Οι άντρες που βρίσκονται υπό παρακολούθηση και ελέγχονται συστηματικά για τον καρκίνο του προστάτη μπορούν να βελτιώσουν την έκβαση της νόσου, εντάσσοντας στον τρόπο ζωής τους την διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT), σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην JAMA Oncology.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 52 άντρες με μέση ηλικία τα 63 έτη, οι οποίοι είτε ακολούθησαν με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ένα πρόγραμμα HIIT σε διάδρομο, για τρεις μέρες τη βδομάδα για 12 εβδομάδες είτε ακολουθώντας τη συνηθισμένη τους ρουτίνα γυμναστικής.

Η συγκεκριμένη άσκηση περιλαμβάνει μια περίοδο έντονης άσκησης και μια περίοδο ξεκούρασης, επαναλαμβάνοντας αυτό το μοτίβο αρκετές φορές. Στη διάρκεια της μελέτης, τα προγράμματα των ασκήσεων περιελάμβαναν δύο λεπτά άσκησης στο 85% με 95% της μέγιστης VO2 ενός ατόμου (η μέγιστη ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης), στη συνέχεια δύο λεπτά αποκατάστασης στο 40% της μέγιστης VO2. Το σχέδιο επαναλήφθηκε πέντε έως οκτώ φορές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που ακολούθησαν την καθιερωμένη ρουτίνα άσκησης, όσοι ακολούθησαν το πρόγραμμα της διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης (HIIT) παρουσίασαν χαμηλότερες τιμές του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), χαμηλότερες ταχύτητες PSA (ο ρυθμός αλλαγής στα επίπεδα PSA με την πάροδο του χρόνου) και πιο αργή ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του προστάτη. Βελτιώθηκε επίσης η καρδιαγγειακή τους υγεία.

Αυτό που επεσήμαναν οι ερευνητές είναι ότι οι άνδρες που παρακολουθούν προληπτικά τον προστάτη τους έχουν συνήθως τριπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο παρά από τον καρκίνο του προστάτη.

Διαβάστε επίσης

Μακροζωία: 5 συνήθειες που χαρίζουν περισσότερα από 10 χρόνια ζωής

Η προπόνηση που επιταχύνει την αποκατάσταση από τραυματισμό

Ο τύπος άσκησης που προστατεύει από την άνοια και το εγκεφαλικό επεισόδιο