Το καθημερινό ντους αποτελεί ένα σύγχρονο φαινόμενο, εάν μάλιστα αναλογιστούμε ότι οι προγόνοί μας δεν ακολουθούσαν την ίδια ρουτίνα καθαριότητας. Τουναντίον, δεν ήταν διόλου περίεργο, εάν έκαναν μπάνιο μια φορά την εβδομάδα το 1950 ή το 1960, ή και παλαιότερα.

Μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν, αποκαλύπτει αντικρουόμενα μοτίβα και κανόνες υγιεινής σχετικά με τη συχνότητα του μπάνιου: αν και οι Ρωμαίοι λάτρευαν την ιεροτελεστία του, κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα και την διασπορά της πανώλης, οι γιατροί θεωρούσαν ότι το ζεστό μπάνιο ευνοούσε τη μετάδοση της ασθένειας.

Είναι όμως πλέον απαραίτητο να πλενόμαστε καθημερινά; Υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ του τι χρειάζεται πραγματικά ο οργανισμός μας και τι αποτελεί απλώς προϊόν… μάρκετινγκ; Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καθημερινός καταιονισμός θα μπορούσε να διαταράξει το μικροβίωμα του δέρματος. Η εξωτερική στοιβάδα του δέρματος χάνει τα φυσικά έλαιά της και συνεπώς τα «καλά» βακτήρια της επιδερμίδας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μολύνσεις.

Επομένως, θα μπορούσατε να κάνετε ντους κάθε δεύτερη μέρα ή τρεις φορές την εβδομάδα, λαμβάνοντας όμως υπόψιν σας και τις ανάγκες της επιδερμίδας και την καθημερινή σας ρουτίνα. Αν και δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις αντοχές του δέρματός μας και να μην φέρνουμε τη φυσιολογία του στα άκρα.

Για παράδειγμα, εάν εμφανίζετε συχνά φαγούρα, ξηρότητα και εξάρσεις δερματικών παθήσεων, καλό θα ήταν να μειώσετε την καθημερινή συχνότητα.

Διαβάστε επίσης: 

Τα SOS τρόφιμα για υγιές, ελαστικό και λαμπερό δέρμα

Η διατροφή που προάγει την φλεγμονή του δέρματος – Οι αλλαγές που σώζουν