκα στις βαθιές αναπνοές και τη χαλάρωση μειώνει τις ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, περιορίζοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

3. Μειώνει τη χοληστερόλη: Η τακτική γιόγκα έχει συσχετιστεί με καλύτερο λιπιδικό προφίλ, βοηθώντας στη μείωση τόσο της ολικής, όσο και της «κακής» LDL χοληστερόλης, ενώ παράλληλα ενισχύει την «καλή» HDL χοληστερόλη, που προστατεύει από καρδιακές παθήσεις.

4. Βοηθά στη διαχείριση του βάρους: Η παχυσαρκία είναι ένας καλά εδραιωμένος παράγοντας κινδύνου για την πρόκληση καρδιαγγειακών παθήσεων. Η γιόγκα αποδεικνύεται ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διαχείριση του βάρους, καθώς βοηθά στην καύση θερμίδων, μειώνοντας το άγχος και βελτιώνοντας την επίγνωση, κάτι που μπορεί να περιορίσει τη συναισθηματική κατανάλωση φαγητού.

5. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση: Η φλεγμονή συσχετίζεται έντονα με την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων. Η γιόγκα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους φλεγμονώδεις δείκτες, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, που συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις.

6. Βελτιώνει τη φυσική κατάσταση: Αν και η γιόγκα θεωρείται άσκηση χαμηλής έντασης, μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της δύναμης, της ευελιξίας και της ισορροπίας. Μια καλή φυσική κατάσταση θωρακίζει αποτελεσματικότερα τον οργανισμό από τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

7. Ενισχύει την επίγνωση νου και σώματος: Η γιόγκα ενισχύει την αυτογνωσία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες επιλογές ζωής, ωφελώντας έτσι έμμεσα και την υγεία της καρδιάς.

8. Βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος: Έχει διαπιστωθεί ότι η γιόγκα συμβάλλει στις προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος. Δεδομένου ότι το κάπνισμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου πρόκλησης καρδιακών παθήσεων, η γιόγκα μπορεί και πάλι να λειτουργήσει προστατευτικά.

9. Συμβάλλει στη διαχείριση του διαβήτη: Η γιόγκα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στη διαχείριση του διαβήτη, μιας κατάστασης που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Βοηθώντας στον γλυκαιμικό έλεγχο και τη διαχείριση του βάρους, η γιόγκα λειτουργεί ως συμπληρωματική θεραπεία.

Ο δρ. Indranill συστήνει ορισμένες σωματικές στάσεις (asanas) που προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία, ενισχύοντας την κυκλοφορία, μειώνοντας το στρες και βελτιώνοντας την ευελιξία των αιμοφόρων αγγείων:

  • Tadasana (Mountain Pose): Βελτιώνει τη στάση του σώματος και την αναπνοή
  • Vrikshasana (Tree pose): Μια στάση ισορροπίας, που βοηθά στη διανοητική εστίαση και την κυκλοφορία
  • SetuBandhasana (Bridge Pose): Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
  • Uttanasana (Standing Forward Bend): Ηρεμεί το νευρικό σύστημα και βοηθά στη μείωση του στρες
  • Bhujangasana (Pose Cobra): Ανοίγει το στήθος και βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία
  • Virabhadrasana (Warrior Pose): Ενισχύει την κυκλοφορία και την αναπνοή
  • ArdhaMatsyendrasana (Sitting Half Spinal Twist): Διεγείρει την καρδιά και βελτιώνει την ευκαμψία της σπονδυλικής στήλης
  • Pavanamuktasana (Wind Relieving Pose): Βοηθά στην απελευθέρωση των πεπτικών αερίων και βελτιώνει τον μεταβολισμό, υποστηρίζοντας έμμεσα την υγεία της καρδιάς
  • Savasana (Corpse Pose): Γνωστή για τη βαθιά χαλαρωτική του επίδραση, βοηθά στη μείωση του στρες και της αρτηριακής πίεσης

Οι τεχνικές αναπνοής είναι χρήσιμες στον έλεγχο της αναπνοής, που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του στρες και, συνεπώς, στην υγεία της καρδιάς:

