*Γράφει η personal trainer, Σοφία Περδίκη

Η σωματική δραστηριότητα, η οποία ορίζεται ως οποιαδήποτε σωματική κίνηση που οδηγεί σε ενεργειακή δαπάνη, και η δομημένη μορφή της, η άσκηση, παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημόσια υγεία, αποτρέποντας και θεραπεύοντας ένα ευρύ φάσμα σωματικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων μεταβολικών και καρδιαγγειακών παθήσεων και παχυσαρκίας.

Η άσκηση δεν αφορά μόνο την αερόβια ικανότητα και την αύξηση της μυϊκής δύναμης. Σίγουρα η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη σωματική σας υγεία και τη σωματική σας διάπλαση, να βελτιώσει τη σεξουαλική σας ζωή ακόμη και να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας. Αλλά αυτά δεν είναι τα μόνα που παρακινούν τους περισσότερους ανθρώπους να παραμείνουν ενεργοί.

Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά τείνουν να το κάνουν επειδή τους δίνει μια τεράστια αίσθηση ευεξίας. Νιώθουν πιο ενεργητικοί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κοιμούνται καλύτερα τη νύχτα, έχουν πιο έντονες θετικές σκέψεις και αισθάνονται πιο χαλαροί και θετικοί για τον εαυτό τους και τη ζωή τους. Η άσκηση είναι ένα ισχυρό φάρμακο για πολλές κοινές παθήσεις ψυχικής υγείας.

Οι ψυχικές διαταραχές είναι πολυπαραγοντικές και συνδέονται με ένα πλήθος μη τροποποιήσιμων και τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου και προστασίας. Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας τροποποιήσιμος προστατευτικός παράγοντας έναντι της συχνότητας ορισμένων ψυχικών διαταραχών σε άτομα απαλλαγμένα από τη διάγνωση.

Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας καλά εδραιωμένος προστατευτικός παράγοντας έναντι του διαβήτη, του μεταβολικού συνδρόμου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και της θνησιμότητας από κάθε αιτία στο γενικό πληθυσμό. Υπολογίστηκε, για παράδειγμα, ότι η μείωση των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας κατά 10% παγκοσμίως θα είχε οδηγήσει σε περισσότερους από 500.000 θανάτους που αποφεύχθηκαν το 2008.

Τα άτομα με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, όπως ψυχωσικές διαταραχές, διπολική διαταραχή και κατάθλιψη, περνούν κατά μέσο όρο 7 ώρες την ημέρα σε αδράνεια, όντας σημαντικά πιο καθιστικοί από τους ελέγχους που ταιριάζουν με την ηλικία και το φύλο. Επίσης, ξοδεύουν κατά μέσο όρο 38 λεπτά την ημέρα σε μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα σημαντικά χαμηλότερη από το φυσιολογικό μέσο όρο.

Οι διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν επιστημονικά στοιχεία και προτείνουν ότι η σωματική δραστηριότητα και η άσκηση πρέπει να ενσωματωθούν στη φροντίδα ψυχικής υγείας. Για παράδειγμα, οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Εταιρείας για την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας σε άτομα με ασθενή ψυχική κατάσταση δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικά εμπειρικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση παρεμβάσεων φυσικής δραστηριότητας στη θεραπεία της καταθλιπτικής διαταραχής και των διαταραχών του φάσματος της σχιζοφρένειας.

Η τακτική άσκηση μπορεί να έχει βαθιά θετική επίδραση στην κατάθλιψη, το άγχος και τη ΔΕΠΥ. Επίσης, ανακουφίζει από το άγχος, βελτιώνει τη μνήμη, σας βοηθά να κοιμάστε καλύτερα και ενισχύει τη συνολική σας διάθεση. Δεν χρειάζεται να είστε φανατικοί της φυσικής δραστηριότητας για να αποκομίσετε τα οφέλη. Η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και λίγες ώρες τακτικής άσκησης μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά.

Ανεξάρτητα από την ηλικία ή το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης, μπορείτε να μάθετε να χρησιμοποιείτε την άσκηση ως ένα ισχυρό εργαλείο για να αντιμετωπίσετε προβλήματα ψυχικής υγείας, να βελτιώσετε την ενέργεια και τις προοπτικές σας και να αξιοποιήσετε περισσότερο τη ζωή σας.

Ενδεικτικά μπορείτε να κάνετε μερικές από τις παρακάτω ασκήσεις/διατάσεις.

✅10-20 επαναλήψεις από την κάθε άσκηση.
✅Ξεκούραση στο τέλος του σετ ή όποτε νιώσετε ότι το έχετε ανάγκη.

1. Αναπνοές, χωρίς κενό μεταξύ εδάφους και κορμού.

2. Άρσεις λεκάνης

3. Ραχιαίοι

4. Γάτα

5. Τραβάω εναλλάξ τα πόδια στο στήθος

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της.
Complete Training by Sophia
Health is a state of body, Wellness is a state of being
Instagram: @famous_sp
@fit_for_life_by_sophia fitness,cross training,trx,pilates reformer,zoom classes 🧿
Facebook: Complete Training by Sophia

Διαβάστε ακόμη:

Πέντε σούπερ ασκήσεις που θα «σηκώσουν» ψηλά τους γλουτούς

Έξι ασκήσεις για δυνατούς ώμους και λιγότερους τραυματισμούς

Το πρόγραμμα που δυναμώνει κορμό και πλάτη σε 5′