Τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής χάρη στα θεαματικά αποτελέσματά τους στην απώλεια βάρους, αλλά και την ευρεία χρήση τους από λάθος πληθυσμιακές ομάδες για λάθος λόγους. Η σεμαγλουτίδη, μια από τις ουσίες που αναπτύχθηκαν για τη διαχείριση του βάρους σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, έγινε ανάρπαστη μεταξύ ατόμων που απλώς ήθελαν να αδυνατίσουν.

Εντούτοις, δεν φαίνονται όλοι διατεθειμένοι να ξεκινήσουν μια φαρμακευτική αγωγή, όπως τουλάχιστον δείχνει η μεγάλη ζήτηση για φυσικές εναλλακτικές, μέρος της οποίας αποκαλύπτουν και οι τάσεις στα social media. Η βερβερίνη, ένα αλκαλοειδές που εντοπίζεται σε διάφορα φυτά όπως η βαρβέρια (οξυάκανθος) και ο κουρκουμάς των δέντρων, έχει δημιουργήσει το δικό της trend στο TikTok ως ένα φυσικό συμπλήρωμα αδυνατίσματος που κάνει θαύματα.

Έδαφος κερδίζουν και οι φυτικές ίνες ως πολλά υποσχόμενη φυσική μέθοδος απώλειας κιλών. Μπορούν όμως να συγκριθούν με τη σεμαγλουτίδη και κατ’ επέκταση να την υποκαταστήσουν; Η διατροφολόγος Shyla Cadogan απαντά.

Οι β-γλυκάνες

Η σεμαγλουτίδη είναι ένας αγωνιστής των υποδοχέων του παρόμοιου με τη γλυκαγόνη πεπτιδίου-1 (GLP-1), μιμείται δηλαδή το GLP-1 (ινκρετίνη), μια ανορεξιογόνο ορμόνη που παράγεται από το έντερο (L κύτταρα) ως απόκριση στη λήψη τροφής αυξάνοντας την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας και καταστέλλοντας τη νεογλυκογένεση, διαδικασία παραγωγής γλυκόζης στον οργανισμό. Έχει παρατηρηθεί ότι η έκκριση του GLP-1 είναι μειωμένη σε άτομα με διαβήτη ή διαταραχές ανοχής στη γλυκόζη. Η σεμαγλουτίδη αναλαμβάνει τον ρόλο του και, σε αντίθεση με το φυσικό πεπτίδιο, έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

Με παρόμοιο περίπου τρόπο δρουν και οι φυτικές ίνες, έστω και αν δεν παρέχουν συγκρίσιμα αποτελέσματα. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να αυξήσουν την έκκριση GLP-1, ενώ έρευνες σε ανθρώπους αποδίδουν τη δράση τους στα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, μόρια που παράγονται μόλις οι φυτικές ίνες μεταβολιστούν. Παραμένει ωστόσο άγνωστο αν υπάρχει συγκεκριμένη ομάδα φυτικών ινών που μπορεί να εξασφαλίσει τα μέγιστα οφέλη.

Διάφοροι τύποι φυτικών ινών έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ερευνητών προκειμένου να βρεθούν εκείνες που προάγουν τη μεγαλύτερη απελευθέρωση GLP-1. Μέχρι στιγμής, νικήτριες έχουν αναδειχθεί οι β-γλυκάνες, βασικός τύπος εδώδιμων ινών που απαντώνται στη βρώμη, το κριθάρι, τη σίκαλη και το σόργο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι και τα φρούτα, τα λαχανικά και άλλες φυτικές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες δεν μπορούν να αυξήσουν με τις ίνες τους την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου.

Εν κατακλείδι συνεπώς, οι φυτικές ίνες δεν αποτελούν τη σεμαγλουτίδη της φύσης παρά τους παρεμφερείς μηχανισμούς δράσης, ούτε θα οδηγήσουν άμεσα στην απώλεια βάρους και τη βελτίωση δεικτών που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2, προσθέτει η Cadogan. Ενώ η λήψη φαρμάκων είναι μια διαδικασία που πρέπει να συζητείται με τον γιατρό πριν την έναρξή της, εξηγεί, οι περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή για καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμαυγιές έντερο και αίσθημα πληρότητας μετά τα γεύματα, είναι μια κίνηση ουσιαστική για την προσπάθεια αδυνατίσματος στην οποία μπορεί να προβεί ο καθένας εύκολα και άμεσα.

Διαβάστε επίσης:

Αναισθησία: Ο σοβαρός κίνδυνος που απειλεί όσους λαμβάνουν φάρμακα παχυσαρκίας

Παίρνετε σεμαγλουτίδη; Οι απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να κάνετε στη διατροφή σας

Αδυνάτισμα: Ποιοι το πετυχαίνουν καλύτερα με φάρμακα και ποιοι με δίαιτα