Ποιο είναι το μυστικό της ευτυχίας; Αυτό το αιώνιο ερώτημα εξακολουθεί να απασχολεί τους ανθρώπους, που αναζητούν τα μυστικά μιας ζωής γεμάτης ευημερία και «ηλιόλουστες» ημέρες. Ορισμένοι φαίνεται να βρίσκονται σε καλύτερο δρόμο απ’ ότι άλλοι, κάτι που αποδεικνύεται από τις ετήσιες εκθέσεις, που αναδεικνύουν τους πιο ευτυχισμένους λαούς του κόσμου.

Ένας από αυτούς είναι και οι Δανοί, κάτι που ορισμένες φορές εκπλήσσει και τους ίδιους. Κι αυτό γιατί δεν κάνουν ενεργή προσπάθεια να είναι ευτυχισμένοι, αλλά η ευημερία τους αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας ζωής τους.

Σύμφωνα με τον Meik Wiking, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του Ινστιτούτου Έρευνας Ευτυχίας στην Κοπεγχάγη, αυτό που κάνει τους Δανούς να ξεχωρίζουν στην κούρσα της ευτυχίας είναι ότι έχουν βρει τον τρόπο να μετριάζουν τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία τους.

Πώς; Αναπτύσσοντας ιδέες, που τους βοηθούν να αντιμετωπίζουν με περισσότερη θετικότητα και αισιοδοξία την κάθε ημέρα.

Ο Wiking αποκαλύπτει τρεις φράσεις που επαναλαμβάνουν οι Δανοί καθημερινά και αποτυπώνουν την αισιόδοξη στάση τους απέναντι στις δυσκολίες:

1. «Δεν υπάρχει κακός καιρός, μόνο ακατάλληλα ρούχα»

Πρόκειται για μια παλιά δανέζικη έκφραση, με άγνωστη προέλευση, που αποτελεί σταθερά μέρος του πολιτιστικού ιστού της χώρας και αντανακλά μια ρεαλιστική και θετική προσέγγιση μιας αλήθειας που δεν αλλάζει: Ο καιρός της Δανίας είναι σχεδόν μόνιμα βροχερός, επομένως οι Δανοί δεν μπορούν να περιμένουν τις ηλιόλουστες ημέρες για να αισθανθούν καλά. Έξω από το αυστηρό πλαίσιο του καιρού, αυτή η ιδέα ενσαρκώνει ουσιαστικά την άποψη ότι δεν πρέπει να αισθανόμαστε καλά μόνο όταν όλα γύρω μας είναι εντάξει, αλλά να βρούμε τον τρόπο να περνάμε και να νιώθουμε καλά ακόμη και τις «βροχερές» ημέρες.

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα ενός ερευνητικού προγράμματος του London School of Economics, που έχει ως στόχο να κατανοήσει πώς τα συναισθήματα των ανθρώπων επηρεάζονται από το περιβάλλον τους. Η εφαρμογή Mappiness App παρακολούθησε περισσότερους από 30.000 ανθρώπους σε βάθος χρόνου και αυτό που αποτυπώθηκε είναι ότι οι άνθρωποι αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας όταν βρίσκονται έξω στη φύση.

Οι Δανοί, αλλά και οι υπόλοιποι Σκανδιναβοί αγαπούν ιδιαίτερα το «friluftsliv», δηλαδή το χρόνο που περνούν σε υπαίθριους, φυσικούς χώρους. Η απόλαυση του να βρίσκονται έξω, ανεξαρτήτως καιρού κι εποχής, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής αυτού του λαού.

Όπως λέει ένα άλλο αγαπημένο ρητό: «Ο κακός καιρός φαίνεται πάντα χειρότερος μέσα από το παράθυρο».

2. «Μήπως χρειάζεσαι λίγο hygge;»

Το hygge αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δανέζικης κουλτούρας και του τρόπου ζωής του λαού της. Περιγράφει την τέχνη της δημιουργίας μιας υπέροχης και ζεστής ατμόσφαιρας, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αυτή η λέξη χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε κατάσταση: «Τι hygge σαλόνι!», «Ήταν τόσο hygge που σε είδα» και «Σου εύχομαι να περάσεις hygge», είναι μόνο μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποιούν οι Δανοί, δίνοντας μια ξεκάθαρη νότα ζεστασιάς και συντροφικότητας στις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις.

Δεδομένου του ότι λειτουργεί ως μονάδα αξιολόγησης πολλών πραγμάτων και καταστάσεων, αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής ταυτότητας της Δανίας. Μπορεί, φυσικά, να χρησιμοποιηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ωστόσο αποκτά βαρύνουσα σημασία τον χειμώνα, λειτουργώντας ως ένα αποτελεσματικό αντίδοτο και ως καθημερινή πηγή χαράς απέναντι στον κρύο χειμώνα, τις βροχερές μέρες και το σκοτάδι.

Το hygge σας βοηθά ουσιαστικά να αναγνωρίσετε αυτές τις μικρές στιγμές χαράς σε καθημερινή βάση, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες.

3. «Δεν έχει σημασία»

Το «Pyt med det» είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη φράση στη Δανία, που μεταφράζεται ως «Δεν έχει σημασία» ή «Μην ανησυχείς γι’ αυτό». Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ως βρισιά, για να περιγράψει μια κατάσταση που είναι «κόλαση». Αργότερα, όμως, μετατράπηκε σε μάντρα ανθεκτικότητας και αποδοχής.

Στόχο έχει να εκτονώσει το άγχος και να αναδείξει μια μεγάλη -και ευχάριστη- αλήθεια: Αν σε κάθε δυσάρεστο που σας συμβαίνει, αναρωτηθείτε «επηρεάζει στ’ αλήθεια τη ζωή μου;», θα διαπιστώσετε ότι τις περισσότερες φορές η απάντηση είναι όχι.

Το «Pyt» ή αλλιώς «δεν πειράζει» ενσωματώνει μια απελευθέρωση από το αίσθημα ανησυχίας. Λειτουργεί ως μια απαλή εκπνοή μέσα στις καταιγίδες της ζωής, μια διαβεβαίωση ότι τα πράγματα θα πάνε καλά, ακόμη κι όταν όλα δείχνουν το αντίθετο.

Λειτουργεί ως μια καλή υπενθύμιση να μην «ιδρώνουμε» για τα μικρά πράγματα. Να λέμε ένα «pyt med det» και να προχωράμε παρακάτω.

Στη Δανία, μάλιστα, υπάρχουν και «κουμπιά pyt», που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι όταν χρειάζεται να θυμηθούν ότι μπορούν να αποτινάξουν τον αρνητισμό και να προχωρήσουν μπροστά με χάρη και ανθεκτικότητα.

Διαβάστε επίσης:

Ευτυχία: Παίρνουμε μαθήματα από την πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου

Μικρά μαθήματα ευτυχίας που οδηγούν σε μεγάλη ικανοποίηση από τη ζωή

Τέσσερα μονοπάτια που οδηγούν στην ευτυχία – Κάντε το δικό σας mix and match