Μερικές πρακτικές γιόγκα έχουν εντάξει πλέον στο εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα όσοι επιθυμούν να νιώσουν λίγο πιο ήρεμοι, συνδυάζοντας παράλληλα την επίτευξη της καλύτερης ισορροπίας και ευλυγισίας. Σε όλα τα οφέλη της γιόγκα για τον οργανισμό -μεταξύ άλλων στην καρδιαγγειακή και οστική υγεία- μια νεότερη μελέτη προσθέτει ακόμα ένα, σχετικά με την υγεία του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές από το σύστημα υγείας UCLA Health διαπίστωσαν ότι η γιόγκα Kundalini, μια ήπια μορφή γιόγκα που δίνει έμφαση στην αναπνοή, το διαλογισμό και τον νοητικό οραματισμό λειτούργησε ευεργετικά στην πρόληψη της γνωστικής εξασθένισης σε ηλικιωμένες γυναίκες.

Photo: Shutterstock

Μια ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Semel του UCLA για τις Νευροεπιστήμες και την Ανθρώπινη Συμπεριφορά χρησιμοποίησε έναν εξειδικευμένο τύπο μαγνητικής τομογραφίας για να αξιολογήσει τη δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Η Kundalini γιόγκα ενίσχυσε τις συνδέσεις σε μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι ευάλωτη στο στρες και συνδέεται με την εξασθένιση της μνήμης.

Για να φτάσουν σε αυτά τα αποτελέσματα, η ερευνητική ομάδα έκανε μια σύγκριση μεταξύ της Kundalini γιόγκα με την εκπαίδευση για την ενίσχυση της μνήμης. Η ΜΕΤ (Memory Enhancement Training), το αναγνωρισμένο πρότυπο, ενισχύει τη μνήμη μέσω τεχνικών λεκτικών και οπτικών συσχετίσεων. Ο ιππόκαμπος, ζωτικής σημασίας για τη μάθηση και τη μνήμη, ήταν το σημείο της εστίασης.

«Μια πρακτική της γιόγκα Kundalini φαίνεται να στοχεύει καλύτερα στη συνδεσιμότητα του ιππόκαμπου που σχετίζεται με το στρες, ενώ η πρακτική της ΜΕΤ, καθώς στις υποπεριοχές αισθητηριακής ενσωμάτωσης του ιππόκαμπου, υποστηρίζοντας την καλύτερη αξιοπιστία της μνήμης. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι αυτή η μελέτη προσθέτει στη βιβλιογραφία που υποστηρίζει τα οφέλη της γιόγκα για την υγεία του εγκεφάλου, ειδικά για τις γυναίκες που έχουν μεγαλύτερο αντιληπτό στρες και υποκειμενική εξασθένιση της μνήμης. Αυτή η ήπια μορφή γιόγκα, η οποία επικεντρώνεται περισσότερο στην αναπνοή και τη νοητική δέσμευση παρά στην κίνηση, όπως άλλες μορφές γιόγκα, είναι ιδανική για ηλικιωμένους ενήλικες που μπορεί να έχουν κάποιους φυσικούς περιορισμούς» αναφέρει η ψυχίατρος Dr. Helen Lavretsky, διευθύντρια του Late-Life Mood, Stress, and Wellness Research Program.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease, συμμετείχαν 22 άτομα, με μέση ηλικία τα 61 έτη για όσους ακολούθησαν τις πρακτικές γιόγκα, και περίπου 65 ετών για την ομάδα ΜΕΤ. Κάθε συμμετέχων ανέφερε μείωση της λειτουργίας της μνήμης κατά το τελευταίο έτος και εμφάνιζε έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως διαβήτη, πρόσφατες καρδιακές προσβολές ή συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

Photo: Shutterstock

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 12 εβδομάδων, και οι δύο ομάδες υποβλήθηκαν σε εβδομαδιαίες προπονήσεις διάρκειας 60 λεπτών, οι οποίες συμπληρώνονταν από καθημερινή εξάσκηση. Η ομάδα της Kundalini yoga εισήχθη επίσης σε μια άλλη διαλογιστική μορφή γιόγκα που ονομάζεται Kirtan Kriya (KK). Και οι δύο μορφές γιόγκα εμπλέκουν πολλαπλές αισθήσεις και περιλαμβάνουν απαγγελίες, οι οποίες σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες μπορούν να ωφελήσουν την αναπνευστική και καρδιαγγειακή υγεία.

Οι ερευνητές του UCLA Health θεωρούν ότι η Kundalini γιόγκα μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην επεξεργασία των πληροφοριών του προσώπου στη μνήμη, υπονοώντας τα μακροπρόθεσμα νευροπροστατευτικά της πλεονεκτήματα. Η μέθοδος ΜΕΤ, από την άλλη πλευρά, φαίνεται πιο αποτελεσματική στην ενσωμάτωση των αισθητηριακών πληροφοριών στη μνήμη, ενισχύοντας έτσι ενδεχομένως την αξιοπιστία της μνήμης.

Διαβάστε επίσης: 

Αυτή είναι η διατροφή που προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο τρόπος ζωής που προστατεύει το μυαλό και μειώνει τον κίνδυνο