«Ασπίδες» για την όραση αποδεικνύονται οι στατίνες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Ophthalmology και ανέδειξε το παράπλευρο όφελος από τα ευρέως διαδεδομένα φάρμακα που χορηγούνται για τη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης. Αντίστοιχες ιδιότητες παρατηρήθηκαν και για αντιδιαβητικά σκευάσματα.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από το Νοσοκομειακό Πανεπιστήμιο της Βόννης στη Γερμανία, αναζήτησε μέσα από 14 μελέτες και στοιχεία 40.000 ανθρώπων από 9 ευρωπαϊκές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) και ηλικίας άνω των 50 ετών, πιθανές προστατευτικές ιδιότητες φαρμάκων που λάμβαναν για άλλες παθήσεις -αντιλιπιδαιμικά συμπεριλαμβανομένων των στατινών, αντιδιαβητικά συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης, αντιφλεγμονώδη πλην των στεροειδών, φάρμακα έναντι κινητικών διαταραχών από νευροεκφυλιστική νόσο- έναντι της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας -διαγνωσθείσα ήδη σε 9.332 άτομα από τη μελέτη- αποτελεί μια κοινή πάθηση που, μολονότι δεν οδηγεί σε πλήρη απώλεια της όρασης, προκαλεί την προοδευτική απώλεια της κεντρικής όρασης, δυσκολεύοντας δραματικά οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν:

  • 15% μικρότερο κίνδυνο της οφθαλμοπάθειας για τα άτομα που λάμβαναν αντιλιπιδαιμικά φάρμακα
  • 22% μικρότερο κίνδυνο για όσους λάμβαναν αντιδιαβητικά
  • καμία σύνδεση για τα άλλα φάρμακα.

Παρά την ανάγκη επιπλέον ερευνών, οι επιστήμονες επεσήμαναν τη σημασία των πολλά υποσχόμενων ευρημάτων για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος υγείας με αυξανόμενες διαστάσεις, δεδομένου του γηράσκοντος πληθυσμού. «Η νόσος της ωχράς κηλίδας είναι η μεγαλύτερη αιτία τύφλωσης στον ανεπτυγμένο κόσμο και παρόλο που συνήθως προσβάλλει άτομα άνω των 55 ετών, μπορεί να επηρεάσει και νεότερους ανθρώπους. Καθώς ο πληθυσμός μας γερνά, αυξάνεται η συχνότητα και πρέπει επειγόντως να βρεθεί μια θεραπεία. Η πάθηση έχει σημαντικό αντίκτυπο στους διαγνωσθέντες, καθώς και στις οικογένειές τους» σχολίασαν οι επιστήμονες.

Τι είναι οι στατίνες

Οι στατίνες αποτελούν την πλέον διαδεδομένη ομάδα συνταγογραφούμενων φαρμάκων στον κόσμο για τη μείωση των επιπέδων της LDL«κακής» χοληστερόλης στο αίμα που σχετίζεται με αθηροσκλήρωση και καρδιαγγειακή νόσο. Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, θα αποτρέψουν ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο για κάθε 50 άτομα που το λαμβάνουν σε διάστημα πέντε ετών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να τα λαμβάνουν δια βίου, καθώς η διακοπή τους θα συνοδευτεί από επαναφορά των επικίνδυνων επιπέδων χοληστερόλης εντός εβδομάδων. Στις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες συμπεριλαμβάνονται η διάρροια, ο πονοκέφαλος ή η ναυτία.

Πριν τη συνταγογράφησή τους, απαιτείται συνήθως από τους ασθενείς να προβούν σε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και περισσότερη σωματική δραστηριότητα, άσκησης, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και η διακοπή του καπνίσματος.

Διαβάστε επίσης:

Όραση: Το προειδοποιητικό σημάδι ότι κινδυνεύει

Υπόταση: Οι δύο λόγοι που «ρίχνουν» την πίεση τόσο χαμηλά

Όραση: Επτά top tips που προφυλάσσουν τα μάτια από τους κινδύνους