  • AnulomVilom (Εναλλακτική αναπνοή από τη μύτη): Έχει ηρεμιστική επίδραση στο νευρικό σύστημα και βοηθά στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης.
  • Bhramari Pranayama (Αναπνοή Μέλισσας): Έχει καταπραϋντική δράση και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Ujjayi Pranayama (Αναπνοή Ωκεανού): Το ρυθμικό της μοτίβο ενισχύει την καρδιαγγειακή λειτουργία και να ανακουφίζει από το στρες.
  • Sheetali Pranayama (Δροσιστική Αναπνοή): Μειώνει την αρτηριακή πίεση και ηρεμεί το μυαλό.
  • Dirga Pranayama (Τριμερής Αναπνοή): Ενθαρρύνει τη ροή του οξυγόνου και είναι βαθιά χαλαρωτική για το αυτόνομο νευρικό σύστημα.

Οι πρακτικές διαλογισμού και επίγνωσης μπορούν να μειώσουν το στρες και έχουν συσχετιστεί με μειωμένο καρδιακό ρυθμό και αρτηριακή πίεση:

  • Καθοδηγούμενος διαλογισμός: Αυτή η πρακτική είναι κατάλληλη για αρχάριους
  • Διαλογισμός ενσυνειδητότητας: Επικεντρώνεται στο παρόν, ανακουφίζοντας το στρες
  • Yoga Nidra: Πρόκειται για μια κατάσταση συνείδησης μεταξύ εγρήγορσης και ύπνου και αποτελεί μια ισχυρή τεχνική χαλάρωσης για το μυαλό και το σώμα.
  • Προοδευτική μυϊκή χαλάρωση (PMR): Περιλαμβάνει ένταση και στη συνέχεια χαλάρωση διαφορετικών μυϊκών ομάδων και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού.
  • Οπτικοποίηση: Η απεικόνιση ηρεμιστικών σκηνών ή εμπειριών βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού, προσφέροντας καρδιαγγειακά οφέλη.

Από που να ξεκινήσετε ως αρχάριοι

Ξεκινήστε αργά. Αρχίστε τις πρακτικές με βασικές στάσεις και αυξήστε σταδιακά την πολυπλοκότητα και τη διάρκεια της πρακτικής, για να αποφύγετε οποιαδήποτε πίεση ή τραυματισμό.

Η συνέπεια είναι το κλειδί. Η τακτική εξάσκηση αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα. Προτιμήστε τακτικές μικρές συνεδρίες, από μεγαλύτερες σε διάρκεια, αλλά πιο αραιά.

Ακούστε το σώμα σας. Εάν μια στάση ή άσκηση προκαλεί ενόχληση, χαλαρώστε και συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Αναζητήστε επαγγελματική καθοδήγηση. Η γιόγκα είναι πάντοτε αποτελεσματικότερη με την καθοδήγηση ενός ειδικευμένου εκπαιδευτή.

Συνδυάστε με αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η γιόγκα θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αλλαγής του τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή, τακτική αερόβια άσκηση και διαχείριση του στρες για βέλτιστη υγεία της καρδιάς.

Αποφύγετε πρακτικές υψηλής έντασης εάν δεν είστε έτοιμοι. Ορισμένες πρακτικές μπορεί να μην είναι κατάλληλες για όλους. Πρακτικές όπως η hot Yoga ή η power Yoga θα πρέπει να προσεγγίζονται με προσοχή.

Μείνετε ενυδατωμένοι. Η ενυδάτωση είναι σημαντική, ειδικά κατά τη διάρκεια της γιόγκα, που αυξάνει την εφίδρωση.

Ενσωματώστε την ιατρική περίθαλψη. Η πρακτική της γιόγκα θα πρέπει να συμπληρώνει την παραδοσιακή ιατρική περίθαλψη σε άτομα με καρδιακές παθήσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Πόνος στη μέση: 3 ασκήσεις γιόγκα που ανακουφίζουν αμέσως

Η «καυτή» γιόγκα που διώχνει την κατάθλιψη

Έξι ασκήσεις γιόγκα για ευεξία και αποτοξίνωση