Από την κολύμβηση μέχρι το τρέξιμο, οι μορφές άσκησης που υπόσχονται αποτελεσματική απώλεια βάρους διαφέρουν. Υπάρχει όμως κάποια που να είναι πιο αποτελεσματική;

Νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine συμπέρανε ότι η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) αύξησε περισσότερο την καύση του λίπους σε σύγκριση με την αερόβια άσκηση.

Η τελευταία αυτή τάση των τελευταίων χρόνων στο fitness περιλαμβάνει κύκλους σύντομων υψηλής έντασης περιόδων άσκησης με σύντομα διαλείμματα ανάμεσά τους. Στα πλεονεκτήματα της προσθέστε το ότι διαλέγετε εσείς τον αριθμό των επαναλήψεων ανάλογα με το χρόνο που μπορείτε να διαθέσετε κάθε φορά, καθώς η εκτέλεση μιας τέτοιας προπόνησης μπορεί να διαρκέσει μόλις δέκα λεπτά.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμο Victoria της Μελβούρνης συνδύασαν τα αποτελέσματα από 18 ελεγχόμενες μελέτες παρέμβασης σχετικά με τις επιδράσεις της άσκησης HIIT στο ρυθμό καύσης του λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης. Οι 511 ενήλικες συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία ακολούθησε ένα πρόγραμμα άσκησης HIIT και ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης και η άλλη ομάδα δεν ασκήθηκε καθόλου.

Η διάρκεια των προγραμμάτων κυμαινόταν από 2 έως 14 εβδομάδες, ενώ σχεδόν σε όλες τις μελέτες, τα άτομα συμμετείχαν σε τρεις προπονήσεις HIIT την εβδομάδα.

Αποτελεσματικές καύσεις σε βάθος χρόνου

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν τα αποτελέσματα, μόλις μερικές προπονήσεις HIIT εβδομαδιαίως μπορούν να μετατρέψουν το σώμα σας σε «μηχανή» καύσης του λίπους.

Οι προπονήσεις HIIT δίνουν το έναυσμα για την αύξηση της καύσης του λίπους, καθώς αυτή πραγματοποιείται και κατά τη διάρκεια άλλων τύπων σωματικής δραστηριότητας, όπως το γρήγορο περπάτημα, το κολύμπι και τα ομαδικά αθλήματα.

Ειδικότερα, ο μεταβολισμός του λίπους θα βελτιωθεί μετά από μόλις τέσσερις εβδομάδες ασκήσεων HIIT και θα συνεχίσει να βελτιώνεται με τον καιρό.

Έπειτα από 12 εβδομάδες τακτικής προπόνησης HIIT, κάθε λεπτό σωματικής δραστηριότητας αναμένεται να κάψει επιπλέον 0,13 γραμμάρια λίπους. Συνεπώς, κάποιος που ασκείται συστηματικά για 150 λεπτά την εβδομαδα, θα καταφέρει να κάψει 10 κιλά πρόσθετου λίπους μέσα σε μια δεκαετία.

Ιδιαίτερα σημαντικά θεωρούνται και τα οφέλη για τα υπέρβαρα άτομα σε σύγκριση με όσους διατηρούν ένα υγιές βάρος, διότι ενδέχεται να καταφέρουν μεγαλύτερη αύξηση στην καύση λίπους.

Εν κατακλείδι, το κύριο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης άσκησης είναι τα θετικά αποτελέσματα σε λιγότερο χρόνο. Αν και ο μεταβολισμός του λίπους θα μπορούσε να επιτευχθεί και με την αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο, αυτό θα απαιτούσε περισσότερο χρόνο και θα είχε χαμηλότερες βελτιώσεις.

«Σύμφωνα με μια πρόσφατη παγκόσμια έρευνα για τις τάσεις γυμναστικής, η προπόνηση HIIT είναι μεταξύ των πιο δημοφιλών τύπων προπόνησης. Αν δεν το κάνετε ήδη, ίσως πρέπει να το δοκιμάσετε» καταλήγει ο καθηγητής Zeljko Pedisic και συγγραφέας της μελέτης.

Διαβάστε επίσης: 

Ο τύπος άσκησης που προστατεύει από την άνοια και το εγκεφαλικό επεισόδιο

HIIT: Η προπόνηση που χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής στους 60ρηδες