Ψυχικές διαταραχές, όπως η κλινική κατάθλιψη, εμφανίζονται συχνά σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με υποθυρεοειδισμό. Στοιχεία νεότερης μελέτης,  ωστόσο, εμβαθύνουν περισσότερο στα αρνητικά συναισθήματα ως στοιχεία του χαρακτήρα και στο κατά πόσο σχετίζονται με αυτή τη διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγαλύτερος επιπολασμός στα άτομα με πιο πεσιμιστικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, όπως απαισιοδοξία, ανησυχία, άγχος, αρνητικά συναισθήματα και κοινωνική απόσυρση, ή αλλιώς προσωπικότητα τύπου D, μεταξύ των ατόμων με υποθυρεοειδισμό.

Ο τύπος αυτός της προσωπικότητας σχετίζεται μερικές φορές με δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία και επιπλέον επιβάρυνση από διαφορετικά συμπτώματα, αλλά η συσχέτιση αυτή δεν έχει μελετηθεί προηγουμένως σε άτομα με υποθυρεοειδισμό. Στον υποθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. Μεταξύ 10-15% των ατόμων με θεραπευμένο υποθυρεοειδισμό εμφανίζουν επίμονα συμπτώματα παρά την επίτευξη φυσιολογικών επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών και οι υποκείμενες αιτίες είναι ασαφείς.

Οι ερευνητές της παρούσας μελέτης εξέτασαν πάνω από 3.500 άτομα με υποθυρεοειδισμό υπό θεραπεία και διαπίστωσαν ότι πάνω από τα μισά από αυτά τα άτομα είχαν προσωπικότητα τύπου D. Στη συνέχεια, έκαναν ερωτήσεις για να κατανοήσουν καλύτερα την ποιότητα ζωής τους και γιατί ορισμένοι ασθενείς ήταν δυσαρεστημένοι με τα αποτελέσματα της θεραπείας τους.

Σύμφωνα με τον Δρ Petros Perros, συγγραφέα της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Newcastle στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει κάποια εξήγηση πίσω από αυτά τα αποτελέσματα: «Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό και προσωπικότητα τύπου D ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν πιο αρνητικά αποτελέσματα της θεραπείας από ό,τι τα άτομα χωρίς προσωπικότητα τύπου D. Θεωρούμε ότι υπάρχουν δύο πιθανές ερμηνείες, οι οποίες μπορεί να μην είναι αμοιβαία αποκλειόμενες: η προσωπικότητα τύπου D και ο υποθυρεοειδισμός μοιράζονται παρόμοια υποκείμενα αίτια ή τα άτομα με προσωπικότητα τύπου D μπορεί να αντιλαμβάνονται τα αποτελέσματα της θεραπείας πιο αρνητικά». 

Πράγματι, επιβεβαίωσαν ότι ορισμένοι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό ήταν δυσαρεστημένοι με τη φροντίδα τους και παρουσίαζαν επίμονα ανεξήγητα συμπτώματα. Ειδικότερα, τα άτομα με υποθυρεοειδισμό που είχαν προσωπικότητα τύπου D παρουσίαζαν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα άγχους, κατάθλιψης, δυσαρέσκειας με τη θεραπεία, επίμονων συμπτωμάτων και κακής ποιότητας ζωής.

«Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά μας και να προβλεφθεί το πώς οι ασθενείς που πλέον θα διαγιγνώσκονται με υποθυρεοειδισμό θα ανταποκρίνονται στη θεραπεία με βάση τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Εάν ναι, θα μπορούσαν να σχεδιαστούν μελέτες ειδικά για τέτοιους ασθενείς, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι παρεμβάσεις μπορούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα» κατέληξε ο Δρ Perros.

Διαβάστε επίσης:

Θυρεοειδής: Η σωστή αντιμετώπιση για τον πιο συχνό ενδοκρινικό καρκίνο

Κούραση: Πότε «φταίει» ο θυρεοειδής για την κόπωση που νιώθετε

Θυρεοειδής: Φέρνει τα πάνω-κάτω στη διάθεση – Τι προκαλεί