Οι περισσότεροι από εμάς φιλοδοξούμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Ωστόσο, για τον καθένα από εμάς, η συνθήκη της ευτυχίας εμπεριέχει και άλλους παράγοντες: είναι τα χρήματα, οι  πολύτιμες εμπειρίες ζωής ή μήπως οι σχέσεις μας με αυτούς που αγαπάμε και αντέχουν στο χρόνο;

Μέχρι και διαφορετικοί πολιτισμοί ορίζουν την ευτυχία με διαφορετικό τρόπο. Σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη σε 63 χώρες σχετικά με την ευτυχία και αποφεύγοντας την κοινή προσέγγιση της αξιολόγησης των πιο ευτυχισμένως χωρών η Δρ Gwendolynn Gardiner και οι συνεργάτες της διερεύνησαν τα διαφορετικά πρότυπα που χρησιμοποιούσαν οι 15.000 ερωτηθέντες για να κρίνουν τη ζωή τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ερευνητές είχε ο διαχωρισμός μεταξύ των δεσμεύσεων ευτυχίας στις δυτικές και τις ανατολικές κοινωνίες.

Για παράδειγμα, οι δυτικές κοινωνίες, όπως οι ΗΠΑ, βασίζονται σε αυτό που οι συγγραφείς χαρακτήρισαν ως «ανεξάρτητη ευτυχία», με την έννοια δηλαδή της ιδιοτέλειας, της προσωπικής ευημερίας και των έντονων συναισθημάτων. Αντίθετα, οι ανατολικές κοινωνίες, όπως η Ιαπωνία, δίνουν μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό που οι συγγραφείς αποκαλούν «αλληλοεξαρτώμενη ευτυχία». Πιο απλοϊκά, οι διαπροσωπικές σχέσεις έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα και η ευτυχία βρίσκεται στη βελτίωση του περιβάλλοντος διαβίωσης παρά σε απομακρυσμένα και εξωτικά μέρη.

Υπό αυτό το πρίσμα, ποιες στρατηγικές μπορούμε πρακτικά να ακολουθήσουμε, ζώντας εκ των πραγμάτων υπό διαφορετικές συνθήκες; Η πρόκληση είναι να αναγνωρίσουμε τα πλεονεκτήματα της καθεμιάς, όπως τις προτείνει άρθρο του Δρα Thomas Henricks στο Psychology Today, και να αποφύγουμε τους κινδύνους της υπερβολικής δέσμευσης σε οποιαδήποτε μορφή.

Μην αμελείτε το παιχνίδι 

Πολλοί από εμάς συνδέουμε την ευτυχία με μια ζωηρή δραστηριότητα, όπου είμαστε πλήρως συγκεντρωμένοι και επιδιώκουμε κάποιον στόχο με ευχάριστο τρόπο. Το παιχνίδι είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα μιας τέτοιας προσπάθειας. Μέσω του παιχνιδιού αφηνόμαστε στο τυχαίο, βγαίνοντας μάλιστα και από τους προκαθορισμένους μας ρόλους. Ωστόσο, αυτή η αναζήτηση είναι συνήθως εγωκεντρική και ανούσια, επομένως δώστε μετριασμένη έμφαση.

Βρείτε ικανοποίηση από την εργασία (όποια κι αν είναι αυτή)

Πολλοί από εμάς είμαστε υπερήφανοι για τις δουλειές που κάναμε, για το πόσο καιρό μείναμε στις παλιότερες θέσεις εργασίας και για τις συνέπειες που είχαν στη ζωή των άλλων ανθρώπων. Συνήθως, αυτές οι υποχρεώσεις είναι πηγές εισοδήματος, κύρους, φιλίας και δημόσιου σεβασμού. Σημαντικές είναι, όμως, και οι δουλειές για τις οποίες δεν πληρωνόμαστε, όπως η βοήθεια στους άλλους ή οι δουλειές του σπιτιού. Όσο κι αν αυτές είναι βαρετές και κουραστικές, μπορείτε να βρείτε ικανοποίηση κάνοντας καλά μέχρι και τα απλά καθημερινά πράγματα.

Συνδεθείτε πραγματικά 

Χωρίς άλλους ανθρώπους, είναι πολύ δύσκολο να βιώσουμε τόσο βαθιά συναισθήματα όπως η ευγνωμοσύνη, η ευδαιμονία, η ελπίδα και η χαρά. Αυτά είναι συναισθήματα σύνδεσης που απαιτούν υποστήριξη από τους άλλους. Ιδανικά, η ευτυχία προέρχεται τόσο από τον αμοιβαίο σεβασμό όσο και από τις δημιουργικές προσπάθειες που πηγάζουν από αυτή την υποστήριξη.

Βρείτε τη χαρά στη ρουτίνα 

Μερικά από τα πιο σημαντικά ορόσημα της ζωής μας – η γέννηση, ένας γάμος ή ένας θάνατος- εξακολουθούν να τυγχάνουν επίσημης αναγνώρισης, ενώ αντίστοιχα ενισχύουν και την επαφή με αυτούς που θέλουν πραγματικά να είναι δίπλα μας. Αλλά αντίστοιχα και οι καθημερινές τελετουργίες, όπως οι κοινωνικοί κανόνες της ομιλίας ή τα διατροφικά μας έθιμα, ενισχύουν το αίσθημα της τάξης μειώνοντας το άγχος της αταξίας.

Διαβάστε επίσης:

Ευτυχία: Πώς θα την κατακτήσουμε απολαμβάνοντας τις μικροχαρές της ζωής – Μία ειδικός δίνει 5 πολύτιμες συμβουλές

Η παθιασμένη ιδιότητα που μας φέρνει πιο κοντά στην ευτυχία

Λιγότερο άγχος, περισσότερη ευτυχία: Το μυστικό είναι τόσο απλό – Δοκιμάστε το τώρα!