Μετά από μια δύσκολη και φορτωμένη ημέρα, ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να αποδειχθεί η κορυφαία κίνηση για τη χαλάρωση και ανάκτηση των δυνάμεων. Δεν είναι τυχαίο ότι διάφοροι πολιτισμοί το εφάρμοσαν ανά τους αιώνες για την κατάκτηση της ευεξίας και καλής υγείας εδώ και αιώνες, από τα onsen της Ιαπωνίας και τις σάουνες της Φινλανδίας έως τις θερμές πηγές της Τουρκίας και τα Λουτρά της Αιδηψού στη χώρα μας.

Δεδομένoυ πως δύσκολα θα μπορούσαν οι περισσότεροι να ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα για να βιώσουν κάθε φορά την απόλυτη εμπειρία, το ygeiamou καταγράφει τις ευεργετικές ιδιότητες ενός ζεστού μπάνιου ως εβδομαδιαία ρουτίνα ευεξίας αλλά και tips που απογειώνουν τα μοναδικά του οφέλη.

1. Ενισχύει την ψυχική υγεία

Μια κουραστική ημέρα απαιτεί ένα ζεστό μπάνιο. Σύμφωνα με την κορυφαία κλινική Cleveland, είναι ένας τρόπος να βελτιώσετε την ψυχική και συναισθηματική υγεία, χάρη στην ιδιότητα των υψηλών θερμοκρασιών να μειώνουν την παραγωγή ορμονών του στρες στο σώμα και την προαγωγή της ηρεμίας. Για να μεγιστοποιήσετε το ψυχικό κέρδος, προσθέστε στο νερό βότανα με καταπραϋντική δράση όπως λεβάντα ή χαμομήλι.

2. Χαλαρώνει τους μυς και τις αρθρώσεις

Είναι ιδανικό για όσους προπονούνται εντατικά, αθλούνται και καταπονούν το σώμα ή είχαν κάποιον πρόσφατο τραυματισμό. Μουλιάζοντας στην μπανιέρα μπορεί να ανακουφιστείτε από το αίσθημα του πόνου σε μυς και αρθρώσεις, ενώ ειδικοί συστήνουν την προσθήκη αλάτων Epsom, μιας ανόργανης ένωσης από μαγνήσιο και θειικό άλας, που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του πόνου, των εκχυμώσεων, του οιδήματος και των διαστρεμμάτων.

3. Διευκολύνει την αναπνοή

Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να κάνει θαύματα για την αναπνοή, ειδικά σε περίπτωση γρίπης ή κρυολογήματος. Βυθίζοντας το στέρνο στο ζεστό νερό, αυξάνετε την χωρητικότητα των πνευμόνων και την πρόσληψη οξυγόνου. Παράλληλα, οι ατμοί του μπάνιου λειτουργούν ως σωτήριες εισπνοές έναντι της βουλωμένης μύτης.

4. Ωφελεί όσο το τζόκινγκ

Μπορεί το ζεστό νερό στην μπανιέρα να εξασφαλίσει τα θετικά αποτελέσματα του τζόκινγκ ή της ποδηλασίας, χωρίς την επιβάρυνση στις αρθρώσεις; Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Temperature  διαπίστωσε ότι το ζεστό νερό αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και, όταν διαρκεί μια ώρα, παρέχει οφέλη παρόμοια με 30 λεπτά ελαφριάς άσκησης.

5. Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Το ζεστό μπάνιο μπορεί να αποτελέσει κομμάτι μιας ρουτίνας για καλή καρδιαγγειακή υγεία. Σύμφωνα με τον Δρ Adolph Hutter, καθηγητή Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, οι υψηλές θερμοκρασίες του ζεστού μπάνιου όπως και της σάουνας προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και κατ’ επέκταση μείωση της αρτηριακής πίεσης.

6. Η τέλεια ενυδάτωση

Το δέρμα και τα μάτια αποτελούν «μεγάλα θύματα» του ψυχρού καιρού που προκαλεί έντονη ξηρότητα. Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση της υγρασίας τους, ενώ η προσθήκη ελαίων ή αλάτων μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα. Δοκιμάστε ελαιόλαδο, έλαιο ευκαλύπτου ή τεϊόδεντρου για πιο απαλό δέρμα.

Διαβάστε επίσης:

Θέλετε να είστε fit; Να τι πρέπει να κάνετε!

Δέρμα: Είναι απαραίτητο το καθημερινό ντους; Οι ειδικοί απαντούν

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο (τελικά) – Η ιδανική συχνότητα