Λύση στο αδιέξοδο που βίωναν ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη, οι οποίοι αδυνατούσαν να πάρουν στατίνες φαίνεται να δίνει ένα άλλο φάρμακο, σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine.

Οι στατίνες αποτελούν σήμερα την κυρίαρχη θεραπευτική αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης. Για πολλούς ανθρώπους, ωστόσο, η χρήση τους είναι απαγορευτική εξαιτίας των παρενεργειών αυτών των φαρμάκων, που σχετίζονται κυρίως με μυϊκούς πόνους. Αυτοί οι ασθενείς βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα σε αδιέξοδο, το οποίο όμως φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσει ένα άλλο φάρμακο. Μεγάλη μελέτη δείχνει τώρα ότι το μπεμπεδοϊκό οξύ είναι ικανό να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και ορισμένων άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων σε άτομα που δεν είναι ανεκτικά στις στατίνες.

Το εν λόγω φάρμακο είναι ήδη διαθέσιμο στην αγορά και συνταγογραφείται, ως φαρμακευτική λύση κατά της υψηλής χοληστερόλης. Ωστόσο, έως τώρα χρησιμοποιούνταν συνδυαστικά με τις στατίνες, ενώ η νέα έρευνα ανέδειξε ότι μπορεί να δράσει και μόνο του, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τον κίνδυνο παθήσεων που σχετίζονται με την υψηλή χοληστερόλη.

«Οι στατίνες παραμένουν ο ακρογωνιαίος λίθος για τη μείωση της χοληστερόλης», τόνισε ο δρ. Steven Nissen, επικεφαλής της μελέτης από την κλινική Cleveland. «Ωστόσο, οι άνθρωποι που εκ των πραγμάτων αδυνατούν να αξιοποιήσουν αυτά τα φάρμακα ήταν μέχρι πρότινος εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστούν την υψηλή χοληστερόλη». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά τα ευρήματα «θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία».

Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί δυνητικά να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, φράζοντας τις αρτηρίες και οδηγώντας σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Οι στατίνες λειτουργούν μπλοκάροντας μέρος της παραγωγής χοληστερόλης στο ήπαρ. Οι μυϊκοί πόνοι που προκαλούν, όμως, σε ορισμένους ασθενείς έχει ως αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατο  γι’ αυτούς να τις χρησιμοποιούν. Υπολογίζεται ότι περίπου το 10% των ανθρώπων με υψηλή χοληστερόλη αδυνατούν να πάρουν στατίνες. Οι ασθενείς αυτοί έχουν πολύ περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές, όπως ακριβά εμβόλια και ένα άλλο είδος χαπιού.

Το μπεμπεδοϊκό οξύ δρα παρόμοια, περιορίζοντας την παραγωγή χοληστερόλης στο ήπαρ, με διαφορετικό ωστόσο τρόπο από τις στατίνες και χωρίς την παρενέργεια των μυϊκών πόνων.

Στο πλαίσιο της πενταετούς μελέτης, παρακολουθήθηκαν σχεδόν 14.000 άνθρωποι με υψηλή χοληστερόλη, που δεν μπορούσαν να πάρουν στατίνες. Για να διαπιστωθεί η επίδραση του μπεμπεδοϊκού οξέος, οι μισοί συμμετέχοντες λάμβαναν καθημερινά το φάρμακο, ενώ οι άλλοι μισοί έπαιρναν ένα εικονικό χάπι. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν μπεμπεδοϊκό οξύ αντιμετώπιζαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μιας ομάδας σοβαρών καρδιακών προβλημάτων. Αναλύοντας περαιτέρω τις παθήσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ειδικότερα 23% μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, καθώς και 19% μικρότερο κίνδυνο φραγής των αρτηριών. Ένα παράδοξο εύρημα ήταν ότι δεν παρατηρήθηκε διαφορά στους θανάτους, κάτι που οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν, υποθέτοντας ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση.

«Είναι ακόμη νωρίς, ωστόσο μπορούμε να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το μπεμπεδοϊκό οξύ ως εναλλακτική λύση στις στατίνες», σχολίασε ο δρ. John H. Alexander από το Πανεπιστήμιο Duke.

Διαβάστε ακόμη:

Στατίνες: Πόσο «φταίνε» για την πρόκληση μυϊκών πόνων

Παίρνετε χάπι για τη χοληστερόλη; Γιατί αυτή η αγωγή μπορεί να απειλήσει το βάρος σας

Είστε 50αρης και παίρνετε στατίνες; Μειώνετε τον κίνδυνο και για αυτή την πάθηση