Αν και οι μυϊκοί πόνοι θεωρούνται μια πιθανή παρενέργεια της λήψης των στατίνων, μια νεότερη έρευνα έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα.

Σύμφωνα με την ερευνητική ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, διαπιστώθηκε ότι ο μυϊκός πόνος είναι ασυνήθιστος και ότι η μεγαλύτερη έντασή του ευθύνεται σε κάποιον άλλο παράγοντα, εκτός της αγωγής για τη ρύθμιση της χοληστερόλης.

Οι ερευνητές εξέτασαν 19 μελέτες με περισσότερους από 120.000 συμμετέχοντες, που έπαιρναν καθημερινά είτε μια στατίνη είτε ένα εικονικό φάρμακο για τέσσερα χρόνια κατά μέσο όρο. (Οι περισσότερες δόσεις ήταν μέτριας έντασης που συνήθως μείωναν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης κατά περίπου το ένα τρίτο). Περίπου το 25% των ατόμων ανέφεραν μυϊκό πόνο είτε έπαιρναν στατίνες είτε όχι.

Ειδικότερα, το φάρμακο αποδείχθηκε ότι είχε οριακό αντίκτυπο στην εμφάνιση του πόνου για όσους συμμετέχοντες λάμβαναν τις στατίνες. Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα αξιολογήθηκαν ως ήπια και εξαφανίστηκαν εντός ενός έτους παρά τη συνέχιση της λήψης του φαρμάκου.

Μια ξεχωριστή ανάλυση τεσσάρων πειραμάτων, που συνέκρινε τις υψηλές δόσεις στατίνης με μέτριες ή χαμηλές δόσεις, απέδειξε τη μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων μυϊκού πόνου από τις υψηλότερες δόσεις. Ωστόσο, σχεδόν πάντα, τα οφέλη από τις υψηλές δόσεις υπερτερούν των μυϊκών πόνων που μπορεί να εμφανίσει ο θεραπευόμενος, σημείωσαν οι ερευνητές.

Υποστήριξαν επίσης ότι πολλοί άνθρωποι που αναπτύσσουν μυϊκό πόνο μετά την έναρξη της χρήσης μιας στατίνης βιώνουν ένα «φαινόμενο nocebo», κατά το οποίο οι αρνητικές προσδοκίες μπορούν να οδηγήσουν σε αισθητές παρενέργειες. Με άλλα λόγια, μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μια στατίνη θα προκαλέσει δυσφορία, οπότε κατηγορούν το φάρμακο, παρόλο που οι μυϊκοί πόνοι και οι γενικοί πόνοι εμφανίζονται συχνότερα με την αύξηση της ηλικίας.

Διαβάστε επίσης

Υψηλή χοληστερόλη: Το νέο φάρμακο που την καταπολεμά

Αρτηριακή Πίεση: Πώς μπορούμε να την κρατήσουμε υπό έλεγχο χωρίς φάρμακα