Οι στατίνες και τα αντιυπερτασικά διατηρούν υπό τόσο καλό έλεγχο την χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, που τα άτομα που τα λαμβάνουν τείνουν να «χαλαρώνουν» και να μην δίνουν σημασία στη διατήρηση του βάρους σε υγιή επίπεδα, όπως υποστηρίζει νεότερη μελέτη.

Όπως επισημαίνεται, η προστασία από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο που προσφέρουν τα χάπια μπορεί να αποπροσανατολίσει τους ανθρώπους από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του βάρους.

Οι συγκεκριμένες αγωγές μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια της ζωής. Το όφελος όμως στη μακροζωία θα μπορούσε να απαλειφθεί από το υπερβολικό βάρος και τα νοσήματα που συνοδεύουν την παχυσαρκία, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η λιπώδης ηπατική νόσος και η αρθρίτιδα.

Τα ευρήματα δημοσιευτήκαν στο The Lancet Diabetes & Endocrinology και ο επικεφαλής συγγραφέας Naveed Sattar, καθηγητής μεταβολικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης εξηγεί ότι: «Οι καλύτερες θεραπείες, όπως οι στατίνες και οι αγωγές για την αρτηριακή πίεση, συμβάλλουν έμμεσα στην ανατροφοδότηση της κρίσης της παχυσαρκίας. Αν και αποτελεί σημαντική πρόοδο της επιστήμης η παράταση της διάρκειας της ζωής, αν δε συζητηθεί ο παράγοντας του βάρους, το άτομο αυτό θα μπορούσε να καταλήξει με πολλαπλά προβλήματα υγείας, που συνδέονται εν μέρει με το υπερβολικό βάρος και τελικά να λαμβάνει δεκάδες διαφορετικά φάρμακα».

Σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία σχετικά με τους κινδύνους που συνοδεύουν την παχυσαρκία, ένα άτομο με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30, που  χαρακτηρίζεται δηλαδή ως παχύσαρκος, έχει 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρει από πολλαπλές παθήσεις, σε σύγκριση με όσους έχουν υγιές βάρος.

Τα τελευταία 50 χρόνια, στις δυτικές κοινωνίες και σε χώρες υψηλού εισοδήματος, οι άνθρωποι ζυγίζουν περίπου 10 κιλά περισσότερο, με περίπου τα δύο τρίτα των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι πλέον υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

«Όταν κάποιος παίρνει χάπια για την αρτηριακή πίεση, αυτό αποτελεί την τέλεια αφορμή για να σκεφτεί τον τρόπο ζωής του. Αλλά οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης σπάνια το συζητούν αυτό. Χρειαζόμαστε καλύτερες πολιτικές υγείας για την πρόληψη της παχυσαρκίας» καταλήγει ο δρ. Naveed Sattar.

Διαβάστε επίσης: 

Το φάρμακο που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου αλλά δεν το παίρνουν όλοι

Τα δύο λάθη που κάνουν όσοι παίρνουν στατίνες και αντιυπερτασικά